Kwaliteit van Leven

Kwaliteit van Leven

Het leven met een huidaandoening is anders dan een leven met een gezonde huid. Wanneer iemand in het dagelijks leven last heeft van de gevolgen van een huidaandoening, is er sprake van een vermindering van kwaliteit van leven.

Maar waarvoor staat kwaliteit van leven nu precies? Meestal wordt het ingedeeld in drie gebieden: “lichaam”, “gevoel” en “sociaal”. Op al deze gebieden kunnen mensen met een huidaandoening problemen ervaren.

huidfonds logoLichaam

U kunt door uw huidaandoening last hebben van een gevoelige huid, jeuk of pijn. Of misschien voelt u zich regelmatig moe of heeft u gebrek aan energie. Ook kan uw huidaandoening u beperken in het bewegen, bijvoorbeeld omdat u moeilijk kunt lopen of lang zitten.

Gevoel

U zult best eens piekeren of last van frustratie hebben door uw huidaandoening. Misschien vindt u zichzelf minder aantrekkelijk of schaamt u zich voor uw huidaandoening. Of misschien voelt u zich regelmatig somber over de gevolgen van uw huidaandoening.

Sociaal

Door uw huidaandoening kunt u pro-blemen ondervinden in de omgang met anderen of beperkingen ervaren in uw vrijetijdsbesteding, bijvoorbeeld bij het sporten. Misschien heeft u moeite om nieuwe mensen te leren kennen en trekt u zich liever
terug. Het aangaan van intieme relaties kan voor huidpatiënten ook extra spannend zijn.

Het Huidfonds heeft het online programma Kwaliteit van Leven speciaal ontwikkeld om beter om te leren gaan met de gevolgen van de huidaandoening in het dagelijks leven. Het programma biedt informatie, vragen en opdrachten om meer inzicht te krijgen in de eigen kwaliteit van leven. Ook geven experts en ervaringsdeskundigen tips en adviezen om beter met de huidaandoening om te gaan. Het programma bestaat uit de volgende modules:

  • Omgaan met jeuk
  • Minder piekeren
  • Omgaan met boosheid
  • Somberheid
  • Uiterlijk
  • Seksualiteit
  • Sociale contacten
  • Vrije tijd en Sport

Het programma Kwaliteit van Leven sluit aan bij de nieuwe richting die het Huidfonds in slaat, meer aandacht voor gevoelens zoals schaamte en onzekerheid als gevolg van een huidaandoening. Per 1 september 2015 is Jantine van ’t Klooster gestart als directeur van het Huidfonds. Als huidtherapeut weet zij als geen ander wat de impact van een huidaandoening op het dagelijks leven kan zijn. “In mijn praktijk zag ik regelmatig hoe ongelukkig mensen konden zijn door hun huidaandoening. Door onzekerheid en schaamte durven mensen zich soms niet meer buiten de deur te vertonen. Met het programma Kwaliteit van Leven wil het Huidfonds mensen ondersteunen om anders met hun huidaandoening om te gaan en zichzelf te accepteren, want je bent meer dan je huidaandoening!”

huidfonds-2

Jantine van ’t Klooster

U kunt hierbij helpen! Steun het Huidfonds via een maandelijkse bijdrage. Dit kunt u makkelijk doen via:
www.huidfonds.nl/steun-ons of secretariaat@huidfonds.nl.

Indien u interesse heeft in het programma Kwaliteit van Leven,
neem dan een kijkje op de website
www.kwaliteitvanleven.nl.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!