Carla van de Puttelaar  Artfully Dressed:  Women in the Art World

Carla van de Puttelaar Artfully Dressed: Women in the Art World

9 februari t/m 17 mei 2020

 

Al meer dan vierhonderd getalenteerde vrouwen uit de internationale kunstwereld legde ze vast, gestoken in bijzondere kleding. Zelf is ze er één van: Carla van de Puttelaar. Haar portrettenreeks Artfully dressed: Women in the Art World verenigt de persoonlijke verhalen van invloedrijke vrouwen in de kunst en haar voorliefde voor designerkleding. Museum Jan Cunen brengt de Nederlandse museumprimeur met een tentoonstelling van ruim 60 foto’s en verhalen én de lancering van het imposante Artfully Dressed-boek, waarin nog eens honderden foto’s zijn opgenomen.

 

Onlangs publiceerde The New Yorker een indringend portret van Astrid Holleeder, waarmee Carla van de Puttelaar de Zilveren Camera won. De afgelopen jaren werkte ze in binnen- en buitenland aan een gestaag groeiende portretserie waarin ze getalenteerde vrouwen in de kunstwereld vastlegt in bijzondere kleding. Een selectie daarvan was in 2019 al te zien op TEFAF New York en in de National Portrait Gallery in Londen.

cunenPowervrouwen in de kunstwereld

Met portretten van Iris van Herpen (fashion designer), Emilie Gordenker (directeur Van Gogh Museum), Yvette van Caldenborgh (bestuurslid Museum Voorlinden), Fusien Bijl de Vroe (directeur Vereniging Rembrandt) en vele anderen toont Van de Puttelaar het aandeel en de diversiteit van vrouwen in de kunstwereld.

 

Van de Puttelaar tilt de geportretteerde uit het alledaagse. ‘De afbeelding moet het portret ontstijgen, méér zijn dan dat. Er moet een soort magie ontstaan, alsof je naar een andere wereld kijkt.’ Die magie hangt bij Van de Puttelaar, naast de connectie die ontstaat met het model, veelal samen met haar geraffineerde gebruik van daglicht en de schilderkunst als bron van inspiratie: ‘Mensen vragen mij vaak welke fotograaf me inspireert. Daar kan ik wel antwoord op geven, maar het gaat niet om de fotografie; ik raak ook geïnspireerd door schilderkunst, de portretkunst van oude meesters, of hoe het licht via een raam weerkaatst,’ zegt ze.

Verwondering

Voor Artfully Dressed: Women in the Art World nam conservator Merel van den Nieuwenhof zelf ook de rol van model aan: ‘Een uitzonderlijke positie, want in plaats van observeren vanaf de zijlijn was ik nu het onderwerp. Ik zag hoe Carla een studio vol kledingrekken met designerjurken binnen no time omvormt tot de gewenste setting en hoe zij van een druk pratende en gebarende wervelwind transformeert in een oase van rust en focus. Zorgvuldig drapeerde ze zowel mij als het kledingstuk dat ik aankreeg: een priestersmantel met borduurwerk uit de opera Aïda in Londen. Het resultaat ontsteeg het moment en riep verwondering bij mij op. De foto laat mij zien, maar los van een plaats of tijd, waardoor ik er van een afstandje naar kan kijken – ben ík dat?’

 

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
+31 (0) 412 798 000
www.museumjancunen.nl

 

 

Museum Jan Cunen

 

 

Tags kunst, musea

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!