Meeste inbraken vinden tijdens de wintermaanden plaats

Meeste inbraken vinden tijdens de wintermaanden plaats

Traditiegetrouw worden de meeste inbraken in december en januari gepleegd. Kerst en oudejaarsdag behoren tot de dagen waarop in Nederland de meeste inbraken plaatsvinden. Erg verrassend is dat ook niet. Bewoners zijn met de feestdagen vaak langere tijd van huis, vooral tijdens de avonduren. “Terwijl wij gezellig met familie en vrienden aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag”, licht Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid toe. “Wat een mooie avond had moeten zijn, eindigt zo voor veel mensen in een hoop narigheid.”

 

Woninginbraken raken ons allemaal, iedere inwoner van Nederland kan zich er iets bij voorstellen. Zelf is Van den Brink nog nooit geconfronteerd met een daadwerkelijke inbraak. “Wel is afgelopen jaar bij mijn ouders ingebroken en dan blijkt de impact enorm. Iemand is in jouw domein geweest, dat tast je veiligheidsgevoel aan.”

Bewoonde indruk schrikt inbrekers af

Moeten we dan massaal onze afspraken in december dan maar afzeggen? “Nee”, meent Van den Brink “Met een paar simpele maatregelen kunt u de kans op een inbraak al aanzienlijk verkleinen.” Om te beginnen moet u de woning bij vertrek natuurlijk zorgvuldig afsluiten. Daarnaast is het volgens hem van groot belang dat de woning na vertrek een bewoonde indruk maakt. “Laat wat glazen op tafel staan en zet bijvoorbeeld de radio aan.”

 

Verlichting helpt ook bij het voorkomen van een inbraak. “Laat in en om het huis lampen branden als u niet thuis bent. Dan bedoel ik niet alleen de lichtjes in de kerstboom, maar een aantal lampen. Anders prikt een inbreker daar zo door heen. De woning moet een bewoonde indruk hebben.” Een lamp op een tijdschakelaar is volgens Van den Brink een handig hulpmiddel om inbrekers op het verkeerde been te zetten. “Maar wissel de lampen op de tijdschakelaar wel geregeld af. En laat bijvoorbeeld ook op de bovenverdieping een lamp aan.”

inbrakenWat zou u meenemen?

“Maak van uw raam geen etalage. Leg uw tablet of smartphones niet in de vensterbank. Ook kerstcadeaus kunnen de interesse van een inbreker wekken. Het is verstandig om met uzelf en familieleden de afspraak te maken om erop te letten. Ik zou iedereen willen aanraden om zich eens een uurtje te verdiepen in het nemen van veiligheidsmaatregelen in hun eigen woning. Loop bijvoorbeeld voor u feest gaat vieren even een rondje door uw woning alsof u een inbreker bent. Wat zou u meenemen?”

Voorkom inbraak met het PKVW

Voor een uitgebreid preventieadvies kunnen bewoners contact opnemen met een PKVW-bedrijf. PKVW staat voor Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bedrijven die woningen beveiligen met dit keurmerk, inspecteren de woning, maar geven ook advies en preventietips. Indien gewenst, brengen zij ook het juiste hang-en-sluitwerk aan en ontvangt de bewoner het PKVW-certificaat Beveiligde Woning. “Huizen en wijken met het PKVW-certificaat, hebben aanmerkelijk lagere inbraakcijfers”, weet Van den Brink.

Zet samen de inbreker in de kou

Buurtbewoners kunnen elkaar uiteraard ook helpen met en attenderen op veiligheidsmaatregelen, bijvoorbeeld via buurtpreventiegroepen. “Elkaar inbraakvrij de donkere dagen door helpen, zou logisch moeten zijn, toch?”, vindt Van den Brink. Hij wijst erop dat de meeste gemeenten en woningcorporaties hun bewoners daar graag bij willen helpen. “Overleg wat u samen nog meer kunt doen om inbrekers deze winter in de kou te laten staan.”

Bel 112 bij verdachte situaties

Niet alleen bij het voorkomen van inbraken, maar ook bij de opsporing spelen bewoners een belangrijke rol. “Het inschakelen van de politie zou nog wel wat vaker mogen gebeuren”, stelt Van den Brink. “Veel bewoners lijken het idee te hebben dat je 112 alleen belt in het geval van brand of als iemand in levensgevaar verkeert. Dat is jammer. Snel alarm slaan, maakt de kans om inbrekers te pakken aanzienlijk groter. En dat is hard nodig, want het oplossingspercentage van woninginbraken is momenteel nog veel te laag.”

“Dus informeer uw directe buren of bevriende straatbewoners wanneer u een avondje niet thuis bent. Zij kunnen bij verdachte situaties de politie inschakelen”, zegt Van den Brink. “Negeer zelf geluid bij de buren ook niet als ze niet thuis zijn. Hetzelfde geldt voor ongewoon geluid bij het achterpad of mensen die bij een voordeur rondhangen. De politie komt liever een keer voor niks, dan dat een inbreker ontkomt omdat bewoners besluiten om niet te bellen.”

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Ga zelf aan de slag met veilig wonen. Wacht niet tot het te laat is. Volg de drie genoemde tips op:

 

Doe deuren en ramen op slot.
Laat de sleutel er niet in zitten. Zorg voor goed hang-en-sluitwerk.

 

Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent.
Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.

 

Doe nooit zomaar open voor onbekenden.
Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder. Bij verdachte situaties belt u 112.

 

Een goed beveiligde woning én uw oplettende gedrag zorgen voor minder kans op een inbraak. De erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)-bedrijven die door het hele land zijn gevestigd, helpen u hier graag bij.
www.politiekeurmerk.nl

 

 

Politie keurmerk veilig wonen

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!