Meer Bewegen voor Ouderen, wat houdt dat nu eigenlijk in?

Meer Bewegen voor Ouderen, wat houdt dat nu eigenlijk in?

Sinds de jaren 70 worden er door heel Nederland op allerlei verschillende locaties bewegingsactiviteiten aangeboden onder de naam “Meer Bewegen voor Ouderen”, afgekort MBvO.

 

MBvO is niet zomaar een gymclubje, nee daar is echt over nagedacht. En ondanks dat de naam misschien een beetje een oubollig karakter heeft, de intensie was en is nog altijd even actueel! Sterker nog, misschien nog wel actueler en noodzakelijker dan ooit.

 

Want horen we niet alle dagen om ons heen dat je meer moet bewegen, dat je ervoor moet zorgen sterk te blijven. Dat dit goed is voor je brein en je zelfredzaamheid. Het langer thuis moeten wonen als je ouder wordt is een van de redenen waarom het zo belangrijk is in je “jonge” jaren te investeren in beweging en die winst mee te nemen naar een latere levensfase.

 

Dit klinkt allemaal wat zwaar, maar als je er echt over nadenkt dan klopt het wel. We willen natuurlijk allemaal onszelf zolang mogelijk kunnen blijven wassen en aankleden. Klusjes in en rondom huis kunnen blijven doen en zelf autorijden, fietsen en wandelen wanneer we daar behoefte aan hebben.

 

bewegenMaar ouder worden zorgt er nu eenmaal voor dat heel veel motorische vaardigheden afnemen, dat gebeurt, dat houd je niet tegen. Of toch wel?

 

Het extra in beweging zetten van je lijf kan ervoor zorgen dat je je langer vitaal voelt en heel veel activiteiten langer zelf kunt ondernemen zoals fietsen en wandelen maar dat blijkt toch wat eenzijdig te zijn. De voorkeur is dan ook om te bewegen in een groep onder begeleiding van docenten die hier speciaal voor opgeleid zijn.

 

Het samen bewegen zorgt ervoor dat men in contact komt met anderen, het geeft structuur aan de dag en hoewel het geen therapie is het werkt vaak wel therapeutisch. Je kunt natuurlijk elke ochtend op je bed oefeningen doen maar niet iedereen heeft de motivatie om dat te doen.

 

Nu u een beetje weet wat “Meer bewegen voor Ouderen” doet, zal ik mezelf even voorstellen.

 

Mijn naam is Ieke Salden, ben 47 jaar en al ruim 23 jaar “Meer Bewegen voor Ouderen” docent in de omgeving van Rheden/Dieren.

 

Wekelijks zet ik zo’n 300 mensen, in verschillende niveaugroepen, in beweging. En elke keer weer realiseer ik me hoeveel meerwaarde de methodiek van het MBvO heeft. Met senioren werk ik aan
zeer essentiële onderdelen zoals kracht, balans en uithoudingsvermogen maar ik zet ook in op coördinatie, breintraining, bewegelijkheid van spieren/gewrichten en samenwerking.

 

Iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. Ik zeg wel eens gekscherend als je nergens meer terecht kunt om te sporten/bewegen, kan je altijd nog naar het MBvO. Maar MBvO groepen zijn erg divers en in elke gemeente zijn er meerdere waar u uit kunt kiezen. Ze verschillen ook allemaal van niveau en er zit voor iedereen wel een geschikte groep tussen. Op dit moment zijn er meer dan 400 MBvO beweegclubs actief in Nederland. Je kunt binnen het MBvO ook nog eens kiezen tussen gym, zwemmen, dansen en sport/spel. Kortom een compleet aanbod, perfect voor diegene die wil blijven bewegen op oudere leeftijd of voor de allereerste keer gaat bewegen in groepsverband.

