Zegt u een prik in mijn oog?

Zegt u een prik in mijn oog?

Marian heeft de laatste tijd last van haar zicht, zit regelmatig met één dichtgeknepen oog en heeft het gevoel dat ze toch steeds minder goed gaat zien. Ze besluit naar de huisarts te gaan. De huisarts hoort haar verhaal aan. Kijkt nog even in haar dossier en ziet dat Marian van 1960 is. Hij stelt nog wat vragen en denkt dat het staar is. Hij adviseert Marian in ieder geval naar de opticien te gaan voor een oogmeting en hij meldt haar aan bij de oogarts.

 

De opticien doet de oogmeting en constateert dat haar ene oog achteruit is gegaan. Hij denkt ook dat het staar is, weet het niet zeker, het kan ook iets anders zijn en hij stuurt haar terug naar de huisarts.

 

Verontrustend aan dit verhaal is dat noch de huisarts, noch de opticien de goede vragen hebben gesteld of het Amslerraster hebben gebruikt, waardoor het zeker lang gaat duren voordat Marian bij de oogarts terecht kan.

 

TIP: vertel uw huisarts zo duidelijk mogelijk wat er aan de hand is. Plotseling verlies van zicht is altijd een alarmsignaal en als je dan ook nog golvende lijnen ziet, is de kans groot dat het macula-degeneratie is.

macula-degeneratieTwee vormen van (leeftijdsgebonden) macula-degeneratie

Als bij de oogarts blijkt dat Marian macula-degeneratie heeft dan kan het de droge of de natte vorm zijn. Als zij de natte vorm heeft, gaat ze behandeld worden met injecties. Hoewel dit nooit leuk is, betekent dit een enorme vooruitgang in de behandeling van macula-degeneratie. Vaak wordt daardoor het proces van achteruitgang aanzienlijk vertraagd.

 

Macula-degeneratie is een van de grootste veroorzakers van slechtziendheid. In Nederland loopt naar schatting één op de vijf 60 plussers de kans om macula-degeneratie te krijgen. Ondanks dit hoge aantal is in Nederland de bekendheid laag en weet men weinig over deze oogaandoening. De macula is een onderdeel van het netvlies en zorgt voor het centrale zicht. Daarmee zien we scherp, kunnen we lezen en de gezichten herkennen. Bij macula-degeneratie gaat het netvlies achteruit. Dit begint vaak met een doffe plek in het midden of vervormingen.
De impact van macula-degeneratie is echter zeer ingrijpend. Het betekent dat je ondermeer geen gezichten meer ziet zoals bijvoorbeeld het gezicht van je kleinkind.

De MaculaVereniging

Als voorzitter van de MaculaVereniging, een vereniging met 3500 leden, vind ik dat veel te weinig mensen weten van ons bestaan. We kunnen een belangrijke rol spelen in het leven met macula-degeneratie. Veel telefoontjes gaan over de angst na het horen van de diagnose. Als u belt zal een van onze leden u terugbellen en kunt u alle vragen stellen.
Macula-infolijn@maculavereniging.nl of 0302980707

 

Wij willen heel graag dat men de vereniging kent, omdat blijkt dat mensen, zoals Marian, te laat bij de oogarts komen en daardoor onnodig ernstig verlies van zicht oplopen en dat verlies
is onomkeerbaar.

 

Op onze website vindt u alle informatie hierover en ook de lezingen van ons landelijk congres van 3 juni jl kunt u daar beluisteren.

 

Door: Heleen Schoots-Wilke

 

 

Macula vereniging

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer juni 27, 12:34 #1 Diny Mur_Griffioen

    Heb veel informatie gelezen . Door artikel! In Max magazine op de site gekomen. ,