Leven tot het einde!

Leven tot het einde!

Dat het einde van het leven komt, weten we allemaal. Alleen denken de meeste mensen er liever niet aan. Hoe is dat voor u? Denkt u er wel eens over na of praat u erover met uw naasten? Weten uw naasten wat belangrijk voor u is? Vragen, waar Agora onderzoek naar liet doen door TNS. Daaruit blijkt dat 80% van de naasten het belangrijk vindt op de hoogte te zijn van de wensen van hun dierbaren terwijl slechts 42% van de Nederlanders het belangrijk vindt de eigen wensen kenbaar te maken.

 

Waarom praten over het levenseinde?

De ambitie van Agora is eindigheid een plek te geven in het leven van mensen en bij te dragen aan kwaliteit van leven tot het einde. Want als u weet dat u niet meer beter wordt, dan is stilstaan bij uw wensen en wat voor u van betekenis is van grote waarde. Wat is voor u belangrijk om te kunnen leven tot het einde? Bij wie kunt u terecht met uw vragen? Vragen over wat komen gaat, of over het leven zelf. Misschien voelt u zich machteloos, angstig of verdrietig. Of maakt u zich zorgen over wie voor u gaat zorgen als u dat zelf niet meer kunt. Geen gemakkelijke onderwerpen om over te praten.

palliatieve-zorg-2

Schrijf een brief aan je naaste

Misschien wordt erover spreken gemakkelijker als u een brief aan uw naasten schrijft. Agora ontwikkelt een voorbeeldbrief samen met de Unie KBO om het gesprek met naasten aan te gaan. In de brief staan mooie open vragen, waarmee het gesprek over leven tot het einde op gang gebracht kan worden. In de brief kunt u bijvoorbeeld aangeven welke dingen uw leven kleur geven en wat heel dierbaar voor u is. Als iemand een natuurmens blijkt te zijn, kan in bijvoorbeeld een hospice een kamer met openslaande deuren naar de tuin gevraagd worden.

 

De tweede helft van dit jaar wordt de brief in verschillende bijeenkomsten getest onder ouderen. De uitkomsten worden meegenomen in de uiteindelijke versie. In 2017 komt deze beschikbaar voor ouderen en hun naasten om het gesprek aan te gaan.

Regie nemen

Steeds meer mensen praten over hun naderend levenseinde. Op televisie en in blogs delen zij hun ervaringen. Nog trouwen, een reis maken, een feest geven, niet nodeloos doorbehandelen en geen pijn hebben. Nadenken en praten over het levenseinde leidt in veel gevallen tot bewuste keuzes. Wat is voor mij waardevol? Wat bepaalt mijn kwaliteit van leven? Weet u het antwoord?

 

Meer informatie: www.agora.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!