Leven met een stoma

Leven met een stoma

‘Ik heb vier keer kanker gehad en ben ook vier keer genezen’

 

‘Mijn leven veranderde compleet in het jaar dat ik 42 werd. Tot die tijd was eigenlijk alles vanzelf gegaan. Ik had drie zoons met wie het prima ging, een geweldige man, een prachtig huis, een leuke baan en een goede gezondheid. Eigenlijk bleef er niets te wensen over. Toen werd ik ziek. Het bleek darmkanker te zijn, een ziekte die in de familie zit. Ik had een tumor in mijn endeldarm. Eén ding wist ik toen zeker: ik wilde geen stoma. Je darm die uitkomt op je buik… Nooit van mijn leven! Ik had een lichaam waar ik heel tevreden over was, en dat moest zo blijven.’
‘De chirurg deed zijn best, omdat hij wel zag hoe belangrijk het voor me was. ‘We gaan het fiksen,’ zei hij. En dat lukte. Ik was beter, maar de zorgeloosheid was voorbij.’

Noodlot

‘Korte tijd later werd mijn man ziek. Ook hij had kanker. Maar bij hem hielp de behandeling niet. Hij overleed in 2002, drie jaar na zijn diagnose. Terwijl zijn behandeling in volle gang was, werd ik opnieuw ziek. Borstkanker ditmaal. Amputatie, bestraling, chemo, de hele riedel. Ik vond het vooral zo erg voor de kinderen. Een doodzieke moeder, een stervende vader… En dat op die gevoelige puberleeftijd.

 

Ik herstelde van de borstkanker, maar na het overlijden van mijn man kwam de darmkanker terug. Toch kwam ik er ook ditmaal bovenop, weer zonder stoma. Toen kwam ik Peter tegen, in 2006. We kregen al snel een relatie. ‘Je ellende is voorbij, meisje,’ zei hij tegen me. ‘We gaan nu samen van het leven genieten.’ Maar het liep weer anders. Voor de derde keer kreeg ik darmkanker. Helaas gebeurde nu wel het onvermijdelijke: ik kreeg een stoma. Mijn dikke darm ging er helemaal uit, er was geen andere optie. En dat terwijl ik pas kort een nieuwe relatie had…’

stomaSchaamte overwinnen

‘Peter pakte het geweldig op. ‘Ik houd van je, of je nu een stoma hebt of niet. Zou zo’n zakje het verschil maken?’ Mij kostte het meer moeite om aan mijn stoma te wennen. Mijn lichaam was al aangetast na de borstkanker, en nu gebeurde dit. Wat me enorm heeft geholpen, was het vrijwilligerswerk dat ik ging doen voor de Stomavereniging. Je kunt je schaamte overwinnen door er veel over te praten met anderen. Gewoon wordt het natuurlijk nooit, maar als je je stoma bespreekbaar maakt, ziet de wereld er toch ineens wat anders uit.’

 

Ik ben vier keer ziek geweest, maar ik ben ook vier keer genezen. Vijf jaar na mijn laatste operatie werd ik officieel genezen verklaard. Ik vraag me soms af waarom ik zoveel pech heb gehad in mijn leven, maar op zo’n moment ben ik ook wel blij en dankbaar. En ik ben er zeker sterker door geworden.’

Wat is een stoma?

In Nederland hebben ongeveer 38.000 mensen een stoma, een kustmatige uitgang in de huid, als de darmen of urinewegen (tijdelijk) niet functioneren. Afvalstoffen zoals ontlasting of urine worden via de stoma afgevoerd en opgevangen in een stomaopvangzakje.

 

Jaarlijks krijgen zo’n 7000 mensen in Nederland een stoma. Of een stoma tijdelijk of blijvend is, hangt af van de reden waarom iemand een stoma krijgt. Een tijdelijk stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven. Of om de darmen te laten genezen na een operatie.

De Stomavereniging

De Stomavereniging zet zich in voor optimale kwaliteit van leven voor mensen met een stoma of pouch. Leden van de Stomavereniging krijgen informatie, nieuws en praktische tips. En zij kunnen ervaringen delen met andere mensen met een stoma of pouch. De Stomavereniging behartigt de belangen van alle mensen met een stoma of pouch naar zorgverzekeraars, zorgaanbieders, medisch speciaalzaken en de overheid. Lidmaatschap van de Stomavereniging is het eerste jaar gratis.

Meer informatie

W: www.stomavereniging.nl
M: info@stomavereniging.nl
T: 030 – 634 3910

 

 

stoma

 

 

Tags kanker, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie