‘Ik vergeet nare dingen snel’

‘Ik vergeet nare dingen snel’

Tineke Plessen (67), vrijwilliger bij de Stomavereniging en het Bomenmuseum, werkte haar leven lang met kwetsbare mensen. Een stoma moet volgens haar een normaal gespreksonderwerp worden. ‘Ik maak grapjes als mijn stoma weer eens borrelt.’ Tineke heeft een stoma omdat darmkanker met uitzaaiingen dreigde.

 

‘Ik was gestopt met een drukke baan, en ik moest er niet aan denken om niets te gaan doen’, zegt ze over het werk voor de Stomavereniging. Lachend: ‘Vriendinnen zeiden: jouw stoma is een uitkomst en geeft je weer leuk werk te doen.’ Serieus: ‘Ik denk een zinnige bijdrage te kunnen leveren.’

 

‘Na 25 jaar genezen te zijn van colitis ulcerosa was er opeens een groot risico op darmkanker met uitzaaiingen. Dat kwam door het littekenweefsel van de vele ontstekingen en zweertjes door colitis. Er ontstonden steeds meer poliepen op nieuwe plekken. De arts was er duidelijk over: ik zou binnen vijf jaar kanker krijgen, ín de darmwand. Er werd besloten dikke darm te laten weghalen. Ook mijn rectum werd geamputeerd. Maar ik ben vrij nuchter hoor, het type dat nare ervaringen snel vergeet.’

 

stoma‘Ik ben open over mijn stoma. Ik benoem het, dat is mijn manier om het te normaliseren. Ik maak grapjes als mijn stoma weer eens borrelt. De onbekendheid wegnemen is het belangrijkste. Er zijn nog steeds veel mensen die van een stoma de griezels hebben, maar amper weten wat het is.’

 

‘In mijn omgeving zie ik vaak dat een stoma van anderen wordt geaccepteerd, maar dat het idee om er zelf een te krijgen zo ongeveer het allerergste is. Ik denk uiteindelijk dat het taboe zo hardnekkig is omdat we niet echt gewend zijn om over poep, pies en intieme zaken te praten. Het zal ook niet een-twee-drie een makkelijk gespreksonderwerp worden.’

 

‘Ik laat me door mijn stoma niet weerhouden om te doen wat ik wil. Natuurlijk moest ik wennen aan een ander soort leven. Ik heb wel eens last van een lekkages, en ook ernstige complicaties gehad. Nu gaat het prima, al heb ik minder energie.’

 

‘Voor de Stomavereniging zit ik in de ledenraad. Ik vind het fijn om mee te denken hoe we de vereniging nog sterker en toegankelijker kunnen maken en daarmee het leven voor een grotere groep stomadragers op een kwalitatief hoger niveau te brengen. Daarnaast geef ik gastlessen, organiseer ik inlopen en bezoek ik andere mensen die een stoma krijgen of net hebben en graag met een ervaringsdeskundige willen praten. Het is belangrijk goed te luisteren en de juiste vragen te stellen. Wat is er echt gaande? Heeft iemand moeite met een stoma of staat hierdoor misschien de relatie onder druk? Als ze hun verhaal kwijt kunnen, heb je al veel gewonnen.’
Tineke schrijft een boek over haar leven met een stoma. Meer hierover lees je binnenkort op www.stomavereniging.nl.

 

Heb of krijg je een stoma en zoek je informatie of wil je contact met een ervaringsdeskundige? De Stomavereniging staat voor je klaar. www.stomavereniging.nl

 

Tekst: Hans van Vinkeveen
Beeld: Joris Aben

 

 

stoma

 

 

Tags crohn, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!