Leven met slechthorendheid

Leven met slechthorendheid

Het persoonlijke verhaal van een voormalig beroepsofficier

 

In ‘Leven met slechthorendheid – Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie’ vertelt Willem Dekker uit Zoetermeer zijn verhaal. In het boek legt hij uit wat de impact van zijn slechthorendheid is op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak. Dit is een boek voor de 1,3 miljoen slechthorenden in Nederland, voor iedereen die iemand kent met een hooraandoening, en voor de mensen die als vrijwilliger actief zijn in een patiëntenorganisaties. Kortom: een boek dat heel veel mensen moeten lezen. Het is uitgegeven door BoekScout.

 

Directeur Wil Verschoor van Hoormij∙NVVS – de patiëntenorganisatie in kwestie: “Wat ik vooral aangrijpend vind in het boek van Willem zijn de dagelijkse voorbeelden die hij beschrijft. Daaruit blijkt hoeveel beperkingen en frustraties slechthorendheid met zich mee kan brengen. Van de nare reactie van de caissière in de supermarkt tot het vermijden van feestjes of het moeten opgeven van de uitjes met een hechte vriendengroep. Daarnaast geeft het boek heel goed weer wat een patiëntenorganisatie doet en hoe belangrijk de ervaring van ervaringsdeskundige vrijwilligers is.”

slechthorendheidOver het boek

Dit is het persoonlijke verhaal van een militair die vanwege zijn slechte gehoor kort voor zijn pensioen wordt afgekeurd voor het uitvoeren van operationele taken. Vanaf dat moment stort hij zich als vrijwilliger op de belangenbehartiging voor zijn slechthorende lotgenoten. Hij geeft een inkijk in het werk bij een patiëtenorganisatie. Activiteiten als voorlichting, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden belicht. Aan de hand van zijn eigen ervaringen beschrijft hij wat slechthorendheid is en wat de gevolgen hiervan zijn op diverse vlakken. De auteur zegt gefrustreerd te zijn, omdat hij aan zijn omgeving niet duidelijk kan maken wat ernstige slechthorendheid voor hem betekent. Wie dit verhaal leest, zal tot de conclusie komen dat het zelden zo goed is uitgelegd. Voor de anderhalf miljoen Nederlanders met een hooraandoening is dit boek een steun, voor hun omgeving een openbaring.

 

Willem Dekker is een gepensioneerd landmacht kolonel. Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met belangenbehartiging voor slechthorenden, het geven van spionage rondleidingen in Den Haag en met het schrijven van boeken. Hij is zeer slechthorend en actief betrokken bij Hoormij∙NVVS. Eerder publiceerde hij boeken over spionage, een stuk familiegeschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog en over de liefdadigheidsstichting Poco a Poco.

Bestellen

Het boek Leven met slechthorendheid – Van actief beroepsofficier naar vrijwilliger bij een patiëntenorganisatie is verkrijgbaar via Boekscout en kost € 21,50.
Of bestel het online: ISBN 9789464313420.

 

 

HoorMij

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

4 reacties

 1. Reageer oktober 07, 20:29 #1 George Steijn

  Hallo, ik draag al meer dan 60 jaar gehoorapp. Om de vijf jaar werden ze vernieuwd, de laatste jaren moest ik ‘n eigen bijdrage betalen. Nu zijn weer 5jaar voorbij en zou dan nieuwe krijgen, maar nu worden deze hoorapp. niet meer vergoed, het gaat om hoorapp. van Phonak Ventura, omdat ik aan de grens zit van hoge slechthorendheid. Ik ben verzekerd bij Menzis, mijn audicien zegt dus dat Menzis deze niet vergoed. Dan heb ik nu ‘n financieel probleem, want dan heb je ‘t over 3500 euro.
  Mijn vraag hoe moet ik nu verder……

 2. Reageer oktober 21, 13:57 #2 Hensen

  Beste meneer

  Hartelijk dank voor uw e-mail. Goed dat u deze vraag stelt. Graag geef ik u meer informatie.

  De vergoeding van hoortoestellen is afhankelijk welke categorie hoortoestellen u nodig heeft en naar welke audicien u bent geweest. De vergoeding van een gecontracteerde audicien is bijvoorbeeld hoger dan de vergoeding van een niet gecontracteerde audicien.

  Meer informatie over de vergoeding van hoortoestellen vindt u op http://www.menzis.nl/gehoor. Wanneer u naar een niet gecontracteerde audicien gaat, moet deze altijd van te voren toestemming aanvragen door middel van een aanvraagformulier, audiogram en een ondertekende gezondheidsverklaring.

  Ik raad u aan om contact met Menzis op te nemen zodat zij u meer informatie kunnen geven. We zijn van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 8.30 en 19.00 uur op telefoonnummer 088 222 4040.

  Ik wens u een prettige dag

 3. Reageer december 21, 15:22 #3 Bert van de Bunte

  Van de Bunte
  Ben al geruime tijd op zoek naar een Phonak Super Front PP-C-2.
  Ik kan niet met een digitaal apparaat overweg.
  Wie kan mij uit de nood helpen?
  van de Bunte tel.nr. 0612047370 of mail: bvdbunte@gmail.com

  • Reageer januari 04, 13:28 Henk

   Geachte heer van de Bunte
   Inderdaad zijn deze apparaten niet meer op de markt
   U kunt het beste een auduciën in uw plaats benaderen en vragen of het nieuwe apparaat lineair kan worden ingesteld.
   U kan ook contact opnemen met Phonak en uw probleen voorleggen
   Info@phonak.com
   Ik hoop dat ik u van dienst ben geweest en succes met het vinden van de juiste oplossing
   Met vriendelijke groet
   Seniorenwijzer
   Henk