De veerkracht van  opa Henny

De veerkracht van opa Henny

Henny Versteeg is elf wanneer de Nierstichting in zijn leven komt. ‘Mijn moeder was nierpatiënt, zonder uitzicht op verbetering. Ik bezocht haar elke dag in het ziekenhuis. Ondanks haar uitzichtloze situatie, bleef ze enorm positief. Ik heb me daar echt aan kunnen optrekken.’

 

Henny (64) zet zich elke week actief in als vrijwilliger voor de Nierstichting. Ook doneert hij al vele jaren maandelijks een bedrag. Het is dankzij donaties zoals de zijne dat de Nierstichting zich blijvend kan inzetten voor de strijd tegen nierziekten.

nierstichtingErfelijke component

Vanaf zijn dertigste bleek Henny zelf nierpatiënt, een deel was erfelijk. ‘Ik wist dat ik ooit aan de dialyse moest. Als ik iets niet kan beïnvloeden, dan accepteer ik het. Ik lijk wat dat betreft op mijn moeder. De wachtlijst voor een nieuwe nier was zo’n viereneenhalf jaar. Ik maakte een projectplan en kwam erachter dat je best veel zelf kan doen om je nierfunctie zo goed mogelijk te ondersteunen.’

Eigen aanpak

Het ging niet altijd vanzelf. Dialyseren is zwaar, zeker als de gezondheid steeds minder wordt. Henny: ‘Op het laatst dialyseerde ik acht uur per dag, vijf dagen per week in het ziekenhuis. Ik startte altijd met mijn walkman op, deed mijn ogen dicht en hoorde de zomerse klanken. Ik waande me meteen aan het strand in Portugal.’

Opa Henny

En toen kwam de dag dat er een donornier beschikbaar was, nu zo’n negentien jaar geleden. ‘Ik voel me nog steeds goed. Natuurlijk zijn er ups en downs, maar we vergeten hoe veerkrachtig wij mensen zijn. Ik ben trotse opa van twee prachtige kleinzoons. Zodra mijn weerstand het toelaat, krijgen zij mijn onverdeelde aandacht. Ik kan daar zo van genieten. Mijn levensmotto? Vandaag is mijn lievelingsdag.’

 

‘Mijn levensmotto? Vandaag is mijn lievelingsdag.’

nierstichtingNierschade voorkomen

Henny zet naast zijn donaties ook zijn verbindende talenten en grote netwerk in om nierschade te helpen voorkomen. ‘Qua preventie is er nog een wereld te winnen. Welke voeding of beweging is goed voor je nieren? Een nierziekte kun je niet oplossen, maar welke dingen liggen wél binnen je beïnvloeding? Ik gun iedereen een moment om daar even bij stil te staan.’ Hij voegt na een korte stilte toe: ‘Eigenlijk zou ik willen dat iedereen naar het leven keek zoals mijn moeder dat deed.’

 

Meer weten over het werk van de Nierstichting en hoe u hieraan kunt bijdragen met een schenking of nalatenschap? Vraag een gratis brochure of magazine aan op nierstichting.nl/voortleven.

 

 

nierstichting

 

 

Reacties

Wij horen graag van u
Nog geen reacties! Schrijf als eerste een reactie reageer op dit artikel!