Hetty zingt haar hele leven en voelt zich nog steeds jong

Hetty zingt haar hele leven en voelt zich nog steeds jong

Of muziek mij jong houdt, is de vraag. Als ik fragmenten opvang van liedjes die ik als peuter/kleuter leerde, dan komen herinneringen boven, beelden blijken in mijn geheugen gegrift. Ik waan mij in mijn ouderlijk huis, de kleuter-, de lagere school. Ik word jong, ik voel mij kind. Ik herinner me, wat voor kleding ik droeg.

 

Muziek in al haar facetten is belangrijk. Muziek is meer dan alleen maar klanken. Het heeft met emoties te maken. Tijdens vreugdevolle gebeurtenissen, luisterend naar opgewekte klanken, ervaar ik vreugde nog intenser. Ben ik bedroefd, ook dan luister ik naar muziek. Het verdriet komt naar de oppervlakte en tegelijkertijd voel ik me getroost, waardoor ik ga neuriën, wiegen, zingen. Ongemakken worden door het luisteren naar muziek, verlicht.

 

Met grote vreugde zing ik ruim 10 jaar in het Seniorenpopkoor Lust for Life, popnummers, meerstemmig, uit het hoofd. Teksten met zorg, aansluitend bij onze belevingswereld, uitgekozen door de dirigent en de pianist. Zo verschillend als wij zijn, zingend ontstaat verbondenheid.

 

Het effect van muziek op het geheugen, op het welzijn van kwetsbaren, toegelicht door sprekers en filmbeelden tijdens de MoM-theatershows, maakten indruk. Een filmfragment zal mij altijd bijblijven. Wat je niet met woorden kunt zeggen, kun je wel (uit)zingen. Ontroerend!

 

Ik vond het eer om als 80 jarige met verschillende soorten mensen in verschillende leeftijden o.l.v. Trijntje Oosterhuis, een lied in te studeren voor Miracles of Music en de film, van Pim Giel. Ik heb iedereen in mijn hart gesloten, Trijntje, haar medewerkers, de zangers. De openheid, de kwetsbaarheid, de moed om te delen; dit ben ik. Prachtig! De opnames zijn gebruikt voor de Miracles of Music online cursus i.v.m. met de ontmoetingsbeperkingen door de corona crisis.

 

De vindingrijkheid van dirigent en pianist, maken het mogelijk om online videorepetities te volgen, kijkend en luisterend. Het heeft mij, nog meer dan anders geleerd, je te focussen op je eigen partij. Nieuwe nummers worden ingezongen. Stemsoorten vervolgens samengevoegd. En zie dan maar eens de juiste toon te houden. Het is waar, oefening baart kunst!

 

De Miracles of Music Online-cursus is voor iedereen bedoeld om anderen met een ziekte of beperking te kunnen steunen met muziek. En… je hoeft geen muzikant te zijn! In je eigen tempo kan je dit thuis volgen.

Meer informatie

www.miraclesofmusic.nl/online

 

Miracles of Music

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!