Medicatieveiligheid: weet wat u slikt!

Medicatieveiligheid: weet wat u slikt!

Als u ouder wordt verandert uw lichaam. Hierdoor kunt u anders reageren op medicijnen. Veiligheid rondom het gebruik van medicijnen is daarom van groot belang. Bij onjuist gebruik van geneesmiddelen, maar ook bij gebruik van bepaalde combinaties van medicijnen, kan er een risico op gezondheidsschade optreden.

 

Bij het ouder worden verandert het lichaam. Spierweefsel neemt af, vetweefsel neemt toe en ook de vocht- en mineralenhuishouding verandert. Door dit verouderingsproces kan het lichaam anders reageren op medicijnen, ook als die eerder goed werden verdragen. Wist u bijvoorbeeld dat cholesterolremmers op oudere leeftijd ineens spierpijn, spierkrampen en een zwaar gevoel in de benen kunnen geven? Dit kan zelfs tot loopproblemen leiden. Vaak wordt dan gedacht dat dit bij de leeftijd hoort. U heeft de pillen immers lang zonder problemen gebruikt. Dan kan het advies luiden om het rustiger aan te gaan doen. Maar u zou ook kunnen overwegen om met het middel te stoppen. Want is het middel nu niet erger geworden dan de kwaal? Overleg dit uiteraard wel eerst met de huisarts.

 

Ook veel van de zogenaamde ‘preventieve medicatie’ (medicijnen die men slikt om een ziekte te voorkomen) kunnen naarmate de leeftijd vordert, minder beschermend zijn dan voorheen. Vaak is er niet eens een wetenschappelijk bewijs voor de werking op hogere leeftijd. Men blijft dan maar doorslikken met de gedachte ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Deze vlieger gaat echter niet altijd op.

medicatieCombinaties van medicijnen

Ook combinaties van tabletten kunnen nare bijwerkingen geven, doordat ze elkaar onderling versterken of juist verzwakken. Wanneer iemand meer dan vijf verschillende medicijnen tegelijk gebruikt, spreken we van ‘polyfarmacie’. Dit vergroot het risico op bijwerkingen. Daarnaast kan het middel goed zijn voor de ene ziekte, maar tegelijkertijd een andere ziekte versterken. Pillen tegen incontinentie bijvoorbeeld, kunnen slikproblemen, een droge mond en verwardheid veroorzaken. Wanneer iemand al moeite heeft met slikken, kan dit hierdoor verergeren.

Zorg voor overzicht

De huisarts heeft meestal een goed overzicht van uw medicatie, maar zelfs uw huisarts kan soms niet helemaal up-to-date zijn, bijvoorbeeld als u net bij een specialist in het ziekenhuis bent geweest. Het is dus belangrijk dat u in ieder geval zelf weet wat u slikt. Ook is het belangrijk dat u weet hoe uw medicijnen zijn opgeborgen en dat u een goed overzicht heeft van wat, wanneer en in welke hoeveelheid gebruikt moet worden. En bent u zich bewust van de houdbaarheidsdatum van uw tabletten?

Wetenschappelijk onderzoek

Wist u dat de onderzoeken die gedaan zijn naar de werkzaamheid van medicijnen niet langer hebben geduurd dan vijf jaar? Dus we weten eigenlijk niet wat er gebeurt als je pillen langer dan vijf jaar slikt. Uw arts houdt daar rekening mee als hij of zij uw medicijngebruik beoordeelt. Uw arts zal daarnaast in uw bloed kunnen zien of de werking en eventuele bijwerkingen van medicatie vraagt om het aanpassen of stoppen van medicatie. Zo heeft de arts dus overal de mogelijkheid om een duidelijke rol te spelen in het zorgen voor medicatieveiligheid.

 

door Drs. Mathieu Prevoo
Specialist Ouderengeneeskunde en Kaderarts Psychogeriatrie
Bestuurslid Wetenschap en Opleiding van Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!