In het hart, uit het zicht

In het hart, uit het zicht

“Iedere ochtend check ik ‘onbewust’ wat ik nog zie”.

 

Een zin die ik mensen met de oogaandoening macula-degeneratie vaak hoor zeggen. Een oogaandoening met een onzeker verloop. Hoe snel zal het gaan, hoe lang kan ik de gezichten van mijn kinderen nog zien, of hoe lang kan ik mezelf redden?

 

Maculade-generatie is een van de grootste veroorzakers van slechtziendheid. Naar schatting loopt één op de vijf zestigplussers de kans deze oogaandoening te krijgen. Ondanks dit hoge aantal is in Nederland de bekendheid laag en weet men weinig over deze oogaandoening. De Macula is een onderdeel van het netvlies en zorgt voor het centrale zicht. Daarmee zien we scherp, kunnen we lezen en de gezichten herkennen. Bij macula-degeneratie gaat het netvlies achteruit. Dit begint vaak met een doffe plek in het midden of vervormingen.
De impact die macula-degeneratie op een getroffene heeft is echter zeer ingrijpend.

 

Het verlies van zicht geldt als een van de drie ergste dingen als het gaat over kwaliteit van leven. Wees dus alert en ga op tijd naar de huisarts als u een vermoeden heeft dat er iets aan de hand is.

 

Om meer bekendheid en awareness te creeeren heeft de MaculaVereniging de maand Juni 2022 uitgeroepen tot de ‘Maand van de Macula’.

macula-degeneratieWat zijn de signalen en wanneer moet je aan de bel trekken en bij wie?

Wat als je wakker wordt en je ziet ineens een zwarte vlek voor je oog? Of wat als de lijnen ineens niet meer recht lopen. Op een dag zat ik in de auto en de middenlijn slingerde helemaal, niet recht getrokken? Ik vroeg het mijn man, hij zei “slingeren? Ik zie niets”. Dat was het moment dat ik echt ongerust werd. Macula-degeneratie komt bij ons in de familie voor dus ik wist van het bestaan af. Ik had geluk en kon heel snel bij de oogarts terecht.

 

13 jaar geleden kreeg ik de diagnose Maculadegeneratie een oogaandoening die leidt tot ernstige slechtziendheid. Niet iets wat je graag hoort als je 59 bent en een leuke baan hebt.

Heeft iedereen kans om dit te krijgen?

Iedereen kan dit inderdaad krijgen en door de vergrijzing en dus het ouder worden neemt de kans om deze aandoening te ontwikkelen toe. Ook leefstijl en erfelijkheid spelen een rol. Aanpassen van leefstijl is zeker zinvol als je in de risicogroep valt.

 

Om te bepalen of je in die groep valt heeft de MaculaVereniging een macula-test op de website geplaatst.

Doe de test

’Een minuut kan het verschil maken’
Door middel van slechts vijf vragen en één minuut aan tijd kan men het risico op de oogaandoening macula-degeneratie in kaart brengen.de test is te vinden op de website: www.maculavereniging.nl.

Het doel van de MaculaVereniging?

• Vergroten van de bekendheid van en over MD in Nederland
• Bevorderen van een tijdige diagnose
• Toegang tot de beste medische behandeling en hulpmiddelen
• Waarborgen van optimale zorg en ondersteuning

 

De MaculaVereniging organiseert regelmatig bijeenkomsten op verschillende plaatsen in Nederland.

Als u meer wilt weten over de relatie leefstijl en macula-degeneratie

Download dan de publicatie: Het oog wil ook wat. Dit is ook te vinden op onze website van de MaculaVereniging.

 

 

macula vereniging

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer juli 19, 10:42 #1 Truitje

    Wat als je de mededeling krijgt U heeft Macula en vervolgens vraagt wat kunnen we daar aan doen. Oogarts antwoord niets en gaat vervolgens verder met zijn bezigheden.Ik word verder niet gecontroleerd. Wat moet ik hier verder mee? (Ik heb droge Macula)