Montferland, de groene poort van Achterhoek en Liemers

Montferland, de groene poort van Achterhoek en Liemers

Montferland, geografisch liggend in de Liemers, schurend tegen de Achterhoek en het Duitse achterland, mag zich terecht een parel in het Gelderse landschap noemen.

 

Bosrijk, heuvelachtig, glooiende wegen die naar pittoreske dorpen voeren, recreatieplassen en niet te vergeten een rijke geschiedenis. Lopende in de historische Kasteelstad ’s-Heerenberg zijn er verschillende monumentale panden uit vervlogen tijd waar het indrukwekkende kasteel Huis Bergh het stralende middelpunt is. Met het centraal gelegen Bergherbos en de groenrijke dorpen is Montferland “De groene poort van de Achterhoek en Liemers” en is daarmee de verbindende factor tussen de Liemers en de Achterhoek. De bijzondere ligging van Montferland zorgt ook voor verbinding met het Duitse achterland. Het Bergherbos loopt tot aan het knusse Duitse grensplaatsje Elten, waar de Eltenberg prominent aanwezig is. Mooie steden, zoals Emmerich, waar het op de rijnpromenade goed toeven is, de historische steden Kleve en Xanten met haar Romeinse nederzetting en het waterrijke de Liemers, liggen in de directe nabijheid van Montferland.
Voor informatie: www.montferland.nl en www.kasteelstad.nl

Wandel- en fietsparadijs

Voor wandelaars, fietsers en sportievelingen is Montferland met zijn heuvels, glooiende wegen, pittoreske dorpen en schitterende natuur, een waar paradijs. In het voorjaar van 2023 zal voor de eerste keer de Montferlandse fietsvierdaagse worden georganiseerd. Er zijn drie mooie routes van dertig, vijfenveertig en vijfenzestig kilometer samengesteld waarbij deelnemers Montferland en haar omgeving leert kennen. Op de route zijn veel culturele en historisch bezienswaardigheden te ontdekken. Voor meer informatie:
www.4dagenfietsenmontferland.nl

Montferland

Het Raethuys ‘s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh

Tijdens de verkiezing van het “Mooiste kasteel van Nederland” is kasteel Huis Bergh uitgeroepen tot het op één na mooiste kasteel van Nederland. Het bouwwerk is niet het enige dat kasteel Huis Bergh zo bijzonder maakt, ook het museaal ingerichte gedeelte met bijzondere boekwerken en middeleeuwse schilderijen dragen ertoe bij dat kasteel Huis Bergh een bezoek meer dan waard is. De ligging van het kasteel, direct tegen het historische gedeelte van de stad ’s-Heerenberg, draagt ertoe bij dat ’s-Heerenberg de enige stad in Nederland is, dat zich Kasteelstad mag noemen.
Voor informatie: www.huisbergh.nl

Stadsmuseum

In het ’s-Heerenbergse stadsmuseum en tijdens stadswandeling onder begeleiding van ervaren gidsen kunt u zich onderdompelen in de rijke geschiedenis van het oude graafschap Bergh.
Naast de vaste collectie, waarin vijf vrouwen de geschiedenis van ’s-Heerenberg vertellen en een bijzondere middeleeuwse maquette, is er tot medio 2023 de expositie “Maria van Nassau, gravin tussen twee vuren”, te bewonderen. De tweestrijd in de Tachtigjarige oorlog komt duidelijk naar voren in de persoon van Maria van Nassau, zuster van Willem van Oranje en vrouw van de katholieke graaf Willem IV van den Bergh. U wordt meegenomen in het dagelijkse leven en de innerlijke strijd van deze bijzondere vrouw. Voor meer informatie: www.stadsmuseumbergh.nl

Muntslaan in kasteelstad ’s-Heerenberg

Heeft u weleens gehoord van een waardijn, essayeur of hagemunten?
De Munt van kasteel Huis Bergh is de enige nog originele werkplaats waar volgens middeleeuwse werkwijze nog munten worden geslagen. De muntmeesters van de graven van Bergh geven op alle zondagen in april, mei en juni en in de vakantiemaanden op donderdag, een presentatie van drie kwartier. Er worden telkens twee sessie gehouden die om 13.00 en om 14.00 van start gaan. Na afloop van iedere sessie kan men tegen betaling zelf munt slaan. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa in de toren van kasteel Huis Bergh.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!