Nationale Hoorstichting: Hoe staat het met uw gehoor?

Nationale Hoorstichting: Hoe staat het met uw gehoor?

Goed kunnen horen is een groot goed. Het stelt ons in staat met anderen te communiceren, naar muziek te luisteren, de vogels te horen fluiten en deel te nemen aan gezellige maar vaak rumoerige uitjes. Ook werkt het gehoor als waarschuwingssysteem voor gevaren in onze directe omgeving.

 

Het gehoor is echter ook een kwetsbaar zintuig dat achteruit gaat met de jaren en dat bovendien onomkeerbaar beschadigd kan raken door harde muziek en lawaai.

 

Naar schatting hebben meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland last van gehoorproblemen. Slechthorendheid staat daarmee op de vijfde plaats van meest voorkomende chronische aandoeningen.

 

Een nadelig gevolg van gehoorverlies is niet alleen het fysieke effect maar het werkt vaak door in een psychosociale context. Gehoorverlies bij ouderen kan resulteren in eenzaamheid, depressie en een versnelde achteruitgang van cognitieve functies, wat weer kan leiden tot dementie.

 

De Nationale Hoorstichting zet zich in om iedereen bewust te maken van het behouden van een goed gehoor. Dat betekent het tegengaan van gehoorschade door lawaai en in geval van beginnend gehoorverlies het treffen van passende maatregelen.

Hoe ontstaat gehoorverlies?

Naarmate we ouder worden slijten de haarcellen in het binnenoor op een natuurlijke wijze af, waardoor ons gehoor minder goed wordt. Dit noemen we ouderdomsslechthorendheid.

 

De haarcellen kunnen echter ook beschadigen als ze teveel aan hard geluid worden blootgesteld. Ze kunnen dan geen signalen meer doorgeven aan de hersenen. Dit uit zich in een verminderd gehoor. Er is dan sprake van lawaaislechthorendheid.

 

Dit kan gebeuren als het volume van de muziek te hoog staat of wanneer u in een lawaaierige omgeving werkt.

Maar hoe werkt dat precies?

Binnen in het oor, in het slakkenhuis, bevinden zich duizenden haarcellen. Deze haarcellen zetten de trillingen om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen herkennen deze signalen als een bepaald geluid, bijvoorbeeld het rinkelen van de telefoon, of de stem van je partner. Beschadigde haarcellen kunnen een verkeerd signaal doorgeven aan de hersenen, dat vertaalt zich in een piep, ruis of suis, of een combinatie hiervan. De medische benaming voor een chronische piep of suis is tinnitus. Teveel hard geluid kan er ook voor zorgen dat de haarcellen overgevoelig worden voor geluid, ook wel hyperacusis genoemd. Dagelijkse geluiden, zoals het roeren met een lepeltje in een koffiekopje zijn voor iemand met hyperacusis zeer onaangenaam, of zelfs pijnlijk.

Gevolgen gehoorverlies

De gevolgen van gehoorverlies zijn groot, zowel in uw werkzame leven als privé. Bij veel beroepen is immers een goed gehoor van groot belang. Denk daarbij aan transport en logistiek, brandweer en politie en de detailhandel met veel klantencontacten. Ook op sociaal vlak heeft gehoorschade een grote impact. In gesprekken op verjaardagen is het moeilijk om anderen te verstaan, u raakt geïrriteerd omdat gesprekken met uw partner en vrienden steeds moeizamer verlopen. Arbeidsuitval en eenzaamheid liggen op de loer. We weten dat gehoorverlies meespeelt bij ziektes als depressie en dementie.

Wat is de oplossing?

U kunt uw oren beschermen tegen te hard geluid door bijvoorbeeld gehoorbescherming. Bij beginnende slechthorendheid is het belangrijk dat u niet te lang wacht met het nemen van maatregelen. Dit is van belang voor het behoud van uw cognitieve functies. Voor iedereen die niet direct naar een audicien of huisarts wil gaan, willen wij hoortesten aanbieden die u thuis op een eigen gekozen moment kunt doen.

Hoortest

De Nationale Hoorstichting biedt wetenschappelijk gevalideerde hoortesten aan via www.oorcheck.nl. Deze zijn gericht op jongeren als het gaat om lawaaischade. De hoortesten zijn gratis en jongeren kunnen eenvoudig testen hoe het met hun gehoor is gesteld. Bij vragen is het natuurlijk belangrijk dat de audicien of huisarts wordt geraadpleegd voor aanvullende testen of onderzoek.

 

De Nationale Hoorstichting wil ook voor volwassenen en ouderen een dergelijke hoortest online ter beschikking stellen die u thuis kunt doen.

Helpt u mee ?

Doe een eenmalige donatie van €10,- t.n.v. de Nationale Hoorstichting (NL89 ABNA 0618 7814 55) onder vermelding van “Hoortest” en wij beloven u dat wij deze donaties zullen investeren in het online aanbieden van de hoortest gericht op volwassenen en ouderen.

 

Kijk voor informatie over de activiteiten van de Hoorstichting op: www.hoorstichting.nl

 

 

hoorstichting-logo

 

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!