Net naast de platgetreden paden

Net naast de platgetreden paden

Wil je bij voorkeur naar de wat rustiger delen van Europa? Kijk dan eens naar drie recent verschenen reisgidsen van Tina Reinders over Portugal, Noord- Duitsland en Bosnië en Herzegovina. ‘Ik zoek gebieden uit waar weinig informatie over is omdat er minder toeristen komen, maar die hartstikke mooi én interessant zijn. Net naast de platgetreden paden.’

 

Als iemand je goed op weg kan helpen, is dat Tina Reinders. Sinds 2017 reist zij in haar camper ‘Lily’ door heel Europa. Tina is journaliste. Elke camping met WIFI waar zij en Lily kunnen staan, is voor haar een geschikte werkplek. Ook haar reisgidsen zijn in de camper geschreven.

 

De gids voor Portugal voert je door het echte Portugal van noord naar zuid, via de N2. Een bijzondere route van de bergen aan de noordgrens met Spanje tot aan de stranden van de Algarve.

 

In ‘Noord-Duitsland’ beschrijft zij pittoreske binnensteden en dorpen aan de Oostzeekust, de eilanden Rügen en Usedom en het meren- en natuurgebied rond de Müritz. Echt iets voor zowel natuurliefhebbers als voor cultuurliefhebbers en gezinnen.

 

De gids voor Bosnië en Herzegovina is ‘een verhaal apart’. Ingrid Vertessen, met wie zij de gids schreef, is reisleider van Belgische camperreizen in Bosnië en Herzegovina en kent het land op haar duimpje. Bosnië en Herzegovina is, zo staat op de achterflap, ‘een prachtig land dat je absoluut beleefd moet hebben, maar wel een met een gebruiksaanwijzing. Die gebruiksaanwijzing levert dit boek.’

 

Tina is een geboren verteller. Ze kruidt haar beschrijvingen met kleine details en persoonlijke statements. Mocht dat nog niet beeldend genoeg zijn, dan helpen de honderden foto’s in haar boeken je wel een handje.

Tina ReindersErvaren camperreiziger

Als ervaren camperreiziger weet Tina Reinders precies welke informatie je nodig hebt als je met de camper onderweg bent. Uiteraard kom je meer te weten over al dan niet geschikte, gratis of betaalde camperplaatsen. Je kunt ze meestal terugvinden in veelgebruikte apps. Heel nuttig is, dat je in de reisgidsen kunt vinden wat je te wachten staat aan wegen die je met een camper goed, minder goed of alleen met veel moeite – of soms zelfs beter helemaal niet – kunt berijden. Als weggebruiker heb je bovendien te maken met de lokale politie. Goed om tevoren te lezen hoe streng dan wel behulpzaam die is. Is er onderweg een parkeerplaats met een mooi uitzicht, dan staat dat in de routebeschrijving.

 

Verder kun je adviezen verwachten over water om te drinken en te koken. In het verlengde daarvan: de aanschaf van vloeistof voor je chemisch toilet en de beschikbaarheid van loosmogelijkheden. Er moet tijdens je roadtrip natuurlijk weleens gewassen worden. Zelfs wat dat betreft laat Tina Reinders je profiteren van haar eigen ervaringen en de geschikte locaties die zij heeft gevonden. Voor boodschappen kun je naar supermarkten, maar in de reisboeken staan leukere en goedkopere alternatieven.

Bezienswaardigheden

Uiteraard staat in de reisgidsen veel informatie over wat er onderweg te bekijken, te beleven (fiets- en wandelroutes) en te proeven valt (restaurantjes en wijnstreken) Keuze genoeg. Wat de boeken extra aantrekkelijk maakt, is dat je behalve op het standaard ‘stedenschoon’ óók gewezen wordt op de kleine straatjes met hun winkeltjes en restaurantjes, die zo karakterbepalend zijn voor een dorp of stad.

Tina ReindersDeskundige buren

De reisgidsen maken Tina Reinders en haar Lily tot het slag fijne campingburen die precies weten te vertellen waar bijzondere dingen te zien en te beleven zijn, hoe je er kunt komen en waar je op moet letten. Zulke buren zijn goud waard. Zo ook Tina’s reisgidsen. Ze zijn o.a. verkrijgbaar in de plaatselijke boekhandel. Liggen ze er niet, dan zijn ze ook via de boekhandel snel leverbaar.

Meer informatie

Ga naar: https://www.facebook.com/tina.reinders.

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!