Nooit te oud om te leren lezen en schrijven

Nooit te oud om te leren lezen en schrijven

“Als ik volgende week weer kom slapen, lees jij mij dan een keer voor, opa?”, vraagt de 7-jarige Pleun. Opa Ben glimlacht. Maar zodra Pleun uit het zicht is, kijkt hij bezorgd. Helaas is voorlezen voor veel mensen eerder een nachtmerrie dan een fijn moment met hun kleinkinderen. Ongeveer 740.000 ouderen hebben moeite met lezen, schrijven en rekenen. Vaak kunnen zij ook niet goed omgaan met een computer of smartphone. Maar er is een oplossing. Het Nederlandse gezegde is niet voor niets: niemand is te oud om te leren.

Film

Pleun en haar opa Ben zitten in de korte film ‘Lees voort’ van Stichting Lezen en Schrijven. De film vertelt het verhaal van een opa die worstelt met laaggeletterdheid. Veel kijkers kunnen zich herkennen in het verhaal. Meestal leest oma Rita voor aan hun kleindochter. De kleindochter smeekt opa om een keer voor te lezen. Hij verbergt zijn worsteling door een verhaal uit zijn hoofd te leren. De kleindochter prikt daar doorheen. Zij leert vervolgens opa lezen. Stichting Lezen en Schrijven wil met deze film het taboe dat rust op laaggeletterdheid doorbreken.

 

De stichting zet zich ervoor in dat iedereen in Nederland kan lezen, schrijven, rekenen en computeren. Daarom vindt de stichting, opgericht door prinses Laurentien, het belangrijk dat ook ouderen op hun eigen niveau en in hun eigen buurt kunnen en mogen leren. Bekijk de korte film op www.lezenenschrijven.nl/voorlezen.

LaaggeletterdheidHerkenbaar

Ook ex-laaggeletterde oma Bettie herkent zich in het verhaal. “Ik had altijd moeite met lezen en schrijven. Helaas kon ik mijn eigen dochters niet voorlezen. Ik verzon verhaaltjes. Of ik vertelde oude sprookjes, zoals Assepoester. Die kende ik uit mijn hoofd. Een paar jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en ging op taalles. De film over deze opa is zó herkenbaar. Ik vond het heel emotioneel om te zien toen de kleindochter tegen hem zei: ‘Geeft niet, hoor, opa. Ik leer het je wel’. Ik ben blij dat ik nu kan voorlezen aan mijn kleinkinderen. Ik doe dat nog langzaam, maar ik geniet ervan. Ik gun iedere grootouder dat moment samen met hun kleinkind.”

Cursus

De film is een nieuwe manier om nog meer mensen bewust te maken van het belang van lezen en schrijven om mee te kunnen doen in de samenleving. Geke van Velzen, directeur-bestuurder van Stichting Lezen en Schrijven: “Je bent nooit te oud om te leren. Dat geldt ook voor lezen, schrijven, rekenen en omgaan met computers en smartphones. Steeds als ik met ex-laaggeletterden praat, ook die van 65+, merk ik de ommekeer in hun leven nadat zij een taalcursus deden. Ze staan sterker in hun schoenen en kunnen en durven meer te ondernemen dan daarvoor. Laaggeletterdheid is een verborgen probleem in onze samenleving. En vaak ook binnen families. Deze film kan een goede aanzet zijn om erover te praten.”

 

Heeft u misschien zelf moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of computeren? Of kent u iemand die dat heeft? Kijk dan voor een cursus bij u in de buurt op www.ikwilleren.nl. Of bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 023 44 44.

 

Of wilt u bijvoorbeeld als taalvrijwilliger aan de slag om anderen te helpen om te leren lezen en schrijven? Ga dan naar de website www.startpuntvrijwilligers.nl. Daar vindt u informatie.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!