Maculadegeneratie?  Nooit van gehoord!

Maculadegeneratie? Nooit van gehoord!

Negentig procent van de mensen heeft geen idee wat maculadegeneratie is. Toch kunnen meer dan 100.000 Nederlanders door deze oogziekte het gezicht van hun geliefden niet meer zien. Maculadegeneratie (MD) zorgt voor een grijze vlek of waas middenin hun gezichtsveld

 

Maculadegeneratie betekent ‘slijtage’ van de macula en ontstaat wanneer de kegeltjes in het oog afsterven. Daardoor kun je niet meer scherp zien en zie je minder goed details en kleuren. Het netvlies zit achterin het oog en heeft lichtgevoelige cellen (kegeltjes) die ervoor zorgen dat je kunt lezen, tv-kijken, autorijden, en in het donker kijken. Het hebben van MD kan dus een grote impact hebben op het dagelijks leven.

 

oogfonds-2Voorbeeld van verslechterend zicht bij maculadegeneratie ©Oogfonds

Ouderen

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is de meest voorkomende vorm. Meestal begint dat rond de vijftig jaar bij mensen die voorheen vaak goed konden zien. Er zijn twee varianten: de droge en de natte vorm. Bij natte MD lekt vocht in of onder het netvlies waardoor de lichtgevoelige cellen beschadigen. Bij droge MD gaat vooral de fijne structuur van de macula verloren. Deze vorm ontwikkelt zich zeer geleidelijk en het kan jaren duren voordat mensen merken dat ze minder goed zien. Voor de droge vorm bestaat nog geen behandeling.

Jongeren

Juveniele maculadegeneratie (JMD) is een erfelijke vorm van MD die al op jonge leeftijd kan voorkomen. Het is een verzamelnaam voor erfelijke oogaandoeningen. Sommigen krijg je al op vroege leeftijd, andere vooral op middelbare schoolleeftijd. De ziekte van Stargardt komt het meest voor. Het begint met vooral stoornissen in het zien van kleuren. Naarmate meer kegeltjes worden aangetast, neemt ook de gezichtsscherpte af.

Hoe krijg je dat eigenlijk?

De slijtage van de macula heeft deels te maken met ouderdom, zeker in het geval van LMD, maar wordt ook beïnvloed door een combinatie van erfelijke factoren en omgevingsfactoren, zoals roken en overgewicht. MD kan ook ontstaan door andere ziekten zoals diabetes, of door verwondingen.

Diagnose MD. Wat nu?

Voor de vorm van MD die het meeste voorkomt, droge MD, bestaat helaas nog geen behandeling. Bepaalde vormen van natte MD kunnen in een vroeg stadium behandeld worden met lasertherapie. Er zijn ook andere behandelingen zoals injecties met vaatgroeiremmers. Daarnaast worden voedingssupplementen, zoals zink en luteïne, gebruikt om de ontwikkeling van MD te vertragen. Ook een gezonde levensstijl is daarbij van belang.
Er wordt veel onderzoek gedaan om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Voor vrijwel alle methoden geldt dat ze vooral de gevolgen van de ziekte bestrijden, maar niet de oorzaak kunnen wegnemen en evenmin schade aan het netvlies kunnen herstellen.

Hoe herken ik maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een verzamelnaam voor een aantal verschillende oogaandoeningen. De symptomen kunnen dan ook uiteenlopen:

  • Woorden worden wazig en letters schijnen te ontbreken
  • Er verschijnt een grijze of zwarte vlek centraal in het gezichtsveld
  • Rechte lijnen worden krom en vervormd
  • Kleuren vervagen of verdwijnen
Er verdwijnt steeds meeroogfonds-3

Drie jaar geleden kreeg ik te horen dat ik ‘juveniele maculadegeneratie’ heb, een vorm van (MD) bij jongeren. Destijds zag ik nog zeventig procent. Nu nog zeventien… Niemand kan me vertellen hoeveel ik op den duur nog zal zien. Continu zie ik een grijze vlek die steeds groter wordt. Er verdwijnt steeds meer…

 

Nooit had ik gedacht dat ik slechtziend zou worden. Ik voedde twee kinderen op, werkte fulltime, had een auto, sportte drie keer in de week en stond middenin het leven. Nu leef ik teruggetrokken en voel ik me kwetsbaar.

 

MD heeft zoveel gevolgen. In mijn eentje durf ik er niet meer op uit, dus ben ik nu afhankelijk van anderen. Ik ben trots dat mijn kinderen zo geduldig en begripvol met mijn beperking omgaan, maar dat zij nu voor mij zorgen is eigenlijk de omgekeerde wereld.

 

Momenteel laat ik onderzoeken of mijn oogziekte erfelijk is. Dat zou ik vreselijk vinden voor mijn kinderen. Het Oogfonds maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk. Dat vind ik heel belangrijk. Niet voor mezelf, maar voor mensen die na mij komen.

 

Marjolein Snijders
Oogfonds-donateur

Meer informatie en gratis thuistest

Wilt u meer weten over het ontstaan, herkennen, behandelen en voorkomen van maculadegeneratie? Vraag de gratis Oogfonds-folder Maculadegeneratie (MD) aan. Deze folder bevat ook een Amsler-test. Hiermee kunt u uw ogen zelf testen op maculadegeneratie.

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie