Landgoed de Oude Buisse Heide: een pareltje in Brabant

Landgoed de Oude Buisse Heide: een pareltje in Brabant

Je merkt het al wanneer je de statige beukenlaan oprijdt; de Oude Buisse Heide is een magisch landgoed. Hier hoor je de specht nog lachen en kun je genieten van een rust die je maar op weinig plekken zo intens kan ervaren. Maar ook de sporen van de voormalige bewoners van het landgoed zijn overal te vinden. Namen staan in dikke beuken gekerfd. Want hier, op de Oude Buisse Heide, is kunst ontstaan, geschiedenis geschreven en politiek bedreven.

 

“Er gaat geen dag voorbij of ik spreek een wandelaar die een mooi anekdote heeft over de Oude Buisse Heide en haar voormalige bewoners”, vertelt boswachter Miranda Fieret van Natuurmonumenten. Ook al ligt het landgoed een stukje van de ‘bewoonde’ wereld, er zijn altijd mensen die speciaal naar de Oude Buisse Heide gaan voor de natuur, de rust en de bijzondere verhalen”.

 

Die verhalen hebben vaak een linkje met kunstenaarsechtpaar Roland-Holst. Richard en Henriëtte Roland-Holst kwamen vele zomers naar Achtmaal. Dichter en politica Henriëtte Roland-Holst beschreef het dan ook treffend als: “Een plek zoo lieflijk, vredig en idyllisch bekoorlijk, dat elk mensch, die daar komt, door haar stille, blije harmonie getroffen wordt.” Ze genoten van de rust, maar nodigden ook graag gasten uit om te discussiëren over politiek en kunst. Zo waren de familie Drees, kunstenaar Charley Toorop en dichter Herman Gorter op het landgoed. Alle gasten van het echtpaar hebben iets geschreven in het dikke gastenboek dat nog steeds te lezen is. “In de zogenoemde ‘herenkamer’ is een digitaal exemplaar waar je lekker in kan bladeren. Ook zijn er vertelstoelen. Als je op het knopje drukt, hoor je verhalen van mensen die Henriëtte nog gekend hebben”, legt Fieret uit.

Oude Buisse HeideDavidsster

Ook het zomerverblijf ‘de Angorahoeve’ is er nog steeds. Bij de entree staat een schattig gemetseld tuinbankje, met daarboven een rond raam met een davidster, dat werd geschonken door de familie die hier op het landgoed in de oorlog ondergedoken zat. Ook het Atelier is een waar kunstwerkje in de natuur. Dit is ontworpen door de eerste vrouwelijke architecte van Nederland: Margaret Staal-Kropholler.

 

Momenteel is Natuurmonumenten bezig om de schuur op te knappen die door Kropholler is ontworpen en ook de Buisse Hoeve staat op het wensenlijstje om in ere te herstellen. Fieret: “Het zou geweldig zijn als dit pand de aandacht krijgt die het verdient. We zijn nu bezig met een inzamelingsactie om een ontmoetingsplek te creëren en de wandelroutes een opknapbeurt geven”.

Kerkepad

Een van die routes is het Kerkepad: een wandelroute die samen met de buurt is gemaakt. Deze route gaat pal naar de kerk in Achtmaal. De oude bomen in de bossen zijn een waar buffet voor spechten: overal hoor je geroffel en zie je houtsnippers op de grond liggen. Fieret: “Soms lijkt het alsof Henriëtte er nog altijd is. Je herkent haar in de natuur op het landgoed, waarover ze liefdevol en beeldend schreef. Maar ook door verhalen van mensen die haar gekend hebben”.

 

Laatst had de boswachter nog een gidstocht. “Zorgvuldig haalde een vrouw een ansichtkaart tevoorschijn en overhandigde deze. Geschreven door Henriëtte Roland Holst. Het was een felicitatie: er was een kindje geboren. Dat kindje stond nu tegenover mij: ‘Ze is ook op kraamvisite geweest’, vertelde ze. ‘Ze had me in haar armen. Ze had zelf ook graag kinderen gewild. Haar tranen vielen op mijn wangen. Dat maakte diepe indruk op mijn ouders’.

 

Henriëtte Roland-Holst schonk het landgoed de Oude Buisse Heide in 1945 aan Natuurmonumenten. Sindsdien heeft Natuurmonumenten zich gericht op het behoud van de gebouwen. Zo is het atelier volledig opgeknapt en na een verwoestende – aangestoken- brand, nogmaals opgebouwd. Bovendien is het een dagtaak om de natuur op het landgoed te beschermen en te beheren. Een groot gedeelte van het terrein bestaat uit heide; een landschap dat is ontstaan door de hand van de mens. Een schaapskudde trekt in de zomer door het landgoed om de jonge boompjes en pijpestro tussen de heide op te eten. Vele soorten dieren hebben profijt van die heide: de nachtzwaluw die je in de zomer hoort ratelen, de gladde slang en de hazelworm.

Vincent van Gogh

Bij de heide, aan het pad, ligt een steen als monument voor Vincent van Gogh. Van Gogh is geboren in Zundert en was in zijn jeugdjaren veel in de natuur te vinden. Samen met zijn moeder trok hij erop uit, zo ook op de nabij gelegen landgoederen. In zijn latere brieven aan zijn broer Theo denkt hij nog vaak met heimwee terug aan de tochten door de natuur van Zundert.
“Het is elke dag een feest om hier te zijn”, vindt Fieret. “We hopen dan ook dat mensen nog lang van de nalatenschap van het echtpaar Roland Holst kunnen blijven genieten. We richten ons nu op de verbouwing van de Hoeve en het opknappen van de routes. Hopelijk halen we genoeg donaties op om deze prachtige plek te blijven delen”.

Oude Buisse HeideKnotwilgen

Tussen de Angorahoeve en het Atelier staan knoestige knotwilgen die meteen de aandacht trekken. Ze staan langs het ‘koffiepad’; het paadje waarop Henriëtte de koffie naar haar man Richard in het atelier bracht. Henriëtte heeft er zelfs een gedicht aan gewijd:

 

Herinnering
Het weitje met de wilgen, om beurt geknotten,
Wier takken overeind als bomen staan.
Ondanks al wat den murwen stam doet rotten,
stuwt hij zijn sappen tot de hoogste blâan.
En achter hen het koebeest, vreedzaam kauwend,
den lieven langen dag, als ’t niet herkauwt,
onder en zomerhemel blank en blauwend
Hoe eindloos ver, doch oneindig vertrouwd.

 

Henriëtte Roland Holst – van der Schalk

Meer informatie over Landgoed Oude Buisse Heide

parkeren kan op de openbare parkeerplaats nabij Roosendaalsebaan 19, 4885 KC Achtmaal (NB).
Kijk voor meer informatie op: www.nm.nl/oude-buisse-heide

oude buisse heideMeer weten over het donatieproject de Buisse Hoeve? Scan dan deze QR-code.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!