Leven met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme

Leven met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme

Samen staan we sterker!

 

Tussen 1990 en 2015 is het aantal mensen met parkinson verdubbeld tot meer dan 6 miljoen wereldwijd, en de verwachting is een verdere verdubbeling tegen 2040. Daarmee is het de snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld.

 

Dit komt gedeeltelijk door de vergrijzing: oudere mensen hebben een hoger risico op parkinson. Maar parkinson lijkt ook een door de mens veroorzaakte ziekte te zijn, met een rol voor de industrialisering en giftige stoffen zoals landbouw-bestrijdingsmiddelen, zware metalen en oplosmiddelen. Momenteel wordt er daarom veel onderzoek gedaan om meer te weten te komen over de oorzaken van parkinson.

parkinsonisme

Gezellige ontmoeting in Parkinson Café Delft

Ontmoet elkaar

De Parkinson Vereniging is de belangenbehartiger voor ongeveer 63.500 mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten in Nederland. Belangrijke kerntaken van de vereniging zijn informatievoorziening, belangenbehartiging, de inbreng van de stem van de patiënt in onderzoek en niet in de laatste plaats het realiseren van ontmoetingen tussen gelijkgestemden. Naast alle inhoudelijke informatie over parkinson en parkinsonismen is het namelijk ook waardevol om tips en ervaringen uit te wisselen met mensen die leven met een zelfde diagnose.

Leerzaam…

De Parkinson Vereniging organiseert verschillende ontmoetingsmogelijkheden voor mensen met parkinson(ismen). In de Parkinson Academie worden workshops en trainingen gegeven die helpen om grip te krijgen en houden op het leven met deze aandoeningen. Niet alleen voor mensen die zelf een diagnose hebben, maar ook voor hun naasten. Want parkinson heb je nu eenmaal niet alleen. De cursussen richten zich onder meer op het behoud van denk- en schrijfvaardigheden. Maar ook op wat er komt kijken in de late fase van de ziekte. Hierover praten met gelijkgestemden brengt veel herkenning en praktische tips. Van elkaar kunnen we leren!

…maar ook gewoon leuk!

Naast de leerzame kant van de eerder genoemde trainingen, is het natuurlijk ook gewoon leuk om andere mensen te ontmoeten, met parkinson als raakvlak. Bijvoorbeeld in een Parkinson Café in de buurt. Hier wordt samen koffie gedronken en worden er ook onderling afspraken gemaakt door wie dat wil. Bijvoorbeeld om eens samen te gaan wandelen in de buurt of een andere beweegactiviteit te ondernemen. En voor mensen die minder mobiel zijn, heeft de vereniging inmiddels ook een speciale verenigingsapp voor de smartphone die toegang geeft tot een levendige online community. Hierin kunnen mensen onderling vragen stellen en ervaringen uitwisselen over symptomen en behandelingen, maar ook over hobby’s, bewegen, vakantie en andere vrijetijdsbestedingen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de ziekte van Parkinson, parkinsonismen en alle activiteiten voor mensen die hiermee te maken krijgen? Neem dan een kijkje op de website van de Parkinson Vereniging: www.parkinson-vereniging.nl. Of vraag een kennismakingspakket aan bij het verenigingsbureau: info@parkinson-vereniging.nl.

 

We helpen u graag op weg!

 

 

parkinsonisme

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!