Kom naar de molen!

Kom naar de molen!

49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

 

Op 14 en 15 mei 2022 is het weer Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland, mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen weer hun deuren om het bezoek te ontvangen. Vereniging De Hollandse Molen, belangenvereniging van alle nog werkende oude molens in Nederland organiseren het evenement jaarlijks, samen met het Gilde der Vrijwillige Molenaars.

 

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is ligt er een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden

molendagGrote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stel-lingmolens, houten standerd- en wip-molens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten wor-den verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

 

Er zijn ook kleine juweeltjes. Bijvoorbeeld de recent gerestaureerde tjasker (foto) in Nationaal park Weerribben-Wieden bij Jonen. Alleen op de fiets en via een trekpontje te bereiken draait de kleine molen stoer in het prachtige landschap.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Sommige zijn jarig, zoals de Hompesche Molen, die 300 jaar wordt. Bij veel korenmolens worden pannenkoeken gebakken. Ook is er vaak muziek, wordt er een springkussen voor de kinderen neergezet of zijn er boeken- of plantjesmarkten. Op de site: www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van de molens te vinden. Ook zijn er fiets- en wandeltochten te vinden.

Welke molens zijn open?

Nationale Molendag is een evenement dat niet veel moleneigenaren willen missen. Soms doen zich omstandigheden voor waardoor een molen toch een jaar moet overslaan. Zo zijn langs de Limburgse Maas bijvoorbeeld niet alle gevolgen van de overstromingen in 2021 achter de rug. Op andere plaatsen is er juist extra groot feest, omdat de restauratie succesvol is afgerond. Zo heeft de Ceres in Bovenkarspel van de dramatische brand in de Nieuwjaarsnacht van 2020 gelukkig dit voorjaar de molen weer feestelijk geopend, zodat de molen weer mee kan draaien.

Meer weten? Ga naar molens.nl

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars, financieel ondersteund door de VriendenLoterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!