Maurineia  “Ik heb al mijn toekomstplannen  opgegeven”

Maurineia “Ik heb al mijn toekomstplannen opgegeven”

Lepra komt in Nederland gelukkig niet meer voor en in de afgelopen jaren is het aantal nieuwe patiënten door tijdige opsporing, behandeling en genezing aanzienlijk afgenomen. Toch komen er jaarlijks nog zo’n 200.000 nieuwe patiënten bij in meer dan 100 landen. En miljoenen mensen leven met de verschrikkelijke gevolgen zoals handicaps, psychische problemen of uitsluiting uit angst voor besmetting. Discriminatie en onwetendheid zijn vaak een ergere last dan de ziekte zelf. Maurineia uit Brazilië vertelt er meer over.

lepra

“Door te late diagnose raakten mijn beide handen en voeten misvormd”

“Op mijn negentiende had ik kniepijn.”

De dokter dacht dat ik reuma had en liet mij een tijdlang medicijnen slikken. Die hielpen niets. Toen ik ook huidvlekken kreeg, ging ik opnieuw naar het gezondheidscentrum en kreeg ik de diagnose lepra. Door de te late diagnose, raakten mijn beide handen en voeten misvormd.”

“Ik heb al mijn toekomstplannen opgegeven”

Ik wilde lerares worden of sociaal werkster. Al mijn toekomstplannen heb ik moeten opgeven. Het feit dat ik niet kan werken, vind ik een van de moeilijkste gevolgen van mijn ziekte. Maar het zit niet in mijn aard om bij de pakken neer te zitten.”

“Ik haal veel steun uit de zelfzorggroep”

Maurineia: “Ik haal veel steun uit de zelfzorggroep van de Leprastichting in Brazilië. We praten over de problemen die we door onze ziekte ervaren. Door het contact wordt ons gevoel voor eigenwaarde sterker, we zijn echt vrienden van elkaar geworden. Mijn dochter Vitória gaat vaak mee. Ik vind het belangrijk dat zij leert om zonder vooroordelen met leprapatiënten om te gaan.”

Wat is lepra?

Lepra komt door een bacterie en tast de zenuwen aan (gevoelloosheid). Waardoor kans op wondjes, infecties en handicaps. Een zwaardere last, zijn vaak de psychische gevolgen door discriminatie en uitsluiting. Onnodige gevolgen, want bij tijdige behandeling is lepra eenvoudig te genezen en is de kans op besmetting al na een paar dagen verdwenen.

Een concreet doel

De Leprastichting wil een wereld zonder lepra. Een concreet en haalbaar doel:
• Door tijdige opsporing, behandeling en genezing.
• Door preventieve behandeling van vrienden en familieleden om verdere besmetting te voorkomen.
• Door onderzoek en innovatie waardoor risicogebieden sneller in kaart worden gebracht en veldwerkers sneller de juiste diagnose kunnen stellen.
• Door het opzetten van zelfzorggroepen, het ondersteunen bij onderwijs, een vakopleiding of een microkrediet om zelfredzaamheid te vergroten.

 

De Leprastichting is afhankelijk van donateurs om een lepravrije wereld mogelijk te maken. Draagt u ook bij aan zo’n realistisch doel? Lees meer over hun werkwijze, de successen en de verhalen van patiënten die wereldwijd zijn geholpen op de website.

 

W: www.leprastichting.nl
M: info@leprastichting.nl
T: 020 – 59 50 500

 

lepra

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!