Nederland op weg naar een dementievriendelijk samenleving

Nederland op weg naar een dementievriendelijk samenleving

Dementie wordt volksziekte nummer één. Dat is natuurlijk geen goed nieuws. Het liefst worden we oud zonder ziekten en kwalen. In goede gezondheid genieten van het leven, we tekenen ervoor. Maar de cijfers liegen er niet om., Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Toch is er volgens het project Samen dementievriendelijk ook positief nieuws te melden; Nederland is op weg om een dementievriendelijke samenleving te worden. En dat is goed voor iedereen.

 

Misschien herken je het wel: de mevrouw bij u op de bridgeclub die vroeger altijd fanatiek meedeed maar nu af en toe aarzelt als ze een openingsbod op tafel moet leggen. Of die aardige meneer die al jarenlang iedere dinsdagochtend gaat zwemmen maar laatst even niet meer wist wat hij in zwembad kwam doen. En zo zijn er natuurlijk veel voorbeelden te geven. Gelukkig weten steeds meer mensen en organisaties wat ze kunnen doen om iemand met dementie te helpen.

Connexxion, CZ en Albert Heijn

Zo biedt Connexxion haar chauffeurs in het zorgvervoer een training Goed omgaan met dementie van Samen dementievriendelijk aan. En dat is mooi want hoe langer mensen met dementie deel kunnen nemen aan de samenleving, hoe beter het voor ze is. En natuurlijk is het fijn als de medewerkers in de supermarkt weten hoe ze moeten omgaan met klanten die soms verward overkomen. Supermarktketen Albert Heijn wil dat zoveel mogelijk van haar medewerkers dementie herkennen en heeft met Samen dementievriendelijk een training ontwikkelt die ook voor andere supermarkten interessant is. Ook Zorgverzekeraars CZ omarmt de dementievriendelijke samenleving en heeft voor medewerkers die dagelijks verzekerden aan de telefoon helpen een training ontwikkeld. Het herkennen van iemand met dementie is voor deze medewerkers moeilijker; er is natuurlijk geen oogcontact. Zij moeten dus uitgaan van hetgeen zij in het telefoon gesprek signaleren.

We gaan gewoon door

We zijn er natuurlijk nog lang niet maar ook steeds meer gemeenten motiveren haar medewerkers om de training “Op het gemeentehuis” te doen. Wethouder Smitsmans van Roermond vindt de dementievriendelijke samenleving zelfs zo belangrijk dat ze trainer is geworden bij Samen dementievriendelijk, “Als je goed bent voor ouderen met dementie, dan ben je goed voor alle ouderen. Iedereen profiteert daarvan”, zo vertelt ze in een interview op de site van Samen dementievriendelijk.

Vrijwilligers

Misschien ben je werkzaam als vrijwilliger in een organisatie of project. Wist je dat steeds meer vrijwilligers de weg weten te vinden naar de speciale training die voor hen is ontwikkelt? En dat is nog niet het enige. Voor organisaties die veel met vrijwilligers werken verzorgt Samen dementievriendelijk kosteloos een training op locatie met praktijkvoorbeelden die je zelf aandraagt. Op weg naar een dementievriendelijke samenleving, dat doen we samen! Voor meer informatie over de trainingen kijk op www.samendementievriendelijk.nl/trainingen.

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!