Kuren in Tsjechië

Kuren in Tsjechië

De kuur- en wellnesstraditie in Tsjechië is nog maar 200 jaar oud. Maar met 35 kuuroorden en alleen al in de stad Karlovy Vary 75 kuurhotels en 85.000 kuurgasten per jaar, is een kijkje achter de schermen wel op zijn plaats. Het toverwoord blijkt ‘drinken’.

Te koud

Bijna alle kuuroorden in Europa hebben een Romeinse oorsprong. Het waren wasgelegenheden bij Romeinse legerplaatsen die 2000 jaar geleden werden gebouwd. Een wasstraat voor soldaten eigenlijk… Maar niet in Tsjechië. De Romeinen lieten Tsjechië links liggen omdat het er te koud was. En zo kwamen de geneeskrachtige bronnen in het Boheemse woud pas rond 1800 tot ontwikkeling nadat ze bij toeval waren ontdekt door Karel IV tijdens een jachtpartij. Inmiddels komen gasten uit heel Europa, Rusland en zelfs Canada zich aan het Tsjechische water ‘laven’. Een omvangrijke kuur- en wellness industrie, met alle glans uit barokke tijden.

Kuren in TsjechiëSanitas per Aqua

SPA staat voor ‘sanitas per aqua’ – gezondheid door water. Als dit ergens van toepassing is, is het in Tsjechië, waar in het grootste kuuroord Karlovy Vary (het vroegere Carlsbad) jaarlijks bijna 100.000 mensen komen kuren. Toch heerst in de kuuroorden ondanks deze aantallen een aangename rust en is de prachtige Jugendstil uitstraling van vroeger gebleven. De gasten van nu treden daarbij in de voetsporen van Goethe, Beethoven, tsaar Peter de Grote, Sisi, Wagner en Chopin.

Reden van alle vertier in Karlovy Vary is het overal aanwezige minerale water. Het water wordt onder hoge druk vanaf 2000 meter diepte omhoog gestuwd tot een echte geiser (Voidlo). Het water wordt gebruikt voor veel soorten behandelingen, maar het meest bekend is toch wel de ‘drinkkuur’.

Drinkkuren

Karlovy Vary heeft 12 verschillende bronnen en het drinken van het water heeft allerlei gunstige effecten. Afhankelijk van de bron en de samenstelling en de temperatuur van het water, is het effect telkens verschillend. Het kuren wordt dan ook altijd begeleid door een arts. “Het drinken gebeurt tegenwoordig heel beheerst, maar ooit werd 12 liter per dag voorgeschreven, voor minimaal 3 weken”, vertelt dr. Angela Franková aan, hoofd van de spavoorziening in het Sanssouci hotel. Dat de huurtoiletten langs de rivier in die tijd gretig aftrek vonden verbaast me dan ook niet…

 

Tegenwoordig is 3 bekers voor elke maaltijd voldoende. Het water heeft afhankelijk van de gebruikte bron een temperatuur van 30 tot 72 graden Celsius, veel natuurlijk koolzuur en tot wel 6 gram mineralen per liter. Dat is gunstig gebleken in de behandeling van stoornissen in darmen, gal, blaas, spijsvertering, stofwisseling, gewrichten en tandvleesproblemen. In Nederland is dat allemaal niet zo bekend, en daar begrijpen de 40.000 Russische gasten die de stad per jaar bezoeken helemaal niets van. Het drinken gebeurt tijdens het lopen, uit een speciale keramieken ‘tuitbeker’. Het is een koddig gezicht hoe de talloze kuurgasten haast in trance het water nuttigen: aandachtig, toegewijd en in kleine slokjes.

 

Ieder mens bestaat voor 70% uit water, waarbij alle mineralen en zouten letterlijk van levensbelang zijn om de verschillende processen in het lichaam goed te laten verlopen; van spijsvertering tot zuurstoftransport, van zenuwgeleiding tot immuunsysteem en warmtehuishouding. Daar weten ze in Karlovy Vary alles van.

