Eén miljoen Nederlanders met bekkenbodemklachten

Eén miljoen Nederlanders met bekkenbodemklachten

Misschien denkt u: “Bekkenbodem? Waar gaat dit over?” Dan bent u niet de enige. Veel mensen weten nauwelijks wat de bekkenbodem is, waar die voor dient en laat staan hoe belangrijk die is. Het kan zijn dat u rondloopt met klachten die te maken hebben met uw bekkenbodem. Bijvoorbeeld ongewild urineverlies of erectieproblemen. Nederland telt totaal ruim één miljoen mannen, vrouwen én kinderen met bekkenbodemklachten. Bekkenbodem4All staat voor ze op de bres.

 

Nicole Schaapveld is voorzitter van deze patiëntenorganisatie. “Wij komen op voor de belangen van alle mensen met bekkenbodemklachten. Dat kan gaan om bijvoorbeeld verzakking, incontinentie, chronische pijn, baarmoederverwijdering, prostaatklachten, maar ook om bekkenbodemproblemen bij kinderen.” Op www.bekkenbodem4all.nl staat een overzicht van bekkenbodemklachten en wat er aan te doen is. Bekkenbodem4All steunt mensen individueel via telefoon en mail. “Vragen zijn heel divers. Bijvoorbeeld ‘waar vind ik een gespecialiseerd ziekenhuis/behandelaar voor mijn aandoening; welke mogelijkheden zijn er voor een overactieve blaas; problemen met seksualiteitsbeleving etc.” Soms is een luisterend oor voldoende. Verder praat Bekkenbodem4All mee in landelijke commissies van professionals, bijvoorbeeld bij wetenschappelijk onderzoek, richtlijnontwikkeling, keuzehulpen en patiëntinformatie. Nicole “Begin dit jaar is een kwaliteitskader Continentie Hulpmiddelenzorg tot stand gekomen. Daar hebben wij intensief aan meegewerkt. Samen met de Dwarslaesie Organisatie en Patiëntenfederatie beheren we nu deze richtlijn.” Uitvoerige informatie hierover en een patiëntenfolder staan op https://www.hulpmiddelenwijzer.nl.

 

Een belangrijk onderdeel van het werk van Bekkenbodem4All is voorlichting. Nicole Schaapveld: “Vaak moeten we beginnen met uitleggen wat de bekkenbodem is, dat de bekkenbodemspieren steun geven aan onze blaas, darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder; dat ze essentieel zijn om urine en ontlasting te kunnen ophouden en laten gaan; dat een goed functionerende bekkenbodem zelfs van invloed is op seksualiteitsbeleving. Je kunt je voorstellen hoe ingrijpend het is als je op één of meer van die punten klachten hebt. Je krijgt te maken met de medische kant, met verzekeringen en mogelijk ook met problemen in je relatie, op het werk en in je sociale contacten.”

 

Een schat aan informatie staat op www.bekkenbodem4all.nl. Daarnaast geeft Bekkenbodem4All folders uit, een digitale nieuwsbrief en het tijdschrift Bekkenbodem op de Kaart. Dit is te vinden is in de wachtkamer van alle Bekkenbodemcentra in Nederland. Elke 2 jaar organiseert zij de Nationale BekkenbodemDag om het taboe rond bekkenbodemproblemen te doorbreken, mensen te stimuleren hulp te zoeken en hen te wijzen op de goede behandelmogelijkheden. Bekkenbodem4All werkt mee aan voorlichtingsbijeenkomsten en staat op de 50-plusbeurs, elk jaar in september in de Jaarbeurs in Utrecht. Nicole benadrukt dat dit alleen maar mogelijk is dankzij de enorme inzet van haar medebestuursleden, adviseurs en overige vrijwilligers.

 

Eén van de organisaties waarmee Bekkenbodem4All contacten onderhoudt is de Continentie Stichting Nederland (CSN). Ook op www.continentiestichting.nl is veel informatie te vinden over incontinentie bij mannen, vrouwen en kinderen en behandelmogelijkheden. Vaak kunnen betrekkelijk simpele oefeningen van de bekkenbodemspieren al helpen. Dat kan onder begeleiding van een erkende bekkenfystiotherapeut (zie www.defysiotherapeut.com) maar Radboud UMC biedt een gratis training via internet aan: www.baasoverjeblaas.nl. Deze is effectief gebleken in Zweden, Radboud UMC onderzoekt dit voor Nederland. Eén van de onderzoeksters is huisarts Doreth Teunissen. “De site is voor vrouwen met incontinentie bij hoesten, lachen, tillen, etc. Stressincontinentie noemen we dat. De site voert de oefeningen van de bekkenbodemspieren, zeg maar spieren onderin de buik, stap voor stap wat op en helpt vrouwen de oefeningen te blijven doen.”

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!