Mechteld  ten Hamweekend in kasteelstad ’s-Heerenberg

Mechteld ten Hamweekend in kasteelstad ’s-Heerenberg

Voor velen zal de naam Mechteld ten Ham niet zoveel zeggen, maar in de middeleeuwse vestingstad ’s-Heerenberg en de Achterhoek is Mechteld een begrip. Jaarlijks wordt zij door de ’s-Heerenbergse gemeenschap herdacht. Wie was deze vrouw die eeuwen later nog zoveel bekendheid geniet?

 

Mechteld ten Ham was een oud weduwvrouwtje die leefde vanaf het midden van de 16e eeuw tot 1605. Zij woonde in de Hofstraat in de directe nabijheid van het kasteel Huis Bergh. Zij werd er van verdacht dat zij het boze oog zou hebben. Nadat er enkele ongelukken in de stad waren gebeurd waar volgens zeggen, Mechteld in de buurt zou zijn geweest, werd zij door enkele burgers beschuldigt van hekserij. Op de begrafenis van een kind van een van de burgers werd zij opnieuw beschuldigt en heeft zij, om zichzelf van deze valse beschuldigingen vrij te pleiten, aangegeven dat zij de heksenproef in het meertje de Laak in het nabijgelegen dorp Azewijn, wilde ondergaan. Door de plooien in haar wijde rok bleef zij drijven en daarmee was haar lot. Na vreselijk gemarteld te zijn, waarbij zij toegaf dat zij een heks was, kon rechter Groenen, die haar buurman was en wist dat zij geen heks was, niets anders doen dan haar veroordelen tot de dood op de brandstapel. In 1605 werd het vonnis voltrokken. In het centrum van de stad staat haar standbeeld, met haar vinger wijst zij richting het kasteel, omdat de toenmalige graaf beloofd had haar te beschermen, wat hij door de druk van de bevolking niet heeft gedaan. Mechteld is de laatste heks die in deze regio de dood op de brandstapel vond.

 

heerenbergDe stichting Mechteld ten Ham organiseert ieder jaar, ter ere van haar, een groot middeleeuws feest, waarbij Mechteld wordt herdacht. Vrijwilligers van de stichting en het Stadsmuseum lopen in middeleeuwse klederdracht door de stad. In het centrum van de stad staan vele kramen en er zijn reenactors die de middeleeuwse tijden laten herleven. Op zaterdag is er voor de kinderen het fluisterwoud waar de omgeving rondom het kasteel een feeërieke en sprookjesachtig uiterlijk krijgt.

 

Het Mechteld ten Hamweekend vind dit jaar plaats op zaterdag 24 en zondag 25 augustus.

 

Informatie: www.mechteldtenham.nl

De munt in ’s-Heerenberg

In 1346 gaf de Keulse aartsbisschop Walram toestemming om het muntrecht te verplaatsen van Gendringen naar ’s-Heerenberg. Enkele dagen later bevestigde heer Adam III dat hij deze rechten in ’s-Heerenberg zou uitoefenen, “gelijk zijn vader had gedaan”. Deze woorden duiden erop dat zijn vader het munterecht al voor zijn dood in 131, had uitgeoefend.

 

Het eerste munthuis, de ailde monte, stond in de Walsteeg. In 1473 werd de muntslag verplaatst naar de door Frederik I gebouwde, nije monte, gelegen in de Muntwal. Hier zijn met onderbrekingen, munten geslagen tot graaf Willem IV in 1582, door oorlogsomstandigheden gedwongen werd om de muntslag te verplaatsen naar Harderwijk. Momenteel zijn in de munt de bibliotheek en het archief van kasteel Huis Bergh gehuisvest en wordt er door de Berghse muntmeesters voor bezoekers nog munt geslagen.
Informatie: www.huisbergh.nl

Drie dagen fietsen in Monferland en omgeving

Van vrijdag 27 t/m zondag 29 september organiseren de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek en de Duitse gemeente Emmerich, samen Emoji genoemd, een fiets-driedaagse waarbij de drie gemeenten zich van hun mooiste kant laten zien. Bosrijk, heuvelachtig, waterrijk, mooie steden, zoals Kasteelstad ’s-Heerenberg, Hanzestad Emmerich, pittoreske dorpen, ontspanning, gezellig en natuurlijk de gastvrijheid van de Achterhoek, dat zijn de ingrediënten van deze bijzondere fietstocht.
Deze bijzondere fietstocht is ook geschikt voor handbikes.

Algemene informatie

www.montferland.nl
www.kasteelstad.nl

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!