Balneotherapie

Behalve om te drinken is het water natuurlijk geschikt om te baden: de balneotherapie. Hiervoor worden zowel het water als de minerale gassen gebruikt. Op alle mogelijke manieren kun je de vitaliteit van het eigen lichaam een ‘boost’ geven. Inhalering van het minerale water bijvoorbeeld wordt aanbevolen bij klachten aan de luchtwegen. Voor een betere bloedcirculatie en de stimulering van de hartfunctie kan worden gekozen voor Schotse wisselbaden, waarbij men wordt bespoten met harde stralen van afwisselend warm en koud water. En via pneumopunctuur worden kleine hoeveelheden CO2 via acupunctuurpunten onderhuids in het lichaam gebracht voor de lokale stimulering van de bloedsomloop. Minder Spartaans zijn de onderwatermassage, het parelbad, pakkingen, en het Kneipp voetenbad.

“Deze laatste behandelingen kunnen ook worden ingepast in het wellnessprogramma”, vertelt dr. Franková. “Het kuren wordt aanbevolen voor een minimale duur van 21 dagen. Onze Tsjechische gasten krijgen dat jaarlijks van hun verzekering vergoed. Ook voor Nederlandse kuurgasten zijn er soms vergoedingen mogelijk.” Voor de Russische nouveau riche speelt de verzekering geen rol – zij lachen sowieso om de lage Tsjechische behandelprijzen.

Plaatselijke verschillen

Na Karlovy Vary is een bezoek aan Mariánské Láznĕ (het oude Marienbad) een verademing. “We willen hier niet meer dan 15% Russen”, geeft marketing manager mw. Gutjahr van het Falkensteiner Hotel Grand Spa Marienbad onomwonden aan. “… en dan hooguit de goed opgeleide, met een goed algemeen beschavingsniveau. Anders verliezen we onze overige gasten.” In Mariánské Láznĕ wordt inderdaad gekuurd op niveau. In de bibliotheek van het hotel schreef Strauss de eerste regels van zijn Donau Waltz. De Engelse Koning Edward had er een buitenverblijf. “De bronnen in Marienbad zijn koud en anders van samenstelling”, geeft stadsgids Josef Královec aan, “… daarom wordt het water uit onze bronnen altijd verwarmd en wordt het meer gebruikt om te relaxen dan bijvoorbeeld om te drinken”. Suites van 1050 euro per nacht zoals in hotel Pupp in Carlsbad vind ik Marienbad niet. Wel het luxueuze ‘Neues Bad’, waar ontspanning, kuren, en schoonheid aangenaam samenvloeien. En zo liggen de accenten overal in Tsjechië anders.

Wellness

In Carlsbad schreef men destijds voor om het minerale water al lopend te nuttigen, in de directe omgeving van de bron. Daarmee kreeg het kuren ook een sociale en ontspanningsdimensie: ‘netwerken’, ‘socializen’ en investeren in het algehele welbevinden kwamen hoog op de agenda. “En dat is gebleven”, vertelt Josef Královec. “Veel van de gasten hier in Mariánské Láznĕ komen juist voor de wellness programma’s”. We wandelen ‘das Neues Bad’ binnen en ik zie wat hij bedoelt. Tussen goudomrande spiegels zien ik onder andere het keizerlijke bad en gasten die zich in het quasi-Romeinse badhuis laten verwennen door Tsjechische schonen. Het restaurant van ‘das Neues Bad’ had op de Titanic niet misstaan.

 

In Hotel Grand Spa Marienbad dobber ik bij gedempt rood-blauw licht in het zoute bronwater. De gasten variëren in leeftijd van 30 tot 90 jaar, maar zien er niet uit of ze veel gezondheidsproblemen hebben. De wellness trend in Tsjechië is er een van ‘ontspannen’, maar wel dicht bij de bron, dat wil zeggen: veel op basis van water, sauna, stomen, fango en thalasso. Slechts op beperkte schaal zijn er oosterse invloeden zoals Japanse Shiatsu-massage, voetreflex massage, of Zen Tao.

 

Zie verder: http://www.czechtourism.com/health-spa
Voor vergoedingen zie: http://wellnesstraveling.nl/vergoeding-kuurreizen

 

Door Arjan Mulder, hoofdredacteur WellnessTraveling.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!