Een les door de ogen van een deelneemster

Elke maandag kijk ik er weer naar uit om naar de gym te gaan. Zelfs nu in de Corona-tijd waar we allemaal afstand van elkaar moet houden en de docent alleen maar oefeningen op onze eigen plaats/stoel aanbied, is het toch super gezellig. We beginnen op vrolijke muziek en de bewegingen beginnen altijd eenvoudig maar worden soms wel wat lastiger. Als ik moe wordt doe ik de oefeningen zittend verder. Maar soms kan ik wel drie liedjes blijven staan. Voor de Corona uitbraak deden we ook loopoefeningen, maar dat kan nu even niet. Ik wordt daar altijd zo vrolijk van, het zijn vaak liedjes van vroeger, uit tijden waar ik fijne herinneringen aan heb. Maar ze gebruikt ook muziek van nu. Die kan ik niet meezingen maar ik herken ze wel van de radio. De docent gebruikt ook steeds andere muziek waardoor we elke week andere bewegingen moeten doen. Maar elke week komt het hele lichaam aan de beurt. Het is een soort onderhoudsbeurt voor je lijf. Je haalt de stramheid weg en ik merk dat ik sterker geworden ben sinds ik naar MBvO ga. Daarna gaan we wat specifiekere oefeningen doen, vaak met materiaal. Ik vind de bal en de elastieken het leukste om te doen. Maar ook gewichtjes, touwen, stokken, samba- en jongleerballen etc. komen aan de beurt. Nu worden de oefeningen wat intensiever maar iedereen doet mee op zijn of haar eigen niveau. Als we alle oefeningen aangeleerd en geoefend hebben sluiten we dit deel af op muziek. Het is geen dansen maar het ritme zorgt ervoor dat het allemaal wat gemakkelijker gaat. Ongemerkt werken we dan best hard, wat goed is natuurlijk, want we komen niet alleen voor de gezelligheid. Vervolgens kan er van alles komen. Soms doen we dingen in groepjes met hockeysticks of frisbees of iets dergelijks of we lopen een balans-circuit en we hebben ook al eens gejongleerd met kleine balletjes. Elke week is weer een grote verrassing wat er uit de hoed komt. Dit is vaak heel gezellig, we lachen veel en tijd voor een praatje tijdens de les is er ook, dan kunnen we mooi even uitrusten. En de les sluiten we altijd af met een leuk spel, dat is altijd lachen geblazen. Voor je het weet zijn de 45 minuten voorbij. En dan is er tijd voor koffie! Heel gezellig bespreken we de week en soms als er iemand jarig is wordt er getrakteerd. De afwezigen worden even besproken en indien nodig gebeld of er wordt een kaartje gestuurd. En als iedereen dan weer naar huis gaat heb ik een voldaan gevoel en ben ik altijd blij dat ik geweest ben. Afgelopen week was het dorpshuis twee weken dicht en daardoor konden we niet gymmen. Ik mis het dan echt en hoop dan ook dat het snel weer mag.

bewegen Ieke

Het voelt echt alsof je iets kan toevoegen aan het leven van mensen door ze met elkaar in contact te brengen d.m.v. deze beweeglessen. Toen ik ruim 20 jaar geleden als jonge lesgever begon was MBvO in de meeste gevallen een onderdeel van het gemeentelijke welzijnswerk. Helaas is dat op veel plaatsen veranderd en zijn groepen noodgedwongen geprivatiseerd. Hierdoor verdwijnt de laagdrempeligheid. Maar ik weet dat de meeste docenten er alles aan doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Gelukkig zien steeds meer gemeenten in Nederland de meerwaarde van deze inmiddels “erkende interventie” en is er ook een klein begin gemaakt door zorgverzekeringen die MBvO deels vergoeden. Ze doen dat omdat MBvO zijn preventieve meerwaarde bewezen heeft in het verleden. Ik weet dat er veel verschillende vormen van bewegen worden aangeboden aan senioren. Maar er is er niet een met zo een intentioneel methodiek als het MBvO. De speciaal opgeleide docenten weten alles van het ouder wordende lichaam met zijn gebreken en beperkingen. Daarnaast houden ze het groepsproces in de gaten en sturen dat, daar waar nodig, aan of bij. Vaak zijn het zeer gepassioneerde vakbroeders en zusters die wanneer ze als zzp-er werken een hoop op hun bordje krijgen maar dit met veel liefde en plezier doen.

 

Deze Corona periode maakt ons er steeds bewuster van dat het hebben van een goede weerstand voor jong en oud van groot belang is. Misschien is dit nu wel hét moment voor u om de drempel, als die er al is, over te stappen en u aan te sluiten bij een MBvO groep. De Lessen kunnen in de meeste gevallen prima gegeven worden binnen de richtlijnen van het RIVM.

 

Bent u na het lezen van dit stuk geïnteresseerd en zou ook wel eens mee willen doen met een van de MBvO groepen bij u in de buurt? Informeert u dan bij u plaatselijke gemeente voor locaties en tijden. We zitten echt in heel Nederland vaak op een steenworp afstand.

 

November 2020
Ieke Salden
www.phys-ieke.nl

 

Alle foto’s copyright : www.lisamartina.com

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie