Kerst in de stoomtrein

Kerst in de stoomtrein

In kerstsfeer met een stoomtrein door het Limburgse heuvelland. Je zou kunnen zeggen: “Hoe Dickens wil je het hebben?” En als er dan ook nog een beetje sneeuw zou liggen….

 

Vanaf zaterdag 10 december t/m zondag 8 januari kun je in de weekenden en dagen na kerst met de Kerst-Expres een stoomtreinrit maken over de zogeheten Miljoenenlijn: Kerkrade < > Simpelveld < > Schin op Geul. De lijn wordt geëxploiteerd door de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Achter die naam gaat een groep van zo’n 270 vrijwilligers schuil. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van de Miljoenenlijn en de exploitatie van deze toeristische stoomtreindienst, uitgevoerd met historisch materieel. De trein rijdt gedurende heel het jaar, maar tijdens de kerstdagen zijn stations en trein helemaal in kerstsfeer.

miljoenenlijn1 miljoen gulden per km.

‘Het miljoenenlijntje’ kwam gereed in 1934 en dankt zijn naam aan de kosten van de aanleg: een miljoen gulden per kilometer. Tien gulden toen, zou gelijk zijn aan 185 euro nu. Dus reken maar uit. Reden van de hoge kosten: al het grondwerk dat nodig was om voor het traject de hoogteverschillen van heuvels en dalen weg te werken. Totaal is bij de aanleg van de lijn 3,5 miljoen kubieke meter grond verzet.

 

De miljoeneninvestering leek verantwoord, want er waren grote belangen mee gemoeid: het vervoer van materialen en mijnwerkers voor de exploitatie van de steenkoolmijnen. Pas na de Tweede Wereldoorlog, in 1949, werd de lijn ook ingezet voor reizigersvervoer. Toen de mijnen sloten en ook het vervoer van passagiers niet meer rendabel was, werd de treindienst opgeheven en in 1988 reed de laatste ‘officiële’ trein.

Enthousiastelingen

De sluiting kwam niet uit de lucht vallen. Wetende wat er stond te gebeuren, hadden enkele spoorwegenthousiasten een stichting in het leven geroepen om de Miljoenenlijn als een toeristische en historische spoorweg te exploiteren. Inmiddels zijn we ruim 30 jaar verder en kan iedereen genieten van het resultaat van de inspanningen – en kopzorgen om de financiering! – van bestuurders, overige vrijwilligers en donateurs die zich in de loop der jaren hebben ingezet voor hún miljoenenlijn.

Kerstlunch in salonrijtuig

Het boeken van een rit met de Miljoenenlijn gaat gemakkelijk via www.miljoenenlijn.nl. Je komt daar ook een aantal aantrekkelijke arrangemen-ten tegen. Op Tweede Kerstdag en 31 december kun je tijdens de stoomtreinrit genieten van een uitgebreide Kerstlunch dan wel Oudejaarsbrunch in een klassiek Pullman-salonrijtuig. Op andere dagen kun je een arrangement boeken bestaande uit Stoomtreinrit, uitgebreide lunch in de Brasserie én een educatieve rondwandeling over het emplacement in Simpelveld. Die rondwandeling is een aanrader. Pas dan krijg je een indruk van al het werk dat de vrijwilligers verzet hebben en nog steeds verzetten. Zo hebben ze onder meer gezorgd dat er weer een klassiek sein- en wisselsysteem in gebruik kon worden genomen. Dagelijks zijn vrijwilligers bezig oude locomotieven en wagons weer rijvaardig te krijgen. Ook alle ritten worden uitgevoerd door daarvoor opgeleide vrijwilligers. 270 vrijwilligers die zich het hele jaar door, enthousiast inzetten om u te laten genieten van een rit per stoomtrein door het Limburgse heuvelland, al dan niet in kerstsfeer.

Informatie en boekingen

Zie: www.miljoenenlijn.nl.
Voor geschiedenis van de Miljoenenlijn zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zuid-Limburgse_Stoomtrein_Maatschappij

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!