

Rij én fiets veilig met medicijnen
Door: Els Dik, apotheker Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM)
Veel medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid. U mag dan kortere of langere tijd niet autorijden. Ook fietsen of het besturen van een scootmobiel met medicijnen kan gevaarlijk zijn.
Mag ik rijden met mijn medicijnen?
Als een medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid, staat er een waarschuwing op het doosje. Soms is dit een gele sticker, soms een geprinte tekst op het etiket. Ook staat het in de bijsluiter. De arts en apotheker horen u mondelinge informatie te geven over de rijvaardigheid bij uw geneesmiddelen.
Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl van het IVM kunt u opzoeken of uw medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid. U krijgt informatie per medicijn. Dit kan variëren van enkele uren niet rijden tot helemaal niet mogen rijden. Staat uw medicijn er niet bij? Dan heeft dit middel geen invloed op de rijvaardigheid óf is er geen informatie over dit middel bekend. Bij twijfel, vraag het uw arts of apotheker.
Fietsen
De meeste mensen weten dat je met sommige medicijnen niet mag autorijden. Maar wist u dat je er dan ook niet mee mag fietsen? In de Wegenverkeerswet staat dat u geen voertuig mag besturen als u onder invloed bent van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert. Met een voertuig bedoelt de wet een fiets, bromfiets, gehandicaptenvoertuig, motorvoertuig, tram of wagen (RVV 1990). Deze regels gelden voor de openbare weg. Voor het rijden met een scootmobiel op de stoep gelden de regels bijvoorbeeld niet. Goed om te weten!
Welke effecten kunnen rijgevaarlijke medicijnen hebben bij fietsen? De medicijnen kunnen u suf maken. U reageert dan later op onverwachte situaties. Ook kunnen ze uw spieren slap maken, zodat u bijvoorbeeld moeilijker op- of af kunt stappen. Van sommige medicijnen kunt u duizelig worden. Het is dan lastiger om uw evenwicht te bewaren op de fiets. Gebruikt u bloedverdunners, dan zijn die vooral gevaarlijk als u botst of valt. Uw verwondingen zijn dan ernstiger.
Mag u wel fietsen met uw medicijnen en wilt u soepel en sterk blijven? Kijk dan eens naar de FietsFit oefeningen op www.doortrappen.nl. De site geeft ook tips over veilig fietsen.
Krijgt u een nieuw medicijn?
Krijgt u een nieuw medicijn voorgeschreven? Check dit dan opnieuw op Rijveiligmetmedicijnen.nl. Daar zijn het afgelopen jaar veel nieuwe informatieteksten bijgekomen. Ook zijn regels voor een aantal bestaande medicijnen aangepast. Het gaat bij deze gewijzigde adviezen voornamelijk om middelen bij depressie, psychoses, schimmel- en gistinfecties, epilepsie, bepaalde vormen van kanker en de ziekte van Parkinson.
9 januari = Dag van Verantwoord Medicijngebruik
Sinds 2020 staat 9 januari bekend als de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). In 2023 staat de dag in het teken van geneesmiddelen en verkeer. Met bovenstaande adviezen helpt ook u de verkeersveiligheid te verbeteren.
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zet zich in voor veilig en verantwoord omgaan met medicijnen. Daar werken we al jaren aan. Artsen, apothekers, verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders werken met onze kennis. Voor een betere medicatieveiligheid. Voor u.
Meld u aan voor ons Medicijnpanel!
Dan nemen we uw mening over medicijnen – en bijbehorende zorg – mee in onze activiteiten. En laten we uw stem horen aan de arts, de apotheker, de zorgverzekeraar, de fabrikant en de politiek. Ga naar www.meldpuntmedicijnen.nl en klik rechtsboven op de knop ‘Aanmelden Medicijnpanel’.
Dank u wel!