Natuurparadijs Marker Wadden

Natuurparadijs Marker Wadden

Je hoeft niet van de vogels of bloemen te zijn, om te kunnen genieten van de Marker Wadden. Ben je vogelaar en/of florakenner, dan kom je beslist aan je trekken in dit nieuwste natuurgebied van Nederland. Een half uurtje varen vanuit Lelystad en je bent er.

 

De veerboot legt aan bij het Haveneiland, het enige eiland van de totaal 7, waar bezoekers welkom zijn. Ook wie per eigen boot komt, mag alleen daar aanleggen.

Marker WaddenSchelpenpaden

Van wadlopen is op de Marker Wadden geen sprake. Op het Haveneiland liggen verharde schelpenpaden. Het is daardoor ook te bezoeken door mensen in rolstoel of scootmobiel. Op vijf minuten gaans vanaf de haven ligt ‘De Steltloper’, een (niet-rolstoeltoegankelijk) markant bouwwerk dat dient als uitkijktoren. Vanaf daar heb je zicht op de andere eilanden en de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Iets verder is het naar ‘De Duikeend’. Een kijkhut halverwege het wateroppervlak, (door trap rolstoel-ongeschikt) waar je o.a. visdieven en andere meeuwen kunt zien vechten om vis.

Excursies

Veel bezoekers gaan na aankomst eerst naar het Eilandpaviljoen, voor horeca, informatie, toiletbezoek of boeken van een excursie. Bij een eerste bezoek aan het eiland is een excursie een aanrader; al was het maar vanwege de uitleg over het project. Veel plezier kun je hebben van de ‘Marker Wadden wandel- en zoekkaart’. Aan de ene kant staan een plattegrond van en informatie over het Haveneiland; aan de andere kant een overzicht van vogels, bloemen en vlinders die je kunt tegenkomen. Je kunt aankruisen welke je hebt gezien. (Idee voor kinderen?)
Samen met o.a. havenkantoor, enkele vakantiehuisjes en verblijfsruimten voor onderzoekers en bewakers, vormt het Eilandpaviljoen de zogeheten Nederzetting. Deze is zelfvoorzienend. Elektriciteit komt uit zonnepanelen en een kleine windmolen. Water wordt gefilterd uit het Markermeer en na gebruik gezuiverd afgevoerd.

Marker WaddenMeten is weten

De Marker Wadden dragen bij aan het herstel van het Markermeer. Vogels moeten er kunnen rusten, foerageren en broeden. Vissen vinden er schuil- en paaiplekken. Dat wordt allemaal bijgehouden. Op enkele plekken staan tentjes voor het vangen en tellen van insecten. Wil je de ontwikkeling volgen? Een kwestie van regelmatig teruggaan. En wie weet, word je dan ook van de vogels en de bloemen, als je dat nog niet was.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!