Spraak, dat is de hete brij

Spraak, dat is de hete brij

Michelle* heeft afasie, overgehouden aan meerdere herseninfarcten. Haar spraak is aangetast, waardoor ze niet altijd goed uit haar woorden komt.

 

Afasie is een taalstoornis. Michelle kan door de afasie taal minder goed gebruiken dan voorheen. Ze praat snel, maar minder vloeiend en natuurlijk dan iemand zonder afasie. Door de herseninfarcten is er zuurstofgebrek ontstaan in de hersenen, in het deel waar de taal wordt geregeld. Afasie is voor geen twee patiënten hetzelfde. Michelle kan nog goed lezen, getuige de talloze boeken die in stapels in de woonkamer en de gang staan. Ook het taalbegrip is intact, net als het schrijven. Alleen haar spraak is behoorlijk aangetast. “Dat is de hete brij. Ik stotter soms, bij het begin van woorden. Als het me niet goed lukt om woorden uit te spreken, word ik nerveus. Dan komt er geen zinnig woord uit. Dat is heel erg vervelend. Ik vertel mensen dan waardoor het komt.”

 

Michelle begon na de infarcten met een logopedietraject dat ongeveer een half jaar duurde. Het doel was om haar spraak zo veel mogelijk te verbeteren. “Ik moest allerlei verschillende klanken zeggen, zoals mak-mik-mok en klam-klim-klom. Dat heeft wel geholpen. Het lukte me om wat sneller te praten. Ik stokte niet meer. Maar sommige klanken zijn nog steeds wel moeilijk.”

Stenen en cement

Na een logopediepauze is ze toch weer met logopedie begonnen. “Ik merkte dat ik langzamer ging praten. Ik moest meer naar woorden zoeken. ” Ze legt uit welke oefeningen ze moet doen: zinnen maken met de twee of drie woorden die de logopedist noemt. “Die zin moet je dan vloeiend uitspreken.”

logopedistLittekenweefsel

Ze hoopt dat logopedie haar kan helpen om haar spraak te verbeteren. Of dat lukt, is de vraag, omdat er littekenweefsel in haar hersenen zit, door de infarcten. “Maar ik doe er toch zoveel mogelijk aan. Als ze niet uit haar woorden komt, vertelt ze dat ze afasie heeft. “Ik kom er altijd wel uit, het geeft geen onoverkomelijke moeilijkheden. Maar ik word er wel heel boos van. Ik vind het vreselijk. Ik geloof wel dat ik mag zeggen dat ik perfectionistisch ben, ook op taalgebied. Ik kan er niets aan doen, maar ik voel het wel als een smet op mijn kunnen. Spraak is zo belangrijk.”

Afasie en de logopedist

Afasie is een taalstoornis die is veroorzaakt door een hersenbeschadiging die niet aangeboren is. Je kunt afasie krijgen na een beroerte, een ongeluk waarbij je hersenen beschadigden, een hersentumor of door dementie. Een logopedist kan je dan helpen opnieuw te leren communiceren.

Met welke problemen kun je terecht bij een logopedist?

Met afasie kun je problemen hebben met praten, begrijpen, lezen en schrijven.
• Soms kun je taal wel begrijpen, maar is het moeilijk woorden te vinden of zinnen te maken.
• Soms is het moeilijk taal te begrijpen, zeker als iemand moeilijke woorden of zinnen gebruikt.
• En soms is lezen en schrijven moeilijk als je afasie hebt.

Hoe kan een logopedist je helpen?

Een logopedist doet eerst onderzoek: wat kun je wel en wat kun je niet meer of vind je moeilijk?
• Een logopedist geeft je oefeningen om beter te kunnen begrijpen, praten, lezen en schrijven.
• Een logopedist kan jou en je familie en vrienden advies geven hoe jullie zo goed mogelijk met elkaar kunnen communiceren.

Meer informatie

Ga naar: logopedie.nl.

 

*Michelle is niet haar echte naam
Tekst: Suus van Geffen
Beeld: Monique Kooijmans

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!