Malaria is dichterbij dan u denkt

Malaria is dichterbij dan u denkt

Malaria komt niet zo vaak in het nieuws. Dan moet het bijna wel een ziekte van heel lang geleden of van heel ver weg zijn. Of wellicht een ziekte die niet zo veel slachtoffers maakt. Helemaal mis. Ons eigen kikkerlandje is pas 49 jaar geleden officieel malariavrij verklaard. Zelfs in delen van Turkije komt malaria voor. En malaria verwoest het leven van zo’n 1.500 gezinnen, elke dag opnieuw.

Wereld Malaria Dag

Op 25 april is het Wereld Malaria Dag. Een dag waarop de hele wereld aandacht schenkt aan de bestrijding van malaria. En dat is hard nodig. Malaria is een ziekte die te voorkomen en te bestrijden is. Een gevaarlijke ziekte waar onnodig veel mensen aan overlijden. Dit zijn met name jonge kinderen onder de 5 jaar en zwangere vrouwen in Afrika.

Malaria doodt elk jaar 400.000 mensen

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet die van mens op mens wordt overgebracht door de beet van een Anopheles mug. Er zijn verschillende soorten malaria waarvan falciparum malaria en vivax malaria de meest voorkomende soorten zijn. Falciparum malaria, ook wel malaria tropica of hersenmalaria genoemd, is de meest gevaarlijke vorm van malaria. Het moet vrijwel meteen behandeld worden anders kan het binnen korte tijd tot de dood leiden. Falciparum malaria komt met name in Afrika voor en in mindere mate in Azië en Latijns Amerika. Vivax malaria daarentegen is een mildere vorm van malaria en komt met name in Azië en Latijns Amerika voor. Jaarlijks krijgen 219 miljoen mensen malaria waarvan er meer dan 400.000 overlijden.

malariaMalaria in Nederland

Vroeger kwam malaria, oftewel moeraskoorts, ook in de kustprovincies van Nederland voor.
Tussen 1945-1955 werd malaria in Nederland bestreden door het effectief behandelen van patiënten met medicijnen en door het gebruik van DDT voor het bestrijden van malariamuggen. Pas in 1970 werd Nederland, als een van de laatste landen in Europa, door de Wereldgezondheidsorganisatie ‘malaria vrij’ verklaard.

Bescherming tegen malaria

Ook reizigers naar een malariagebied lopen een risico. “We reizen allemaal steeds vaker naar verre oorden en landen als Gambia, Thailand, Indonesië of Suriname zijn inmiddels ‘gewone’ vakantiebestemmingen geworden” vertelt Directeur van de Nederlandse Malaria Stichting, Ingeborg van Schayk. “Mensen denken wel vaker van ‘ach malaria, het zal zo’n vaart niet lopen. Als ik het krijg dan neem ik wel een pil en wordt ik vast wel beter’, maar zo simpel ligt het niet”. Van Schayk spreekt uit eigen ervaring. Tijdens een van haar bezoeken aan Tanzania werd zij, ondanks het slikken van profylaxe, ineens heel erg ziek en belandde na 2 dagen maar net op tijd, buiten bewustzijn in een lokaal ziekenhuis. “Ik heb ontzettend veel geluk gehad en het heeft maanden geduurd eer ik er weer bovenop was”. Zij raadt iedereen daarom aan om de dure profylaxe nauwkeurig te slikken en andere beschermende maatregelen te treffen. “Een goede gezondheid is immers onbetaalbaar”.

 

Ook al zijn er voor het reizen naar (sub)tropische landen niet altijd vaccinaties tegen ziektes verplicht, het is toch raadzaam om advies over malaria in te winnen. Er bestaat geen vaccin tegen malaria. Wel kunt u zich beschermen door het slikken van profylaxe. Dat zijn malariatabletten die voorkomen dat u malaria krijgt. De GGD of uw huisarts kunnen u hierover adviseren.

 

Daarnaast kunt u zich wapenen tegen malariamuggen door te smeren met een muggen-werend middel met minstens 25% DEET. Omdat de malariamug alleen ’s avonds, ’s nachts en in de vroege ochtend bijt hoeft u zich alleen dan in te smeren. Ook is het verstandig om dan bedekkende kleding te dragen zoals lange mouwen, een lange broek, sokken en dichte schoenen. Verder is het raadzaam om in een malariagebied onder een, goed ingestopt, muskietennet te slapen.

Ziekteverschijnselen en wat te doen?

Ook al slikt u profylaxe en beschermt u zich tegen muggenbeten dan kunt nog steeds malaria oplopen. De eerste ziekteverschijnselen van malaria treden een dag of 10 na besmetting op. Symptomen van malaria zijn hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn, verwardheid, spierpijn en een grieperig gevoel. Omdat de symptomen per mens en per malaria soort verschillen en omdat het vrijwel nooit met zekerheid vast te stellen is wanneer iemand precies malaria heeft opgelopen wordt geadviseerd om bij een grieperig gevoel tijdens of na uw reis naar een malaria gebied altijd binnen 24 uur medische hulp te zoeken. Een bloedtest kan uitwijzen of u malaria heeft. Let wel, bij falciparum malaria kan het wachten van enkele dagen al fataal zijn.

De Nederlandse Malaria Stichting

De Nederlands Malaria Stichting zet zich al bijna 10 jaar in voor een wereld zonder malaria. Dit doet zij met name door het ondersteunen van artsen en onderzoekers over de hele wereld met toegang tot de laatste wetenschappelijke informatie over malaria. Iedereen die er aan werkt om mensen tegen deze ziekte te beschermen en te genezen hoort gratis toegang te hebben tot informatie en op de hoogte te kunnen zijn van de laatste ontwikkelingen. Een arts waar ook ter wereld moet alles kunnen weten om het leven van malaria patiënten te redden. Daar zet de Nederlandse Malaria Stichting zich voor in.

 

www.malariastichting.nl

 

 

malaria

 

 

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!