Nationale museumweek

Nationale museumweek

In deze snel veranderende wereld zijn musea misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn de plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu, met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn. Nederland telt vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea vertellen onmisbare verhalen. Ze bewaren alles dat van tijdloze, onschatbare waarde is. Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Om het bewustzijn van deze collecties, ‘ons echte goud’, te vergroten komt de Museumvereniging dit jaar voor het eerst met de Nationale Museumweek.

 

seniorenwijzer_voorjaar_2015_afbeelding_1

 

Wat voorheen bekend stond als Museumweekend, is vanwege groot succes nu verlengd tot Museumweek. Alle (circa) 450 musea van Nederland zullen een volledige week in het teken staan van ‘ons echte goud’. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud! Een enorm cultureel kapitaal, dat van ons allemaal is. Binnen en buiten de muren van het museum kunt u door deze campagne de ware schatten ontdekken door verrassende initiatieven. Tijdens deze week zullen op zeven verschillende locaties verspreid door heel Nederland spectaculaire onthullingen worden gedaan. Want waar komt ons verleden tot leven? Waar bewaren we onze schatten? Waar kunnen we leren wie we zijn? Waar komen we weer even tot onszelf? Waar hebben we onverwachte ontmoetingen? Waar vinden wij ons echte goud? De Nationale Museumweek is er met als doel om het bewustzijn van onze ontelbare schatten te vergroten, want ons echte goud is dichterbij dan u denkt. De Museumweek vindt plaats van 18 t/m 26 april.

 

Voor meer informatie kunt u de website van de Nationale Museumweek bezoeken via www.nationalemuseumweek.nl.

Drie tips om het netwerk te betrekken

Het Chabot Museum is sinds 1993 gevestigd in een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Dit monument van het Nieuwe Bouwen aan het Museumpark is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas, die daarvoor vele jaren werkte bij het architectenbureau Brinkman & Van der Vlugt (bekend van o.a. de Van Nellefabriek, Stadion Feijenoord en Huis Sonneveld in Rotterdam). Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla toen hij werd aangesteld als coördinator van de bouw van het Kröller-Müller Museum op De Hoge Veluwe.

 

De villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis, in opdracht van de familie Kraaijeveld. Kenmerkend voor het huis zijn de lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark. De tuinen van het Chabot Museum en de overige Museumparkvilla’s vormen een groene oase in het centrumv an de stad, waar de bijzondere Rotterdamse architectuur uit de periode van het internationale Nieuwe Bouwen opnieuw kan worden beleefd.

ARMANDO Brokstukken / Bruchstücke

In het Rotterdamse lustrumjaar 2015, waarin het bombardement op de stad breed wordt herdacht en de vrijheid gevierd, presenteert het Chabot Museum een van Nederlands meest bekende naoorlogse kunstenaars.

 

De Nederlandse kunstenaar Armando (Amsterdam, 1929) staat bekend om zijn veelzijdig talent. Als schrijver, dichter, theatermaker, violist en beeldend kunstenaar heeft hij een indrukwekkend oeuvre tot stand gebracht. Hierin nemen zijn jeugdervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort een centrale plaats in. Er zijn opmerkelijke overeenkomsten aan te wijzen in het beeldende werk van Armando en het oeuvre van Henk Chabot (1894-1949). Ook bij Chabot spelen zijn ervaringen in de crisisjaren en de daaropvolgende oorlogsjaren een allesbepalende rol.

 

Met een uitgebreide selectie schilderijen en sculpturen blikt Armando in Brokstukken / Bruchstücke terug op zijn werk en worden nieuwe accenten gezet. In zijn kijk op de wereld speelt de schoonheid van verwoesting, of meer algemeen de schoonheid van het kwaad, een grote rol. Universele thema’s als de mens in relatie tot zijn (gewelddadige) medemens, het goed en het kwaad, oorlog en vrede, worden indringend verbeeld.

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!