Lang leve de Begraafplaats! Angst

Lang leve de Begraafplaats! Angst

Liep u als kind ook met een grote boog om het kerkhof heen? Vond u het ook naar, duister en eng? Kwam u liever ook niet op deze plek en heeft u dat gevoel nog steeds?

 

Intussen weten we beter. Begraafplaatsen zijn juist mooi en bijzonder aangelegd. Bijvoorbeeld in de Engelse landschapsstijl. Er staan monumentale bomen, die je niet snel ergens anders vindt. Uiteraard vind je er de prachtigste beelden en gedenktekens. Het is een plek waar veel aandacht is voor afscheid nemen en waar je je verlies kunt verwerken. Een plek waar je anderen ontmoet die weten en begrijpen wat je doormaakt. Een plek waar aandacht is voor de mens. Niet eng of beangstigend, maar juist prettig en ondersteunend.

 

U denkt nu misschien: ’Waarom zou ik een graf nemen? Wie komt er nog naar mij toe? Al dat gedoe en dan die kosten, daar draaien mijn kinderen dan voor op’. Of: ’Er is niemand meer die naar het graf omkijkt en zaken wil regelen’.

begraafplaatsHeeft het zin?

Nu kunnen beheerders van begraafplaatsen een pleidooi houden en u vertellen waarom u wèl voor begraven zou moeten kiezen, maar heeft dat zin? Wellicht kiest u voor cremeren omdat dit uw persoonlijke keus is, of omdat u denkt dat cremeren goedkoper is.
Niets is minder waar. Begraven is niet duur! Een algemeen graf kost evenveel als een crematie. Kiest u voor een particulier graf, dan betaalt u wel meer. Maar hierin kunnen later twee of drie overledenen worden bijgezet. Het is uiteindelijk net als met zoveel andere dingen; het wordt zo duur als u het zelf wilt maken.

 

En weet u, cremeren is niet te vergelijken met begraven. De begraafplaats is namelijk een plek van blijvende herinnering, een plek waar de geschiedenis zichtbaar blijft, úw geschiedenis! Begraafplaatsen zijn vaak ook heel groen en duurzaam. U vindt ze in de natuur, maar ook vlakbij steden en dorpen. Begraafplaatsen vervullen een belangrijke rol als we praten over biodiversiteit; tevens hebben ze dikwijls een parkfunctie. De beplanting en bomen staan er soms al eeuwen en fungeren daarom vaak als de ‘groene long’ voor de omgeving.

 

Ook kunt u er prettige koffieruimtes vinden, waar bezoekers iets kunnen nuttigen en waar een luisterend oor wordt geboden – vaak door vrijwilligers. Niet alleen tijdens de eerste weken na een overlijden, maar ook wanneer het overlijden decennia geleden heeft
plaatsgevonden. Wij vinden dat waardevol, u toch ook?

Meer weten

In 2014 startte de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) de Week van de Begraafplaats. De slogan luidde: ‘Lang leve de begraafplaats!’
Zo wilde de LOB het belang van begraven onder de aandacht brengen. Deze boodschap draagt de LOB nog steeds uit.
Wij hopen dat u nieuwsgierig bent geworden en (weer) oog krijgt voor de waarde van de begraafplaats. Als u meer wilt weten kunt u altijd terecht bij een begraafplaats in uw buurt, of bel met de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB). Wij staan u graag te woord.

 

Anja Vink
Voorzitter LOB
Website: www.begraafplaats.nl
Tel. 088 7305444

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!