Rij veilig met medicijnen

Rij veilig met medicijnen

door Els Dik, apotheker IVM

 

Veel medicijnen hebben invloed op de rijvaardigheid. U mag er dan langere of kortere tijd niet mee rijden. We informeren u graag over de regels.

 

Een op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan gevaarlijk zijn als u aan het verkeer deelneemt. Hoe kunt u weten of een medicijn dat u gebruikt de rijvaardigheid vermindert? Dit staat in de bijsluiter. En er staat een waarschuwing op het doosje. Soms is dit een gele sticker, soms een geprinte waarschuwingstekst op het etiket. Bovendien hoort de arts die het medicijn heeft voorgeschreven of de apotheker die het medicijn verstrekt advies te geven over de rijvaardigheid.

 

Ook op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl van het IVM kunt u opzoeken of uw medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid. Staat uw medicijn er niet bij, dan is er geen informatie over dit middel bekend. Bij twijfel, raadpleeg uw arts of apotheker.

Wat zegt de wet?

In de Wegenverkeerswet staat dat u geen voertuig mag besturen als u onder invloed bent van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert. Met een voertuig bedoelt de wet een fiets, bromfiets, gehandicaptenvoertuig, motorvoertuig, tram of wagen (RVV 1990). Deze regels gelden voor de openbare weg. Voor het rijden met een scootmobiel op de stoep gelden de regels bijvoorbeeld niet.

Wel of geen rijbewijs?

Niet alleen medicijnen maar ook aandoeningen kunnen de rijvaardigheid verminderen. Het CBR bepaalt of iemand al dan niet een rijbewijs krijgt. Mensen van 75 jaar en ouder die een rijbewijs aanvragen, moeten een Gezondheidsverklaring invullen. Het CBR bekijkt of iemand nog rijgeschikt is, en of een aanvullende keuring nodig is. Op de website van het CBR (www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/hoe-kan-ik-rijden-met.htm) vindt u een overzicht met aandoeningen waarbij u niet in aanmerking komt voor een rijbewijs. Op www.rijveiligmetmedicijnen.nl staat met welke geneesmiddelen u niet in aanmerking komt voor een rijbewijs.

medicijnen in het verkeerWel of niet rijden?

Er zijn drie soorten regels voor medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden:
• U mag alleen rijden als u op dat moment geen last heeft van sufheid, slaperigheid, duizeligheid of slecht zien (medicijnen uit categorie I).
• U mag de eerste uren, dagen of weken dat u een nieuw medicijn gebruikt niet rijden (medicijnen uit categorie II).
• U mag niet rijden zolang u het medicijn gebruikt, op een enkele uitzondering na (medicijnen uit categorie III).
Twijfelt u welk advies in uw situatie geldt? Bespreek dit dan met uw arts of apotheker.

U mag niet rijden. Wat nu?

De arts schrijft u een medicijn voor waarmee u niet mag rijden. Maar u heeft bijvoorbeeld de auto, motor of scooter beslist nodig. Bespreek dan met uw arts hoe u toch mobiel kunt blijven. De arts kan misschien een ander medicijn voorschrijven waarmee u wél veilig kunt rijden. Misschien kan de dosering van uw medicijn omlaag, waardoor u rijgeschikt bent. Of kan de arts het innameadvies aanpassen, bijvoorbeeld ‘s avonds innemen in plaats van ’s ochtends.

Tips voor veilig rijden met medicijnen

Sommige situaties zijn extra risicovol. We noemen er drie.
• Pas extra op als u meer dan één ‘rijgevaarlijk’ medicijn gebruikt. De medicijnen versterken elkaars versuffende effect.
• Gebruik geen alcohol als u moet rijden. In combinatie met een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, neemt uw reactievermogen nog sterker af.
• Kijk ook uit op de fiets als u een medicijn gebruikt dat de rijvaardigheid beïnvloedt.

Let op

Sinds 2017 is er een speekseltest voor drugs in het verkeer. Deze test meet ook morfine, dexamfetamine en medicinale cannabis. U mag hier niet mee rijden. Op www.rijksoverheid.nl zal komen te staan hoe je moet handelen als je toch wilt rijden.

Wij zijn…

Het IVM, het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. We geloven dat het kan, op een goede manier omgaan met medicijnen. Daar werken we al jaren aan. Artsen, apothekers, verpleegkundigen, verzorgenden en begeleiders werken met onze kennis. Voor een betere medicatieveiligheid. Voor u.

Meld u aan voor ons Medicijnpanel!

Dan nemen we uw mening over medicijnen –en bijbehorende zorg- mee in onze activiteiten. En laten we uw stem horen aan de arts, de apotheker, de zorgverzekeraar, de fabrikant en de politiek. Ga naar www.meldpunt-medicijnen.nl en klik rechtsboven op de knop ‘Aanmel-den Medicijnpanel’.

 

Dank u wel!

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!