Museum Huis Doorn Keizerlijke pracht en praal

Museum Huis Doorn Keizerlijke pracht en praal

Huis Doorn ligt in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Het dankt zijn bekendheid aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed tot zijn overlijden in 1941.

 

Via het karakteristieke Poortgebouw betreed je het landgoed. De buste van Wilhelm II (1859-1941) met strenge blik en snor, wacht de bezoeker op. Het landhuis is voor keizerlijke begrippen bescheiden van omvang.

 

huis doornDe inrichting van Huis Doorn is afkomstig uit paleizen in Berlijn en Potsdam. Wilhelm II vulde de van oorsprong uit de veertiende eeuw daterende waterburcht met de inhoud van 59 treinwagons. Schitterende meubels, schilderijen, zilveren objecten en tapijten maakten het de vorstelijke kasteelheer mogelijk om in zijn kleine paleis naar zijn stand te blijven leven. De oorspronkelijke inrichting is nog helemaal intact en biedt de bezoeker een authentiek beeld van internationaal vorstelijk wonen.

 

Nederland en de Eerste Wereldoorlog

Bezoek ook het paviljoen ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ in de voormalige garage van Wilhelm II. De tentoonstelling ‘Tusschen twee vuren’ vertelt het verhaal van het neutrale Nederland in de Eerste Wereldoorlog en laat zien dat deze oorlog ook ons land niet onberoerd liet.

 

In het paviljoen zijn regelmatig wisseltentoonstellingen, van 15 juni t/m 22 september de tentoonstelling ‘Glans en roest uit WOI, sporen van keizer en soldaat’. Een tentoonstelling over het leven van de gewone soldaat aan het front in de Eerste Wereldoorlog.

 

Vorken, wijnflessen en scheerkwasten; geweren, protheses en portretten: de persoonlijke items en alledaagse gebruiksvoorwerpen van de soldaten vertellen indringende verhalen. Bijzonder is dat in deze tentoonstelling de persoonlijke spullen van keizer Wilhelm II worden getoond naast de inmiddels verroeste en verweerde voorwerpen van de gewone soldaten.

 

Di t/m zo 13:00-17:00
Langbroekerweg 10, Doorn
website: www.huisdoorn.nl

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!