Ontdek samen ons échte goud; in volle vrijheid!

Ontdek samen ons échte goud; in volle vrijheid!

Naar een museum gaan, genieten van prachtige kunst en erfgoed of je opnieuw laten verbazen en betoveren door een foto, een doek of een beeld: het lijkt zo vanzelfsprekend. Vanzelfsprekend, omdat we het al 75 jaar lang kunnen doen. Al 75 jaar kunnen we in alle vrijheid genieten van kunst en cultuur. Al 75 jaar mogen we in alle vrijheid kunst maken, verzamelen en exposeren. En al 75 jaar mogen we in volle vrijheid ons grondrecht op culturele expressie beleven.

 

Al zo lang, dat het bijna normaal lijkt…

 

Maar dat is het niet. Daarom staat de Nationale Museumweek dit jaar in het teken van 75 jaar culturele vrijheid, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei. En het thema van dit jaar is Ontdek samen ons échte goud; in volle vrijheid!

MuseumweekUrgentie van vrijheid

Met hun collecties tonen musea het steeds veranderende verhaal van de samenleving en kunstenaars geven hun eigentijdse, eigenzinnige en soms dwarse kijk op die samenleving. Alleen als er échte vrijheid is, kan de creatieve boom volop bloeien. Die vrijheid hebben we al lang in Nederland, maar zo stelt ook Mirjam Moll, directeur Museumvereniging: “De vrijheid om jezelf cultureel te ontplooien is geen vanzelfsprekendheid, die moeten we koesteren. En nog sterker: we moeten die altijd willen beschermen, ervoor opkomen en ervoor waken dat die vrijheid niet door je vingers heen glipt. In veel landen bestaan de vrijheid van meningsuiting en die op culturele expressie niet, in andere landen staat die vrijheid steeds vaker onder druk en helaas zie je dat zelfs in ons land gebeuren. Des te meer een reden om juist nu tijdens de Nationale Museumweek 2020 onze vrijheid te vieren om te mogen genieten van een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Samen ontdekken we ons échte goud, en dat doen we in volle vrijheid!”

Praktische informatie

Van 20 tot en met 26 april vindt de zesde editie van de Nationale Museumweek plaats. Deze hele week pakken ruim 400 musea verspreid over heel Nederland, groots uit. Met onder andere een familieweekend in musea, verschillende pop-up musea en diverse activiteiten wordt de culturele vrijheid letterlijk op een voetstuk geplaatst. We hopen u ook te mogen ontvangen in één van de 400 musea.

 

Ga naar www.museumweek.nl voor meer informatie.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!