Tiny leerde op 64-jarige leeftijd beter lezen en schrijven

Tiny leerde op 64-jarige leeftijd beter lezen en schrijven

Het klinkt allemaal zo makkelijk: online een afspraak maken bij de dokter, de brief van de gemeente lezen of videobellen met de kleinkinderen. Maar voor 740.000 65-plussers zijn dit soort dagelijkse dingen een uitdaging. Zij hebben namelijk moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook beperkte digitale vaardigheden. Ze vinden omgaan met een computer of smartphone lastig. De 66-jarige Tiny Smout was een van hen. Om daar wat aan te veranderen, ging ze op 64-jarige leeftijd terug naar school.

 

Laaggeletterdheid“De laatste jaren twijfelde ik steeds vaker over hoe je bepaalde woorden schrijft. En ik begreep niet alle brieven die ik kreeg. Ook kon ik veel dingen niet meer zelf regelen, omdat ik niet wist hoe ik moest e-mailen. En als het een keer lukte om met mijn telefoon een berichtje te sturen, was ik daarna bang dat ik toch iets verkeerd had gedaan”, vertelt Tiny. Natuurlijk kon ze haar dochters om hulp vragen. Maar dat wilde ze niet meer. “Ik voelde me echt een beetje dom. Het werd tijd dat ik het zelf leerde.”

 

De reden dat Tiny moeite had met lezen en schrijven, ligt in haar kindertijd. “Ik was als kind al teruggetrokken. Ik hield me op de achtergrond. Er werd vaak tegen me gezegd dat ik iets niet kon. Uiteindelijk geloofde ik dat zelf ook. Dus toen ik op mijn 14e met school kon stoppen, was ik blij. Daarna zorgde ik voor het hele gezin.”

 

Anderhalf jaar geleden meldde Tiny zich bij de bibliotheek aan voor taal- en computerlessen. “Ik wilde graag beter leren lezen en schrijven. En kunnen e-mailen en een berichtje met mijn telefoon sturen. Maar ik wilde ook zekerder worden. Ik wilde wat meer durven. En dat is gelukt. Door de lessen weet ik: ik mag er zijn. Ik onderneem nu dingen die ik eerst niet durfde. Dat vind ik echt te gek.”

 

Tiny probeert ook anderen te helpen. Ze moedigt mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en/of omgaan met een computer of smartphone aan om ook op les te gaan. “Voor de meeste mensen zijn dit soort dingen heel gewoon. Maar er zijn ook veel mensen die het wel lastig vinden. En ik weet precies hoe zij zich voelen. Je durft er niets aan te doen, je stelt het uit. Tot je uiteindelijk wel die stap zet. En geloof mij: daarna wil je niet meer stoppen!

Herkent u zich in het verhaal van Tiny?

En wilt u ook leren lezen, schrijven en/of rekenen? Of uw digitale vaardigheden verbeteren? Meld u dan aan voor een cursus bij u in de buurt op www.ikwilleren.nl.
Of bel met het gratis telefoonnummer 0800 – 023 44 44. U kunt ook naar het inloopspreekuur van het Digi-Taalhuis bij u in de bibliotheek gaan.

 

Van 8 tot en met 15 september vindt de Week van lezen en schrijven plaats. Stichting Lezen en Schrijven vraagt in die week extra aandacht voor laaggeletterdheid. Lees meer over de Week van lezen en schrijven.

 

 

Stichting lezen en schrijven

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!