Ik wil straks een wereld nalaten met veel minder hersenaandoeningen

Ik wil straks een wereld nalaten met veel minder hersenaandoeningen

Nog elke dag mist mevrouw Willemsen haar man. Hij overleed in 2016 aan de ziekte van Parkinson. Zij weet als geen ander hoe een hersenaandoening je leven op zijn kop kan zetten. En zag haar sprankelende man stap voor stap achteruitgaan. Daarom besloot zij destijds samen met hem om de Hersenstichting op te nemen in hun testament.

 

Eén van de hobby’s van mijn man was miniatuurbootjes bouwen. Het laatste bootje dat hij maakte, draagt mijn naam. Hij vond het enig om te doen. En dan vergat hij ook dat hij de ziekte van Parkinson had. Dan zei hij: ‘Potverdorie, ik kan het nog hè?’ Ik bewonderde hem daarin; dat hij ondanks die beperkingen in zijn motoriek, toch nog een bootje ging bouwen. Een ijzeren wil zat erin. Hij móest en zou het klaren. Want hij wist wel; dit is het laatste dat ik kan.

Aan de grond genageld

Op een dag zei ik: ‘Albert, kom nou lieverd, ik wacht op je’. En hij zei ‘Sophie, ik sta aan de grond genageld. Ik kan geen kant op; mijn benen willen niet meer.’ Het leek alsof hij bevroren was.
Ik las grote angst op zijn gezicht. Want wat was er aan de hand? Waarom wilde zijn benen niet meer? Dat was het moment dat we beseften dat hij echt ziek was.

hersenstichtingMet liefde

In de jaren daarna zag ik mijn man veranderen. Met het spreken. Het schrijven. Hij kon zichzelf niet meer aan- of uitkleden. Zijn mimiek was op een gegeven moment helemaal weg. Ik denk dat hij in totaal zeven jaar ziek geweest is. Ik heb jarenlang voor hem gezorgd. Dat was heel zwaar, maar ik deed het met liefde. Totdat het niet meer ging. Toen moest hij naar een revalidatiekliniek. En daar is hij gestorven.

Voor onderzoek

Ik mis zijn aanwezigheid en zijn sprankelende persoonlijkheid. Het was heftig om zo’n dierbaar persoon langzaam te zien aftakelen. Stel nu dat ze voor een doorbraak kunnen zorgen in het onderzoek naar Parkinson, of een andere hersenaandoening…..dat zou toch een zegen zijn! Voor alle betrokken patiënten en naasten. Daarom hebben we besloten om een deel van ons vermogen aan de Hersenstichting na te laten. Dus dat doe ik later, samen met Albert. En dat voelt goed.’

 

Met de steun van mevrouw Willemsen kunnen we nog grotere stappen zetten op weg naar ons doel: gezonde hersenen voor iedereen. Voor die nalatenschap willen we haar nu alvast van harte bedanken.

Meer informatie over nalaten aan de Hersenstichting

Kijk op op hersenstichting.nl/nalaten.
Voor persoonlijk advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met Renee Brummelhuis, Relatiemanager Nalatenschappen. Ze zal samen met u bekijken hoe u uw wensen kunt vastleggen.
Renee Brummelhuis is te bereiken op: 070 – 360 48 16 of rbrummelhuis@hersenstichting.nl

 

 

hersenstichting-nederland

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!