Mobiele Personenalarmering is de toekomst

Mobiele Personenalarmering is de toekomst

Een alarmknop in huis geeft het veilige gevoel dat je iemand kunt waarschuwen bij een val of beroerdheid. Met een mobiel personenalarm kan dat niet alleen binnenshuis, maar ook in de winkel of in het park. Er zijn nu systemen op de markt die net zo betrouwbaar zijn als een vast alarm. Tijd voor een kennismaking met de alarmknop waarmee je met een gerust hart de deur uitgaat.

 

Op de alarmknop moet je kunnen vertrouwen, Altijd en overal!

 

Personenalarmering is vooral bekend van de polsband of het halskoord met een drukknop eraan. De knop staat in verbinding met de vaste telefoonlijn. Bij een alarmering wordt via deze lijn automatisch de alarmcentrale, de wijkzorg of een mantelzorger gebeld. De helper kan via een luidspreker met de hulpvrager praten, als de hulpvrager in dezelfde ruimte is gevallen.

Overal direct contact

Maar een val in huis kan zich ook voordoen in de badkamer, de wc of een andere plek verder weg van het alarmapparaat. De druk op de knop verstuurt dan wel een alarm, maar een gesprek is niet mogelijk. Buiten de deur heb je niets aan traditionele personenalarmering. Veel mensen denken dat ze bij een noodgeval onderweg wel kunnen bellen met hun mobiele telefoon. Ze vergeten daarbij dat in een noodsituatie het ontgrendelen van het scherm al een hele opgave is.

 

Mobiele personenalarmering heeft die nadelen niet. Een apparaatje zo groot als een luciferdoosje heeft alles in één: alarmknop, luidspreker en microfoon. Daardoor kun je overal en direct praten met een helper. Bovendien heeft het apparaatje een gps-voorziening, die de locatie bepaalt. Via een beveiligd internetplatform kunnen helpers zien waar de hulpvrager op dat moment is, ook als die dat zelf niet weet of niet meer kan vertellen.

Vrijheid, blijheid

Bij zorgorganisatie De Blije Borgh in Hendrik-Ido-Ambacht is de vaste alarmering bij alle cliënten inmiddels vervangen door mobiele personenalarmering van Zintouch. “Dat geeft bewoners een hele hoop vrijheid,” vertelt Margreet Hijweege van De Blije Borgh. “Vooral zelfstandig wonende cliënten zijn er erg blij mee, want ze kunnen overal naartoe. Een extra voordeel is dat het apparaatje gaat trillen zodra je alarm hebt gemaakt. Dan voel je meteen dat het signaal is verzonden. Een groot voordeel voor mensen met een
gehoorprobleem.”

 

Bij De Blije Borgh gaat het alarm rechtstreeks naar de alarmcentrale. Die gaat na wat er aan de hand is en stuurt meteen de juiste hulp naar de plek waar de hulpvrager op dat moment is. Daarvoor moet de cliënt dan nog wel binnen het verzorgingsgebied zijn, anders kunnen verpleegkundigen niet op tijd ter plekke zijn. Is een cliënt verder weg, dan schakelt de alarmcentrale door naar drie mantelzorgers tegelijkertijd. Degene die de telefoon als eerst beantwoordt, krijgt een spreek-luisterverbinding met de hulpvrager.

 

Een extra voordeel van mobiele personenalarmering is de mogelijkheid om dwaaldetectie in te stellen. “Je kunt een zone instellen, bijvoorbeeld een cirkel van honderd meter van het huis,” legt Margreet uit. “Als de bewoner daarbuiten gaat, slaat het apparaat automatisch alarm. De helper kan dan zien waar de bewoner is en zorgen dat hij of zij weer veilig thuiskomt. Zo kunnen dementerenden langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.”

Personenalarmering“Door mijn alarmknop voel ik me niet alleen”

Met haar hondje Loekie woont mevrouw Rodenboog (84) in een eengezinswoning in Bodegraven. Al een tijdje draagt ze binnenshuis een alarmknop om haar hals en sinds kort heeft ze er ook één voor buiten. “Ik ga vaak op pad met de auto. Het zal je maar gebeuren dat je onderweg beroerd wordt!” vertelt ze.

