Mensen met diabetes krijgen hun leven terug

Mensen met diabetes krijgen hun leven terug

Vijftien jaar geleden bedacht Robin Koops de kunstalvleesklier. Een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van prikken, rekenen, spuiten én waardoor het risico voor complicaties als nierschade, blindheid en hartfalen minder is.

 

‘Het dagelijkse gedoe en de angst voor complicaties wennen nooit. Diabetes is voor velen een sluipmoordenaar,’ zegt Robin. De kunstalvleesklier kan dit allemaal voorkomen, maar om dit apparaat voor velen beschikbaar te maken, moeten nog enkele laatste stappen worden gezet.

‘Je krijgt je vrijheid terug’

De kunstalvleesklier dient automatisch insuline én glucagon toe aan je lichaam, en regelt zo de bloedsuiker, iets wat bij diabetes niet meer vanzelf gebeurt. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel stabieler dan met de huidige behandelingen en is de kans op ernstige complicaties véél kleiner. ‘Mensen met diabetes kunnen weer normaal leven, ze krijgen letterlijk hun vrijheid terug’, is Robins eigen ervaring; hij heeft zelf diabetes en draagt de kunstalvleesklier nu bijna een jaar.

kunstalvleesklierArtsen en proefpersonen enthousiast

Ook artsen en proefpersonen zijn enthousiast. Elin Seebus, Internist bij het Tergooi Ziekenhuis: ‘Het geeft zóveel verbetering in de kwaliteit van leven van mensen met diabetes. Hoe beter je gereguleerd bent, hoe kleiner de kans ook is dat je op lange termijn lichamelijke complicaties krijgt.’ Een proefpersoon: ‘Door diabetes is mijn leven van een A4’tje naar een postzegel gegaan. Zo zit je gezellig, zo ben je weer onderweg naar de Spoedeisende Hulp. Dankzij de kunstalvleesklier had ik even een ander leven, of beter gezegd, had ik weer een léven!’

Steun van donateurs maakt het mogelijk

Het afgelopen jaar heeft het Diabetes Fonds actie gevoerd voor de kunstalvleesklier en is er veel belangstelling voor.

 

Robin: ‘Ik krijg wekelijks berichten van mensen met wie het niet goed gaat, die zó graag een kunstalvleesklier willen. Het valt me zwaar dat ik ze die nu nog niet kan geven.’

 

Mede dankzij eerdere donaties is de afgelopen zomer een onderzoek gedaan dat nodig is voor CE-goedkeuring. Maar daarmee zijn we er nog niet. Om de kunstalvleesklier zo snel mogelijk beschikbaar én
betaalbaar te maken voor iedereen, is ook geld nodig voor onderzoek met grotere groepen mensen en de doorontwikkeling naar een versie voor kinderen. Daarom doet het Diabetes Fonds een oproep aan u.

 

Vijftien jaar geleden bedacht Robin Koops de kunstalvleesklier. Een apparaat dat mensen met diabetes kan bevrijden van prikken, rekenen, spuiten én waardoor het risico voor complicaties als nierschade, blindheid en hartfalen minder is.

 

Uw bijdrage maakt de kunstalvleesklier sneller mogelijk. Geef op diabetes.nl!

 

 

diabetes fonds

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie