“Zullen we nog even een paar letters vangen?”

“Zullen we nog even een paar letters vangen?”

Samen met een vriendin zat ik onlangs op een terras toen ze me vroeg: “Heleen als je nu naar die straat kijkt, wat zie je dan?” Ja, wat zie ik eigenlijk? Als ik mijn hoofd beweeg kan ik de omgeving scannen en zie ik gestalten.

 

De vraag wat zie je eigenlijk leidt vaak tot een antwoord over de gemeten visus: b.v. met het ene oog 10% en het andere 60%. En wat betekent dat als ik de straat in kijk? De afbeelding hiernaast van mijn schilderij geeft een beeld. Contrast en licht maakt het makkelijker om iets te zien.

 

De visus is bepalend voor het verkrijgen van hulpmiddelen, ondersteuning etc. Dus die visus is heel belangrijk. Het bepaalt ook de achteruitgang van je zicht.

 

maculadegeneratieAls ik bij de controle de letterkaart moet lezen, en dit hoor ik van iedereen met maculadegeneratie, ‘Even letters vangen’. De kaart is goed verlicht en het contrast hoog. Optimale omstandigheden om een letterkaart te lezen. Als ze mijn ene oog afgedekt hebben komt de vraag: ‘kunt u dit lezen?’

 

Tja, aanvankelijk zie ik amper de kaart. ‘Beweeg maar een beetje met uw hoofd’. Op dat moment verschijnt er even een letter ergens in die rij en zeg ik A. ‘goed zo, ga door ‘. Ik wil niet vervelend doen want zij bedoelt het heel goed, maar op dat moment denk ik eigenlijk altijd: ‘Ik zit niet op de kleuterschool’. Maar goed ik ga door met draaien, knipperen en waarachtig daar komt weer een letter in beeld. Als ik van zo’n rij 5 letters kan noemen dan mag ik door naar de volgende rij.

 

Laatst vroeg ik tijdens de opname van een podcast aan een optometrist: ‘Wat vindt u ervan om op deze manier de visus te bepalen.?’ Zijn antwoord was kort: ‘Belachelijk! , mensen willen graag lezen en een leeskaart geeft veel meer informatie’.

 

Nu kunnen we denken: och het is maar een getal. En als ik mijn rijbewijs wil verlengen, is het fijn als de visus wat geflatteerd is en krijg ik daardoor misschien wel mijn rijbewijs. Maar als ik ondersteuning nodig heb, val ik daardoor misschien net buiten de boot.

 

De vraag: wat zie je als je die straat in kijkt, is dus een momentopname, net als het lezen van de letterkaart.

 

‘Het leven is geen letterkaart’

uitspraak van Prof. C. Hoyng van het Radboudumc

Maculadegeneratie

‘Maculadegeneratie (MD) is het verlies van het centraal zicht, wat het zien van details, gezichten en het lezen moeilijk maakt. Het is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid’

 

Uit een enquête, onlangs gehouden onder onze leden (ruim 500 reacties) wordt plotseling slechter zien en het zien van vervormingen genoemd als eerste signalen. Beelden op websites over MD vertonen heel vaak een zwarte vlek. Die zwarte vlek wordt nauwelijks genoemd en staat voor een stuk beeld dat in het midden ontbreekt. In het midden zie je dus NIETS!

 

Heleen Schoots-Wilke
MaculaVereniging
www.maculavereniging.nl

 

 

Macula vereniging

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reageer juli 19, 10:42 #1 Truitje

    Wat als je de mededeling krijgt U heeft Macula en vervolgens vraagt wat kunnen we daar aan doen. Oogarts antwoord niets en gaat vervolgens verder met zijn bezigheden.Ik word verder niet gecontroleerd. Wat moet ik hier verder mee? (Ik heb droge Macula)