

Nationale Hoorstichting: voorkomen van gehoorschade
Goed kunnen horen is in onze maatschappij van groot belang. Een goed gehoor stelt ons in staat met anderen te communiceren en van muziek en andere plezierige geluiden te genieten. Ook werkt het gehoor als waarschuwingssysteem voor gevaren in onze directe omgeving. Het gehoor is echter ook een kwetsbaar zintuig, dat onomkeerbaar beschadigd kan raken door harde muziek en lawaai.
Naar schatting hebben meer dan een miljoen mensen in Nederland last van gehoorproblemen. Slechthorendheid staat daarmee op de vijfde plaats van meest voorkomende chronische aandoeningen. Gehoorschade heeft niet alleen nadelige gevolgen voor het individu; het heeft ook een sociale en economische impact op onze maatschappij.
Een alarmerende trend is dat steeds meer kinderen en jongeren gehoorschade oplopen door het luisteren naar te harde muziek in uitgaansgelegenheden en op mp3-spelers. Elk jaar neemt het aantal jongeren dat blijvende gehoorschade oploopt toe met ruim 21.500. Gehoorschade is eenvoudig te voorkomen door het dragen van gehoorbescherming tijdens het uitgaan en verstandig gebruik van een muziekspeler.
De Nationale Hoorstichting zet zich in om gehoorschade door harde muziek en lawaai tegen te gaan. Hierbij richten we ons voornamelijk op kinderen, jongeren en jong volwassenen. Met voorlichting over het belang van een goed gehoor en de risico’s van harde muziek, proberen we jongeren aan te sporen hun gehoor te beschermen zodat ze zo lang mogelijk van hun gehoor kunnen blijven genieten.
Hoe ontstaat gehoorschade?
Gehoorschade ontstaat als het gehoor te veel, of te vaak aan hard geluid wordt blootgesteld. Maar hoe werkt dat precies? Geluiden zijn trillingen op en leidt ze naar het binnenoor. Binnen in het oor, in het slakkenhuis, bevinden zich duizenden haarcellen. Deze haarcellen zetten de trillingen om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. De hersenen herkennen deze signalen als een bepaald geluid, bijvoorbeeld het rinkelen van de telefoon, of de stem van je partner.
Naarmate we ouder worden slijten de haarcellen in het binnenoor op een natuurlijke wijze af, waardoor ons gehoor minder goed wordt. Dit noemen we ouderdomsslechthorendheid. De haarcellen kunnen echter ook beschadigen als ze aan teveel hard geluid worden blootgesteld. Ze kunnen dan geen signalen meer doorgeven aan de hersenen. Dit uit zich in een verminderd gehoor. Er is dan sprake van lawaaislechthorendheid. Een ander gevolg is dat haarcellen verkeerde signalen doorgeven aan de hersenen, zoals een piep of suis. De medische benaming voor een chronische piep of suis is tinnitus. Teveel hard geluid kan er ook voor zorgen dat de haarcellen overgevoelig worden voor geluid, ook wel hyperacusis genoemd. Dagelijkse geluiden, zoals het roeren met een lepeltje in een koffiekopje zijn voor iemand met hyperacusis zeer onaangenaam, of zelfs pijnlijk.
Gevolgen gehoorschade
De gevolgen van gehoorschade zijn aanzienlijk, zowel in het toekomstige werkleven als privé. Bij veel beroepen is een goed gehoor van groot belang. Bijvoorbeeld beroepen in de luchtvaart (piloot en luchtverkeersleiding), bij defensie, de brandweer, of de politie, maar ook beroepen waarbij men veel te maken heeft met zang, dans en muziek. Vaak vindt vooraf aan de opleiding al een gehoorscreening plaats.
Ook op sociaal vlak heeft gehoorschade een grote impact. In gesprekken op verjaardagen is het moeilijk om anderen te verstaan met een verminderd gehoor, en ook is genieten van muziek met bijvoorbeeld een chronische piep op de achtergrond niet meer wat het is geweest. Overgevoeligheid voor geluid maakt een avondje naar de film gaan soms al onmogelijk, vanwege hard geluid in de bioscoop. Uiteindelijk kan gehoorschade zelfs leiden tot depressie, sociale isolatie en arbeidsuitval.
Hoortest
Benieuwd hoe het met uw gehoor is gesteld? Test het binnen 5 minuten op www.hoortest.oorcheck.nl. Uw (klein)kind t/m 12 jaar kan het gehoor testen op www.kinderhoortest.nl
Helpt u mee?
Vindt u het belangrijk dat jongeren met een gezond gehoor aan hun arbeids-carrière kunnen beginnen? Help mee de toekomstige generatie te behoeden voor gehoorschade door harde muziek en lawaai. Doe een eenmalige donatie vanaf €10,- t.n.v. de Nationale Hoorstichting (NL89 ABNA 0618 7814 55) onder vermelding van uw postcode en huisnummer en krijg het boekje ‘101 vragen over oor-suizen’ van ons cadeau.
Tips voor (groot)ouders
Met deze tips kunt u gehoorschade bij uw (klein)kind helpen voorkomen.
• Test het gehoor van uw (klein)kind via www.kinderhoortest.nl.
• Geef gehoorbescherming mee naar (school)feestjes.
• Let bij de aanschaf van een muziekspeler op de aanwezigheid van een volumebegrenzer.
• Test via www.mp3check.nl hoe veilig uw (klein)kind naar een muziekspeler luistert.
• Wijs uw (klein)kind op de informatieve websites www.geluidstuin.nl voor kinderen en www.oorcheck.nl voor jongeren.
Kijk voor informatie over de activiteiten van de Hoorstichting op:
www.hoorstichting.nl.