De Museumweek ; Ontdek samen  ons echte goud

De Museumweek ; Ontdek samen ons echte goud

Met allerlei verschillende activiteiten voor diverse doelgroepen, laten ruim 400 musea zien dat hun uiteenlopende collecties voor élke Nederlander interessant en relevant zijn. Niemand uitgezonderd! Dat is ook terug te zien in de gedeeltelijk nieuwe en strakkere programmering van de Nationale Museumweek met als thema: ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt! Tijdens de Nationale Museumweek staat heel Nederland daarom weer in het teken van onze gezamenlijke pronkstukken, ons aller erfgoed. Kortom: #OnsEchteGoud.

museumweekVoor hen die nooit in een museum komen: Gouden pronkstukken

Om mensen die zelden of nooit in musea komen toch te bereiken, tonen we ook deze editie enkele Gouden Pronkstukken. Om met schitterende gouden replica’s iedereen in de publieke ruimte te confronteren en te verrassen met museale collecties. De Museumkaarthouder mocht een nieuw gouden pronkstuk kiezen in Gelderland: het ADO-Speelgoed uit het CODA Museum (Apeldoorn), de Jachthoorn van John Frost Airborne Museum Hartenstein (Oosterbeek) of Slot Loevestein. Slot Loevestein werd met ruim 50% van de door Museumkaarthouders uitgebrachte stemmen, gekozen als hét pronkstuk van alle 1,3 miljoen kaarthouders. Daarnaast zijn er de onthullingen van de gouden Ploeger in Helmond (Museum Helmond) en de gouden Halve Maen in Harlingen (Hannemahuis) (zie rechtenvrije foto’s).

Voor scholieren in het voortgezet onderwijs: pop-up musea

Om museale voorwerpen echt naar nieuwe groepen te brengen is er vorig jaar een succesvolle pilot gedraaid met drie pop-up musea in scholen. Dat wordt dit jaar herhaald. Scholieren mogen hun eigen tentoonstelling samenstellen uit de collectie van een nabijgelegen museum en presenteren op hun school. Dit jaar zijn twee “gouden pop-up musea” uit de collecties van Naturalis en het Limburgs Museum onderdeel van de hoofd-programmering. Verder wordt er in elke provincie tenminste één pop-up museum geopend. Zo komt #OnsEchteGoud ook voor deze doelgroep “dichterbij dan je denkt”!

museumweekVoor Millennials: Golden Hours en MuseumkaartMatch-avond in het weekend

In Nederland zijn er op dit moment ruim 4 miljoen millennials; zij zijn geboren tussen 1980 en 2000. Velen van hen bezoeken zelden of nooit een museum. Daarom zijn er dit jaar twee “Golden Hours” en een MuseumkaartMatch-avond. Tijdens de MuseumkaartMatch-avond worden bezoekers niet alleen met de museale collecties verbonden maar ook met elkaar. Tijdens het Golden Hour is er een speciaal inhoudelijk programma voor jongeren in het museum rond een optreden van een bekende rapper.

Overzicht Nationale Museumweek 2018

maandag 9 april: Onthulling gouden zandreplica Slot Loevestein, de keuze van de kaarthouder
dinsdag 10 april: Opening gouden pop-up museum in een VMBO (Leiden)
woensdag 11 april: Onthulling gouden replica van de Ploeger (Helmond)
donderdag 12 april: Opening gouden pop-up museum in een scholengemeenschap (Venlo)
vrijdag 13 april: Onthulling gouden projectie van de Halve Maen (Harlingen)
vrijdag 13 april: MuseumkaartMatch-Avond in diverse musea
zaterdag 14 april: “Golden Hour” speciaal voor millennials, ntb museum buiten de Randstad
Speciale activiteiten in diverse musea
zondag 15 april: “Golden Hour” speciaal voor millennials, ntb museum in Amsterdam
Speciale activiteiten in diverse musea

Multimag Comments

We love comments
No Comments Yet! You can be first to comment this post!