

Kruispunt Rotterdam
Culturele dynamiek, beweging en innovatie
In de semi-permanente opstelling Kruis-punt Rotterdam plaatst het museum zijn collectie in een hedendaagse context. Aangevuld met nieuwe werken van artiesten, kunstenaars en Rotterdammers die zich lieten inspireren door de collectie van het museum. Als een soort dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij.
Kruispunt Rotterdam maakt inzichtelijk dat Rotterdam de wereld altijd dichterbij bracht, te beginnen met de (handels)reizen en vandaag de dag de wereld in zich herbergt met ruim 170 nationaliteiten.
Een wereldcollectie in de stad
De expositie Kruispunt Rotterdam laat zien dat culturen en identiteiten in beweging zijn, door onderlinge uitwisseling. Zo vertelt Kruispunt Rotterdam bijvoorbeeld het verhaal achter batik en de innovatie binnen de traditionele batik-technieken in contact met het Midden Oosten, India, China en Europa. En laat een film met mode-ontwerper Angelle Chang en Fen Mei Hu zien hoe een diep wederzijds respect voor traditie en innovatie van generatie op generatie gaat. Kunstenaar Bouba Dola maakte geïnspireerd op de topstukken van het museum zoals Congolese krachtbeelden en foto’s van Sapeurs speciaal voor Kruispunt Rotterdam een film. Hiermee geeft hij een nieuwe blik op deze beweging uit Congo. In Kruispunt ontdek je de wereld in Rotterdam.
Van Asmat tot Turkse Karagöz
Hoogtepunten van de modern vormgegeven expo die niet gemist kunnen worden zijn onder andere de wereldberoemde Asmat collectie, het verhaal van de Sapeurs; een bekende lifestyle beweging, het traditionele Indonesische batik-textiel en de prachtige audio-visual van een originele Turkse Karagöz poppenshow door meester-poppenspeler Cengiz Özek.
Arle Nkondani Mantsende (33) is een echte sapeur, van zijn Fedora hoed tot zijn Armani sokken. Al acht jaar besteedt hij vanuit zijn levensvisie veel aandacht aan zijn uiterlijk en voorkomen. Ook wel dandy genoemd. Het dandyisme begon als een vorm van verzet tegen de Franse revoluties rond 1790. In het dagelijks leven is Arle een chauffeur, getrouwd en vader van acht kinderen.
Kevin Osepa
Het kolonialisme werkt nog altijd door, niet alleen overzees maar ook in Nederland. De Curaçaose kunstenaar Kevin Osepa verkent die koloniale erfenis. Zijn werk draait veelal om de identiteit van Afro-Caribische jongeren in de postkoloniale wereld. Zijn poëtische films, foto’s en installaties verkennen de rol van landschap, taal, spiritualiteit, seksualiteit en machismo.
Watamula
In zijn film Watamula (2019) maakt de hoofdpersoon een zware reis over Curaçao: ‘het paradijs als paradox’. Voor het maken van deze film haalde Osepa inspiratie uit de collectie van het Wereldmuseum. In 2020 werd Watamula genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Korte Film én beste debuut op het Nederlands Film Festival. De korte film van een klein halfuur is te zien in Kruispunt Rotterdam.