Mijn man is slechthorend

Mijn man is slechthorend

“Harry, volgens mij hoor jij niet goed meer.” Het is najaar 2000 als Huberiet Vollenberg (62) bij haar partner Harry van de Mortel (70) aangeeft wat ze al een tijdje aan hem merkt. Achteraf concludeert ze dat het onderlinge vertrouwen tussen hen de reden is dat Harry relatief snel bij een audicien zit voor een gehoortest. Een test waaruit blijkt dat zijn gehoorverlies veel erger is dan dat ze ooit hadden gedacht.

 

Het is liefde op het eerste gezicht als Huberiet en Harry elkaar tijdens een receptie ontmoeten, inmiddels alweer eenentwintig jaar geleden. En dat er aan die liefde niets veranderd is, blijkt wel uit de manier waarop ze over hem en hun leven praat.

slechthorendVerkeerd begrepen

Na die eerste gehoortest kreeg Harry hoortoestellen aangemeten om zijn verlies op te vangen. Dat ging nog een aantal jaren goed. Huberiet: “Voor zijn werk reisde hij veel. Gesprekken werden vaak in het Engels gevoerd of met een tolk erbij. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Ik merkte het thuis ook al wel. Hij verstond iets heel anders dan er werd gezegd. We hebben elkaar in die tijd vaak verkeerd begrepen.” Vrij snel daarna bleek na een gehoortest bij de KNO-arts in het Radboud ziekenhuis in Nijmegen dat Harry’s gehoor opnieuw achteruit was gegaan.

Hoorprobleem heb je niet alleen

“Een hoorprobleem heb je niet alleen. Daarom zijn we vanuit het Radboud gewezen op een cursus ‘goed communiceren met je partner’. Daar hebben we veel van geleerd. Hier kregen we handvatten om om te gaan met moeilijke hoorsituaties. Het is heel belangrijk om hier aandacht voor te blijven houden, omdat het risico van een sociaal isolement op de loer ligt. De allerbelangrijkste tip vind ik: vraag aan je partner om kort te herhalen wat er net is gezegd. Mensen met gehoorverlies verstaan woorden gewoon heel anders. Ze kunnen er niets aan doen.”

Actief en betrokken

Je moet moeite doen om met elkaar te blijven communiceren. Allebei. Zo roep ik niet beneden aan de trap of hij komt eten, maar ik loop altijd even naar hem toe.” Op de vraag of hun relatie veranderd is, antwoordt ze: “Aan de energie van Harry is eigenlijk niets veranderd. Ik ben met een actieve man getrouwd en dat is hij gebleven. Na zijn vervroegde pensioen, door zijn gehoorverlies, startte hij met het geven van lezingen over de gevolgen van gehoorverlies namens de NVVS bij ouderenbonden en geeft hij gastlessen op basis- en middelbare scholen. Daarnaast informeert hij bedrijven. Harry is altijd bereid geweest om hard te werken. Ook om de drempels rondom zijn gehooraandoening te overwinnen. Het zou voor mij misschien anders zijn geweest als Harry was afgehaakt, maar dat is hij nooit. Dus ging ik ook door.”

Giechelig

In 2013 blijkt bij een controle dat Harry’s gehoor opnieuw is verslechterd. Woorden die hij moest nazeggen, kwamen niet eens in de buurt van wat het was. ‘Bal’ en ‘val’ lijken nog wel op elkaar. Maar van ‘stoel’ maakte hij bijvoorbeeld ‘trein’. En niet bij één woord, maar bij alles. Het was zo onwerkelijk dat ik er zelfs een beetje giechelig van werd. Soms liggen huilen en lachen dicht bij elkaar. Het was verschrikkelijk verdrietig.”

Cochleair Implantaat

Harry komt in aanmerking voor een CI, een cochleair implantaat. Hij staat twee jaar op de wachtlijst. In de zomer van 2017 krijgt Harry zijn CI. “Dat heeft zoveel veranderd. Ik vergeet nu soms zelfs dat hij slechthorend is! Te maken hebben met gehoorverlies vraagt om aanpassingen en veel geduld van beide kanten. Onze basis was al goed, maar als je relatie al op scherp staat, wordt het moeilijk. Communicatie is het allerbelangrijkste.”

 

 

HoorMij

 

 

Tags gehoor, sociaal

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!