Ontstekingsstoffen oorzaak van ernstige vermoeidheid  bij mensen met reuma

Ontstekingsstoffen oorzaak van ernstige vermoeidheid bij mensen met reuma

De ontstekingsstoffen die vrijkomen bij ontstekingsreuma veroorzaken ernstige vermoeidheid bij mensen met reuma. Ze verstoren de balans in de hersenen, waardoor extreme vermoeidheid ontstaat. Dat is de eerste conclusie uit onderzoek van dr. Mechiel Korte (Universiteit Utrecht) naar vermoeidheid door ontstekingsreuma. ReumaNederland financiert zijn onderzoek.

 

Mensen met reuma kampen vaak met ernstige vermoeidheid. Hersenonderzoeker Korte heeft zelf reuma en doet onderzoek naar de oorzaken. “In ons onderzoek, dat alleen mogelijk is dankzij de steun van de donateurs, hebben we sterke aanwijzingen gevonden dat de ontstekingseiwitten die vrijkomen bij ontstekingsreuma de balans in de hersenen verstoren. Hierdoor kunnen mensen zich extreem moe gaan voelen.”

Slopende vermoeidheid

De onderzoeker kent als geen ander de slopende vermoeidheid waar mensen met reuma mee te maken hebben.
Dr. Korte: ”Die vermoeidheid is bij mensen met reuma anders dan bij mensen zonder reuma. De meeste mensen denken bij vermoeidheid aan te weinig slaap hebben of moe zijn doordat je veel gedaan hebt. Dat is wat ik normale vermoeidheid noem, die door rust en slapen weer overgaat. Mensen met ontstekingsreuma hebben last van vermoeidheid die niet overgaat door extra slapen of uitrusten.”

ontstekingsreumaGroot gevaar

Dr. Korte onderscheidt drie vormen van vermoeidheid die te maken hebben met de verstoringen in de hersenen. “De vermoeidheid die de kwaliteit van leven van reumapatiënten misschien wel het meest beïnvloedt, is motivatievermoeidheid. Alles kost moeite, ook de leuke dingen, en je geniet er veel minder van. Daarin schuilt een groot gevaar. De motivatie om eropuit te gaan wordt minder en je moet oppassen dat je jezelf niet isoleert. Ik ervaar dat zelf wanneer ik meer last van gewrichtsontsteking heb.”

Moeite

“Maar er is meer. Een tweede vorm van vermoeidheid die mensen met reuma ervaren, is moeite hebben met opstarten en bezig zijn gedurende de dag. Dat is wat ik lichamelijke vermoeidheid noem. En dan is de derde vorm van vermoeidheid mentale vermoeidheid. Mensen met reuma zeggen vaak dat ze zich moeilijk kunnen concentreren. Dat komt ook door de verstoringen in de hersenen.”

Tekort aan signaalstoffen

Er zijn sterke aanwijzingen dat er bij mensen met ontstekingsreuma tekorten ontstaan in de hersenen. Dr. Korte: “Het gaat dan om de signaalstoffen dopamine, serotonine en noradrenaline. Te weinig dopamine kan bij mensen met reuma zorgen voor motivatievermoeidheid en lichamelijke vermoeidheid. Patiënten kunnen zich nauwelijks tot dingen zetten. Te weinig noradrenaline zorgt onder andere voor de concentratieproblemen. Tekorten aan noradrenaline en serotonine, tot slot, worden ook in verband gebracht met motivatievermoeidheid en zelfs met depressieve klachten.”

Voedingsstoffen aanvullen

De huidige behandeling van ontstekingsreuma werkt nog onvoldoende om vermoeidheid te verminderen. Korte: “Een van de oorzaken is dat ontstekingsstoffen bij reuma de aanmaak van signaalstoffen in de hersenen langdurig hebben verstoord door een tekort aan voedingsstoffen. De ontstekingscellen pikken een deel van de voedingsstoffen in. Dit heeft langdurige gevolgen. Reumamedicijnen kunnen die tekorten niet aanvullen. Ik ben erg benieuwd of de vermoeidheid bij reumapatiënten overgaat als we die tekorten aan voedingsstoffen opheffen. Dat is wat ik verder wil onderzoeken.”

Dr. Mechiel Korte (Universiteit Utrecht)

“Ons onderzoek naar vermoeidheid door reuma is alleen mogelijk dankzij de steun van de donateurs.”

Steun ook de belangwekkende onderzoeken naar reuma die ReumaNederland financiert. Ga naar www.reumanederland.nl. Hartelijk dank voor uw gift!

Omgaan met de klachten

Heeft u een vorm van reuma en wilt u beter leren omgaan met klachten als extreme vermoeidheid en pijn? Dan is de zelfmanagementtraining ReumaUitgedaagd! misschien iets voor u. De training wordt gegeven door speciaal opgeleide trainers die zelf ook een vorm van reuma hebben. Ga voor alle informatie naar www.reumauitgedaagd.nl.

 

 

Reuma Nederland

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!