 

Mevrouw Rodenboog is niet ziek en heeft geen thuiszorg nodig. Omdat ze alleen woont, koos ze toch voor personenalarmering. Niet voor niets, zo bleek later. “Ik ben een keer bewusteloos op de bank gevallen. Ik had net op tijd op de knop gedrukt. Ze hebben me met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Dan pas merk je hoe belangrijk zo’n alarmknop is. Gelukkig mocht ik na een paar dagen weer naar huis.”

 

Personenalarmering moet volgens mevrouw Rodenboog samengaan met professionele hulp, in haar geval met zorg van Vierstroom Veilig Thuis. “Ik vind het belangrijk dat er een gediplomeerde verpleegkundige komt. Daardoor voel ik me nu compleet veilig. Ik zou niet meer zonder kunnen.”

Keurmerk

Bij personenalarmering is het heel belangrijk dat alle onderdelen goed werken: de alarmknop, de telefoonverbinding, de plaatsbepaling, het beveiligde internetplatform én de opvolging van het alarm.

Hoe kun je nu weten dat al die onderdelen in orde zijn?

Daarvoor is het WDTM Ketenkeurmerk in het leven geroepen. Het woord ‘ketenkeurmerk’ zegt het al: dit keurmerk ziet toe op alle onderdelen in de keten, van drukknop tot zorgorganisatie. Een zorgorganisatie met het WDTM Ketenkeurmerk werkt alleen met goedgekeurde apparatuur en zorgt ervoor dat die op de juiste manier wordt ingesteld. Daardoor kun je er zeker van zijn dat een oproep altijd wordt aangenomen. Dankzij het WDTM Ketenkeurmerk kun je erop vertrouwen dat persoonlijke gegevens goed beschermd zijn.
Mobiele apparatuur met het WDTM Ketenkeurmerk heeft een goede accuduur en kan altijd verbinding maken met het sterkste mobiele netwerk. De verbinding is daarmee misschien nog wel betrouwbaarder dan vaste alarmering, waarbij je afhankelijk bent van één telecombedrijf, waar ook wel eens storingen voorkomen.

 

Alarmapparaatjes voor onderweg zijn ook te koop bij voordeeldrogisterijen en andere populaire winkels. Een nadeel hiervan is dat ze niet altijd 100% betrouwbaar zijn, waarschuwt Roger Jongen van brancheorganisatie WDTM. “Je loopt daarbij het risico dat een alarmoproep in een voicemail terechtkomt als een mantelzorger de telefoon niet opneemt. En sommige alarmsystemen werken met een geautomatiseerde alarmcentrale, waarbij een computerstem de telefoon aanneemt. Als je in een noodsituatie zit, is dat heel vervelend.”

Plus en minpunten mobiele alarmering

+ Werkt overal in huis én buitenshuis
+ Biedt direct een spreek-luisterverbinding
+ Kan meer helpers/mantelzorgers tegelijkertijd alarmeren
+ Biedt locatiedetectie
– Moet worden opgeladen
– Groter dan alarmknop van vast alarmsysteem

PersonenalarmeringKosten

Als personenalarmering noodzakelijk is, geven sommige verzekeraars een gedeeltelijke vergoeding voor systemen met het WDTM Ketenkeurmerk, zoals Veilig op Stap en Zintouch. De zorgorganisatie kan hier meer informatie over geven. Prijzen voor het apparaat beginnen bij €100. Het gebruik van de dienst inclusief alarmcentrale en alarmopvolging kost minimaal rond de €25 per maand.

Reacties

Wij horen graag van u

1 reactie

  1. Reply oktober 04, 16:56 #1 Rene

    Mijn vader heeft deze, maar de respons is vaak levensbedreigend laat en zelfs vandaag helemaal niet. Hij had wel dood kunnen zijn. Volledig onbetrouwbaar!