Maak van uw woning geen etalage

Maak van uw woning geen etalage

De kans op een inbraak verkleinen heeft u voor een groot deel zelf in de hand. Relatief eenvoudige maatregelen kunnen er al voor zorgen dat een woning minder aantrekkelijk wordt voor het inbrekersgilde.

 

Iedere dag wordt er in Nederland zo’n honderdvijftig keer ingebroken in een woning. Hoewel senioren niet méér kans maken om slachtoffer te worden van een inbraak of diefstal dan anderen, voelen zij zich toch relatief vaak onveilig. Gelukkig kunt u zelf een hoop doen om uw veiligheid te vergroten. Een inbraak valt natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten. Maar hoe moeilijker u het de inbreker maakt, hoe meer hij zal twijfelen om een poging te wagen. Het gezegde ‘de gelegenheid maakt de dief’ is in deze tijd dus nog steeds van toepassing. Vooral de zichtbaarheid van een buit blijkt een belangrijke reden om in te breken. Zorg dus dat waardevolle spullen uit het zicht liggen. Zo voorkomt u dat uw woonkamer als etalage voor inbrekers dient.

Open ramen

Naast de zichtbaarheid van een buit, speelt het gemak om een woning binnen te komen een cruciale rol. Soms wordt het inbrekers wel heel gemakkelijk gemaakt. Open achterpoorten en ramen, of de huissleutel aan een spijkertje in de schuur. De inbreker loopt of klimt de woning binnen zonder dat deze ook maar een slot hoeft te forceren. Ook open ramen op de eerste verdieping zijn een geliefde entree. Via een ladder in de tuin of een vuilcontainer weten inbrekers zo’n raam in een mum van tijd te bereiken.

 

Goede sloten en een alarminstallatie zijn uitstekende beveiligingsmaatregelen, maar dan moeten ze wel goed gebruikt worden. Een deur die niet op slot zit of een alarm dat staat uitgeschakeld maakt beide zinloos. Best raar eigenlijk. Iedereen doet zijn fiets en auto toch ook altijd op slot, zelfs als men maar even weg is? Maar de voor- of achterdeur op slot draaien, blijkt minder vanzelfsprekend. U kunt nog zulke goede sloten hebben, als u ze niet gebruikt, hebben inbrekers dat helaas snel genoeg in de gaten.

Verlichting

Wat inbrekers ook snel in de gaten hebben, is een onverlicht huis. Als een huis ‘s avonds niet verlicht is, weet een inbreker dat er niemand thuis is. Bovendien kan een inbreker in een donkere woning makkelijker ongezien zijn slag slaan. De oplossing lijkt simpel en is dat ook: goede verlichting.

 

Verlichting met een tijdschakelaar maakt al een enorm verschil. Gebruik niet een klein lampje; daar prikken inbrekers wel doorheen. Maar laat bijvoorbeeld ook een lamp aan op de bovenverdieping. Kortom; zorg ervoor dat het huis een bewoonde indruk maakt.

Tips

Hoewel een inbraak nooit voor 100 procent te voorkomen is, kunt u de kans wel verkleinen door het invoeren van slimme tips en het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
• Sluit altijd alle deuren en ramen. Draai de sloten altijd in het nachtslot. Laat geen sleutels aan de binnenzijde van sloten zitten.
• Als u regelmatig vergeet om de ramen te sluiten, kan het plaatsen van barrièrestangen uitkomst bieden.
• Zorg dat u alleen kleine bedragen in huis heeft. Wees niet loslippig over waardevolle spullen die u in huis heeft.
• Berg belangrijke documenten en sieraden goed op, het liefst in een kluis.
• Zorg ervoor dat uw huis altijd een
bewoonde indruk maakt (gebruik verlichting met tijdschakerlaars!).
• Zorg voor een bewoonde indruk als u op vakantie gaat; laat planten staan en vraag buren om uw post weg te leggen.
• Laat buren weten wanneer u weg bent en let op elkaars woning.
• Bel bij onraad altijd direct de politie op nummer 112.

 

Op www.politiekeurmerk.nl staan nog meer preventieve maatregelen die u tegen insluiping en woninginbraak kunt nemen.

 

Dit artikel wordt u aangeboden door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV is een onafhankelijke stichting die partijen in het veiligheidsdomein en veiligheidsprofessionals helpt om Nederland veiliger en leefbaarder te maken. Het CCV is beheerder van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

inbraakpreventieBijeenkomsten en digitale training Veilig Wonen

Wat weet u over gevaren van een inbraak, straatroof, pinpasfraude of babbeltrucs? De politie en ouderenorganisaties verzorgen regelmatig bijeenkomsten over inbraakpreventie en veiligheid. Wellicht is er binnenkort één bij u in de buurt.

Informeer ernaar bij uw ouderenbond of wijkagent. U kunt ook de korte digitale training ‘Veilig Wonen’ volgen. Gewoon thuis, achter uw computer en eventueel samen met een familielid. Doe de gratis training op www.woonveiliger.nl/elearning.

 

 

Politiekeurmerk Veilig Wonen

U kunt de kans op een inbraak aanzienlijk verkleinen door de inzet van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Ruim 700.000 bewoners gingen u al voor en kozen voor een veilige woning met het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. Dat houdt in dat de woning voldoet aan deze 4 eisen:

 

politiekeurmerk-veilig-wonen1. Goedgekeurde sloten op ramen, deuren en lichtkoepels
Een goed slot is herkenbaar aan het SKG-logo met sterren en het teken. Doe deuren en ramen ook echt op slot met de sleutel. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen.

 

2. Een rookmelder op elke verdieping
Het Politiekeurmerk voorkomt niet alleen inbraak, maar zorgt er ook voor dat brand tijdig gesignaleerd wordt.

 

3. Verlichting bij buitendeuren
Criminelen staan niet graag in het zicht. Verlichting zorgt er ook voor dat voorbijgangers zicht op ongenodigde gasten hebben. Hierdoor kan een goed signalement aan de politie gegeven worden.

 

4. Zicht op degene die voor de deur staat
Vanuit uw woning moet u eenvoudig kunnen zien wie er voor uw voordeur staat. Door glas in of naast de deur of door een deurspion.

 

Wacht niet af tot er (weer) wordt ingebroken. Schakel direct een erkend PKVW-bedrijf in voor:
• een woningcheck met advies op maat;
• het juist monteren van goedgekeurd hang- en sluitwerk;
• preventietips specifiek voor uw woning;
• het verstrekken van het PKVW-certificaat Beveiligde Woning.

 

De PKVW-experts zijn opgeleid en gescreend. Ze zijn op de hoogte van de laatste beveiligingstechnieken en werken volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Met circa 300 erkende PKVW-bedrijven in Nederland, is er vast een expert bij u in de buurt. Op www.politiekeurmerk.nl/PKVWexpert vindt u de contactgegevens van het dichtstbijzijnde PKVW-bedrijf.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!