Miracles of Music toont hoe krachtig muziek voor ouderen is

Miracles of Music toont hoe krachtig muziek voor ouderen is

Op 15 november is het European Music Therapy Day en staat heel Europa stil bij de kracht van muziek. In Nederland gaat enkele dagen eerder, op 12 november tijdens het Congres Miracles of Music, de indrukwekkende film ‘Mind & Music’ van documentairemaker Pim Giel in première. De hoofdrolspelers zijn kwetsbare mensen, waaronder ook ouderen die niet alleen enorm blij worden van muziek, maar voor wie het ook therapeutisch en helend werkt. Steeds vaker zien we in de media wat muziek kan betekenen voor eenzame ouderen of mensen met dementie.

Toos heeft weer een reden om voor te leven

In de film ‘Mind & Music’ zien de kijkers onder andere de 90-jarige Toos, die al jaren depressief is na de dood van haar partner. Ze was angstig en had door de laatste storm straatvrees gekregen. Toos zit in de film aan tafel en vertelt: “Ik was al jaren depressief, maar nu de straatvrees erbij is gekomen is het wel heel lastig om uit huis te komen. Maar ik houd vol, ik vraag mensen om me te helpen met oversteken, zodat ik naar mijn afspraken kan gaan. Want elke week repeteer ik met het ouderenpopkoor Lust for Life in Amsterdam Zuid. Een cadeautje is dat en ik voel me erna altijd goed”. Sinds Toos zingt heeft ze weer een reden om voor te leven. Toos is ook trots op een prachtige foto die bij haar aan de muur hangt en vertelt wat haar solo optreden in het uitverkochte Concertgebouw tijdens de Miracles of Music Show voor haar heeft betekend. Daar trad ze o.a. de band van Berget Lewis op. “Als ik me op een dag weer wat depressief voel dan kijk ik altijd naar die foto. Je staat daar niet zomaar en dat kunnen ze me nooit meer afnemen”, vertelt de inmiddels opgewekte Toos. In de film van Pim Giel staan nog veel meer kwetsbare mensen in de spotlight, die vertellen hoe hun leven een andere wending heeft gekregen door muziek.

Miracles of MusicSamen praten, leren en discussiëren over meer muziek in de zorg

Tijdens het Congres komen muziektherapeuten, wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden bijeen om te praten over de kracht van muziek in de zorg. Wetenschappers laten zien wat muziek voor het brein doet. Maar het is niet alleen zware kost, want het wordt niet voor niks het Swingendste Congres van Nederland genoemd. Trijntje Oosterhuis treedt op en geeft een workshop ‘Zing je angsten weg’.

Shows waar muziek je verwondert

Vanaf begin 2020 komen de Miracle of Music Shows terug in de theaters met deze editie o.a. livemuziek van Trijntje Oosterhuis. Wetenschappers geven een kijkje in de keuken en wervelende optredens showen de pracht van muziek. Een leuke, vrolijke zondagmiddag voor wie van muziek houdt en er meer over wil weten. Op 15 maart 2020 staat Rotterdam en in mei Amstelveen op de agenda.

Ben u nieuwsgierig geworden naar Miracles of Music?

Boek dan nu uw tickets of koop de film ‘Mind & Music’
Miracles of Music Congres – 12 november – Gooiland, Hilversum
Voor meer diepgang, lezingen, workshops, filmpremière Mind & Music
https://congres.miraclesofmusic.nl/inschrijven/
Miracle of Music Shows in 2020 – Theaters Rotterdam, Amstelveen
Een gave show waar u beleeft wat muziek ook voor u kan betekenen
https://miraclesofmusic.nl/show/
Documentaire Music & Mind van Pim Giel
Na 12 november te bestellen in de Happy Motion webshop: https://webshop.happymotion.org

Reacties

Wij horen graag van u
Er zijn nog geen reacties Geef als eerste een reactie