Regel tijdig zaken met en voor  je oudere  naaste

Regel tijdig zaken met en voor je oudere naaste

Af en toe lees je het in de krant: dat ouderen financieel worden uitgebuit. U moet er niet aan denken dat zoiets met uw bejaarde vader gebeurt! Want het is niets minder dan een vorm van ouderenmishandeling en dus van huiselijk geweld. Hoe kun je voorkomen dat hem zoiets overkomt?

Regel het bij leven

“In de eerste plaats is het heel belangrijk om al bij leven zaken te regelen, omdat het na het overlijden van een oudere lastig is om vast te stellen of er sprake is geweest van dwang of diefstal”, aldus Pauline Hentenaar, erfrechtadvocaat en bestuurslid van de vFAS (Nederlandse vereniging Familie- en erfrechtadvocaten Scheidingsmediators).

 

“Praat er dus over met uw vader en check of er een (levens-)testament is opgesteld”, gaat Pauline verder. “Ga ook na wie er allemaal bij zijn rekeningen kunnen; is er bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw die boodschappen voor hem doet?”

 

levenstestamentDaarnaast is het belangrijk om te bespreken met uw vader wie zijn financiën gaat regelen wanneer hij daar zelf niet meer toe in staat is. Daarvoor zijn er verschillende opties:
– Het opstellen van een volmacht. Hiermee geeft uw vader iemand die hij vertrouwt volledig toegang tot de bankrekening en spaarrekeningen van uw vader. Hij of zij kan ook zaken regelen als het verkopen van de woning, het doen van schenkingen of het afsluiten van een lening. Let op: het is belangrijk dat uw vader volledig wilsbekwaam is op het moment dat hij een volmacht afgeeft, dat is namelijk een voorwaarde.
– Het opstellen van een levenstestament. Dit gaat nog iets verder dan een volmacht. Hierin legt uw vader financiële, maar ook medische en persoonlijke zaken vast, zodat duidelijk is wat er moet gebeuren wanneer hij niet meer in staat is zijn eigen zaken te regelen. Zowel een volmacht als een levenstestament kunt u laten opstellen door een notaris.
– Heeft uw vader spullen die hij waardevol vindt? Maak samen met uw vader een lijst van deze zaken en laat hem erachter vermelden wie wat krijgt na zijn overlijden. Hij kan dit zelf, zonder tussenkomst van een notaris, regelen in een zogenaamd codicil.

Toezicht

Het is belangrijk om er van tevoren over na te denken wie toezicht gaat houden op de gevolmachtigde (degene die namens uw vader optreedt). Wat mag hij of zij wel doen en wat niet? U kunt er ook over nadenken een extra beschermende maatregel vast te leggen. Bijvoorbeeld dat de verkoop van het huis niet in de volmacht wordt opgenomen. Bovendien is het goed om de gevolmachtigde te verplichten rekening en verantwoording af te leggen aan de volmachtgever (uw vader) en zijn erfgenamen.

Kom op tijd in actie

Wanneer u tijdig met uw vader in gesprek gaat, kunt u een heleboel gedoe voorkomen. Maar het kan zijn dat u vragen heeft. Neem dan gerust contact op met een vFAS-erfrechtspecialist bij u in de buurt; hij of zij helpt u graag!

 

Meer informatie over volmachten, levenstestamenten en andere onderwerpen met betrekking tot erfenissen en nalatenschappen is te vinden op www.erven-online.nl.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!