Langer zelfstandig thuis wonen

Langer zelfstandig thuis wonen

Het aantal mensen dat in een verzorgings- of pleeghuis woont, daalt al jaren. Van de senioren tussen de 85 en 89 jaar, woont 75 procent zelfstandig en in de leeftijd van 90 tot 95 jaar woont maar liefst 60 procent zelfstandig.

 

Natuurlijk speelt gezondheid een belangrijke rol in de beslissing of u langer thuis kunt blijven wonen, maar ook de overheid stimuleert het langer zelfstandig wonen al geruime tijd. Dit blijkt uit de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Daarnaast stimuleert de overheid het langer thuis wonen via de woningbouw. In Nederland worden jaarlijks minimaal 44.000 woningen gerealiseerd die geschikt zijn voor senioren.

Veilig Wonen

Natuurlijk denkt u bij langer thuis wonen na over uw veiligheid. Zaken als valpreventie of het laten plaatsen van een traplift bijvoorbeeld. Maar denkt u ook wel eens na over maatregelen om uzelf te weren tegen inbraak, babbeltrucs en woningovervallen? Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) helpt u hierbij.
<h5veilig wonen>Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Het PKVW is een keurmerk voor woningen die voldoen aan een aantal eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Die eisen zorgen ervoor dat een inbreker meer tijd nodig heeft om een woning binnen te komen. De meeste inbraken worden namelijk gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Zij willen maar één ding: snel en ongezien hun slag slaan. Aan goedverlichte woningen met stevig hang-en-sluitwerk en degelijke ramen en deuren hebben zij een hekel. Precies de zaken waar het Politiekeurmerk voor staat. Daarnaast draagt het PKVW bij aan het voorkomen van brand en zorgt het voor maatregelen die vandalisme en overlast voorkomen. Het PKVW wordt uitgevoerd door bedrijven die zich volledig hebben gespecialiseerd in dit keurmerk.

PKVW-eisen in een notendop

• Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels
• Verlichting bij de buitendeuren
• Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat
• Rookmelders op iedere etage en op de juiste plek

Hoe krijgt mijn woning een PKVW-certificaat?

Benieuwd of uw woning in aanmerking komt voor het PKVW-certificaat (of deelverklaring) Beveiligde Woning? Neem dan contact op met één van de PKVW-beveiligingsexperts via www.politiekeurmerk.nl. Zij komen graag bij u langs voor een woningcheck. Tijdens dit bezoek worden alle ‘inbraakgevoelige’ plekken van uw huis inzichtelijk. Zo wordt bepaald op welke wijze de beveiliging kan worden verbeterd. U ontvangt vervolgens een gespecificeerde offerte waarin u alles nog eens rustig na kunt lezen. Indien gewenst, brengt de PKVW-beveiligingsexpert het juiste hang-en-sluitwerk aan.

Verklaringen en certificaat Beveiligde Woning

Een PKVW-bedrijf kan een verklaring afgeven waarmee hij aangeeft dat de beveiliging van een bepaald deel van de woning op orde is. De verklaring wordt afgegeven per gevel.

 

Als alle gevels van de woning aan de beveiligingseisen voldoen, dan komt de woning in aanmerking voor het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Dit certificaat is tien jaar geldig. Naast een certificaat, ontvangt u PKVW-stickers voor op het raam. Kwaadwillenden weten hierdoor dat het vele malen moeilijker in te breken is dan een huis zonder het Politiekeurmerk. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen neemt de kans op een geslaagde inbraak tot wel 90% af.

Technologische ontwikkelingen

Ontwikkelingen op het gebied van technologie, zogeheten domotica en eHealth, helpen bij het creëren van een veilige en comfortabele thuissituatie.

 

Het PKVW gaat mee in deze ontwikkelingen en heeft oplossingen op de PKVW-productenlijst staan, waarmee de woningtoegang voor zorgverleners eenvoudig geregeld kan worden. Denk aan gecertificeerde sleutelkluisjes en elektronische deuropeners.

Buurtpreventie

Uit het jaarlijkse veiligheidsonderzoek van KBO-PCOB blijkt dat 2 op de 10 senioren is aangesloten bij een WhatsApp Buurtpreventiegroep. Zo’n buurtpreventiegroep is een middel om misstanden met andere buurtbewoners te kunnen delen, zodat de politie snel ingeschakeld kan worden als dat nodig is. Het advies is om u aan te sluiten bij de Whatsapp Buurtpreventiegroep in uw buurt. Zo kunt u helpen uw wijk veilig te houden. Op de website www.wabp.nl leest u meer over lid worden van een Whatsapp Buurtpreventiegroep.

 

Lees meer op www.politiekeurmerk.nl.
 

Politie keurmerk veilig wonen

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!