

Nationale Plasdag 2019: voorlichting en actie
Als schaamte het zou verhelpen, waren er in ons land nog nauwelijks mensen met incontinentie. Mannen, vrouwen, kinderen, jong, oud, allemaal kunnen ze met het probleem te maken hebben of krijgen. Schaamte helpt niet en inlegkruisjes, verbandjes, luiers en wat dies meer zij, evenmin. Naar de huisarts of (bekkenbodem)-fysiotherapeut gaan, mogelijk wél. Incontinentie heeft namelijk vaak een oorzaak die te verhelpen is. Maar hoe langer je met incontinentie blijft rondlopen, hoe moeilijker de eventuele weg terug naar continentie.
3,5 miljoen
Wie grappen maakt over plasproblemen heeft gemakkelijk de lachers op zijn of haar hand. Heb je eenmaal met incontinentie te maken – zelf of als mantelzorger – dan valt er al snel niks meer te lachen. Het blijkt maar wat moeilijk er met anderen over te praten. Zelfs tussen partners blijkt dat soms een probleem, laat staan met de huisarts of andere deskundige. Al die schaamte heeft soms tot gevolg dat mensen het huis niet meer uit durven uit angst buitenshuis ‘een ongelukje’ te krijgen. En er zijn nogal wat mensen met plasproblemen: in Nederland ruim 3.5 miljoen. Van hen heeft ongeveer 1 miljoen last van een overactieve blaas en een half miljoen is incontinent voor urine. Daarom heeft Continentie Stichting Nederland (CSN) de derde donderdag van september uitgeroepen tot Nationale Plasdag. Dit jaar donderdag 19 september. CSN wil die dag aandacht vragen voor de problemen van mensen met incontinentie en wijzen op de behandelmogelijkheden.
Verbandjes of behandeling
Operaties zijn iets waar artsen pas aan denken wanneer het echt niet anders zou kunnen. Er zijn andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld, eens goed kijken naar wat iemand eet en drinkt en dat eventueel veranderen. Afvallen. Stoppen met roken. Meer bewegen. Bekkenbodemfysiotherapie. Behandeling met medicijnen. Pas als de oorzaak van incontinentie is achterhaald, is duidelijk welke behandeling effectief zou kunnen zijn. Voor steeds meer ziekenhuizen, fysiotherapeuten en patiëntenverenigingen is de Nationale Plasdag aanleiding hierover voorlichting te geven. Maar een goede behandeling begint ermee dat degene die last heeft van incontinentie naar de dokter of fysiotherapeut gaat in plaats van naar de supermarkt of drogist voor verbandjes en dergelijke.
Elke wc telt
Eén van de problemen bij (onder meer!) incontinentie is gebrek aan openbare toiletten. In 2018 heeft CSN daarom bij gemeenten nagevraagd of zij beleid hebben wat betreft goed bereikbare en toegankelijke toiletvoorzieningen. Ze kunnen daar zelf in voorzien en/of winkeliers, kantoren, horeca, bibliotheken, theaters, etc. aansporen hun toiletten open te stellen. Alle inspanningen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ten spijt bleken de meeste gemeenten nog een extra duwtje in de goede richting nodig te hebben. Landelijk gebeurt dat via de Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Onder meer CSN en patiëntenverenigingen hebben zich hierbij aangesloten. Zoals gezegd: gemeenten spelen een belangrijke rol in het terugdringen van het tekort aan openbaar toegankelijke toiletten. Tientallen vrijwilligers zetten zich al in om er voor te zorgen dat dit probleem bij hen in de lokale politiek besproken wordt. Ook Nationale Plasdag 2019 is een mooie gelegenheid je hiervoor sterk te maken.
Hulp voor de juiste aanpak vind je op www.waarkaniknaardewc.nl/toolkit/