Liesette stapte weer in de racewagen, ondanks drie stoma’s

Liesette stapte weer in de racewagen, ondanks drie stoma’s

Liesette Braams (49) ontdekte vijf jaar geleden dat ze anuskanker heeft. Na veel operaties is zij inmiddels schoon verklaard en leeft ze verder met drie stoma’s. Haar stoma’s weerhouden haar er niet van om gewoon te blijven autoracen, zoals ze dat ook voor haar ziekte deed. Sterker nog: racen is voor Liesette een medicijn.

 

stoma‘Voordat ik kanker kreeg, ging ik zes dagen per week naar de sportschool en deed mee aan de grootste autoraces ter wereld. Maar toen ontdekte ik een wondje bij mijn anus. Dan denk je eerst, dat gaat wel over. Maar het werd alleen maar groter. Ik kon mijn oren niet geloven toen de chirurg vertelde dat het kanker was.’

 

‘Na een traject van chemo en bestraling werd duidelijk dat een blijvende stoma de enige optie was. Inmiddels heb ik er zelfs drie, omdat er verschillende tumoren zijn weggehaald aan de onderkant van mijn lichaam. Natuurlijk is dat vreselijk als vrouw, maar ik dacht: prima als dat nodig is om mij in leven te houden. De stoma’s zijn uiteindelijk mijn redding geweest. Diegene die dat heeft uitgevonden, verdient een standbeeld.’

 

‘Tussen de operaties door was mijn drive om een autorace te winnen extra groot. Dan kon ik de beker op het nachtkastje in het ziekenhuis zetten. Daar haalde ik ontzettend veel steun uit. Ik moest en zou weer een volgende beker winnen.’

 

‘Natuurlijk lag ik ’s avonds in bed weleens te huilen van de pijn. Ik had ook veel last van lekkages omdat er twee stoma’s in één stomazakje zitten, maar met de juiste materialen is dat inmiddels verleden tijd. Ik gebruik naast mijn stomamateriaal ook extra materialen die het leven met een stoma makkelijker maken. Zoals een lijmverwijderaar spray om mijn materiaal makkelijk te verwijderen, maar ook extra elastische tape rondom het stomazakje voor nog meer zekerheid dat het materiaal goed blijft zitten. Wel zo prettig in het dagelijks leven bij wat meer inspanning en zeker als ik in de racewagen zit. Dan wil je kunnen rekenen op het juiste materiaal. Mijn tip aan andere stomadragers is dan ook; ga op zoek naar stomamateriaal dat bij jou past en neem geen genoegen met regelmatige lekkages. Uit ervaring weet ik dat de juiste pasvorm het verschil maakt.’

 

stoma

‘Tussen de operaties door was mijn drive om een autorace te winnen extra groot’

 

‘Mijn eerste internationale autorace na de laatste chemo en bestraling zal ik nooit meer vergeten. We gingen ervoor naar Italië. Mensen vroegen of het niet gevaarlijk was, maar mijn gordel raakte de stoma niet eens. En daar zat ik dan, met een brok in mijn keel. Ik dacht helemaal niet meer na over de stoma, ik was er weer. En door de adrenaline voelde ik ook helemaal geen pijn. Uiteindelijk werd ik tweede. Compleet uitgeput stapte ik op het podium toen ik mijn naam hoorde. Een dubbele overwinning!’

 

 

stoma

 

 

Tags kanker, stoma

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie